Den tvekande generationen – ”rädslan att göra fel leder till inga beslut alls”

”Det finns ingen mer eländig människa än den som har en vana av att vara obeslutsam”. – William James

Daniel Gulati är en författare och IT-entreprenör som bor i New York. Nyligen publicerade han en bok som heter ”Passion & Purpose” där han intervjuade över 500 högpresterande individer mellan 20-30 år som har gått på de mest prestigefyllda skolorna och jobbat på väldigt eftertraktade företag. Han kom fram till att många av dessa unga ambitiösa individer strävade väldigt mycket efter att bredda sina möjligheter inom karriären att de till slut satte käppar för sin egen framgång.

I en intressant artikel som publicerades i The Huffington Post – More Options, More Problems, beskriver Gulati ett växande dilemma hos den unga generationen som han kallar för ”The Hesitation Generation”. Han beskriver dem som talangfulla och högpresterande individer som vill utvecklas i sin karriär, men som till slut blir överväldigade av alla val och alternativ som deras framgång har skapat för dem att de istället väljer att INTE ta ett beslut. Rädslan av att göra fel blir istället starkare än att ta ett beslut som kan leda till nya erfarenheter.

”Att inte välja när man måste är också ett val” – William James.

Det kanske känns konstigt att se möjligheter som en barriär för framgång, men över de senaste åren har man sett det här problemet förstöra för många unga människor. Fler och fler känner att det finns så många alternativ i världen att detta istället har skapat mer beslutsångest än glädje.

När detta kombineras med kraften i sociala medier och vår ökande tendens att jämföra oss med andra, så kommer vi alltid att ifrågasätta våra val och ha beslutsångest, och slutligen aldrig bli lyckliga.  Den här beslutsångesten är knappats en brist på intresse eller passion. Det är effekten av hur mycket information och kunskap vi idag kan samla ihop genom modern teknologi.

Frågan är då, hur bryter man den här cykeln av beslutsångest? Här ger vi tre tips som är värt att tänka på i dagens oändliga val.

  1. Det finns inget ”rätt beslut”. Många av våra rädslor när vi tar beslut har att göra med att vi inte vill ”välja fel”. Det är viktigt däremot att sluta oroa sig över detta eftersom att det inte finns ett ”fel” val, det handlar mer om att se varje erfarenhet som en lärdom. Självfallet finns det vissa val som kan vara bättre för dina mål än andra, men det är väldigt sällan som ett enda val kommer att bli det enda rätta. Var istället tacksam för alla de val och möjligheter du har.
  2. Prioritera val som överensstämmer mest med dina långsiktiga mål. Detta betyder att du måste sätta dig ner och verkligen reflektera på vad dina mål är. Var öppen och ärlig under den här processen. Inkludera personliga och professionella mål. Tänk igenom dina värderingar och vad som är viktigt för dig. Att vara medveten om dina värderingar kommer att göra det lättare att ta dagliga beslut och även viktigare livsbeslut.
  3. Släpp rädslan. Många unga väljer att inte ta ett beslut eftersom de är rädda att missa den bästa möjligheten. Däremot så hindrar detta folk från att agera och röra sig framåt. Det är samma rädsla som driver människor att byta radio station även när de tycker om den låten som spelar. Släpp rädslan och inse att alla möjligheter som är konsekventa med dina långsiktiga personliga och professionella mål kommer att hjälpa dig att utvecklas och hitta det jobbet som förverkligar dig och att bygga en mer lycklig framtid.

Inspiration: http://withpurposeandpassion.com/

 

Hala G. Asfar

halag.asfar@renewmag,se

2017-03-13T11:51:05+00:00