Carolina Neurath inspirerar i sommarvärmen

Jag minns en gång då Ebba Lindsö intervjuades på bästa sändningstid i TV. Det var tidigt 90-tal och Ebba Lindsö var VD för Transferator, en stor aktör inom penningbranschen på den tiden. Mitt manliga sällskap fällde följande kommentar från TV-soffan om den snygga och vältaliga kvinnan:

”Det sägs att hon legat sig till den där positionen”

Idag lyssnade jag på ekonomijournalisten Carolina Neurath sommarprogram i P1 och det slår mig att det sorgligt nog fortfarande är så att välutbildade kvinnor som ger sig in i och presterar bra inom mansdominerande branscher misstänkliggörs, ifrågasätts och utsätts för förnedrande kommentarer och härskartekniker. Saken blir inte bättre av om de är snygga blondiner.

Nuförtiden är risken för förnedring ännu större eftersom det är så lätt att leta fram bilder från nätet på ungdomssynder i samband med till exempel studentfester. Det har Carolina Neurath blivit varse vid flera tillfällen. Trots detta har hon inte vikt ner sig eller tvekat i sitt kall att avslöja ekonomiska oegentligheter den-stora-bankharvaninom bank- och finansvärlden.  Hennes bok om HQ-bank, ”Den stora bankhärvan” sålde snabbt slut och fick lysande recensioner och hon har tagit emot fler fina utmärkelser än de flesta i sitt skrå, se nedan.

I år är Carolina Neurath alltså en av värdarna för ”Sommar” och vill med sitt program inspirera andra tjejer att göra henne sällskap  – det vill säga inte låta sig hindras av fördomar, härskartekniker eller vulgära påhopp, utan våga tro på sig själva trots den stundtals kraftiga motvinden som rådet inom mansdominerande branscher. Det lyckas hon alldeles utmärkt med.  Vårt senaste val av inspirerande personligheter blir därför lätt – Carolina Neurath.

Grattis, säger vi på redaktionen. Vi ser fram emot nya viktiga avslöjanden från dig.

Åsa-Mia Fellinger

 

Priser och utmärkelser till Carolina Neurath

Guldspaden 2010
Nominerad till Guldspaden 2011 (för Den stora bankhärvan)
Sveriges bästa ekonomijournalist 2012 (av PR-byrån Hallvarsson & Halvarsson)
Stora Journalistpriset 2012

2017-03-13T11:51:07+00:00