Tobias om damfotbollen: ”Det lyfter aldrig”

 

Det brukar ju vara kontroversiellt och inte alltid så politiskt korrekt att jämföra dam och herridrott. Och visst är det svårt då vi har olika förutsättningar till att börja med. Nåväl, det brukar ge upphov till intressanta diskussioner i varje fall, så låt mig få vädra några åsikter.

Nån som varit på en damfotbollsmatch på sistone? Nej, tänkte väl det. Publiken strömmar inte direkt till våra damarenor trots att fotboll för damer är vår andra största sport efter herrfotbollen sett till utövare i landet. Vi har även några av de största spelarna i världen i vår högsta liga men vad hjälper det, publiken kommer likt förbaskat inte.

Så varför kommer då inte fler än de ca 700-1000 åskådarna per allsvensk match (med ett fåtal undantag). Med risk för att låta grisig skiljer det för mycket mellan dam och herrfotboll i spelkvalité och tempo. Inte så mycket för att damerna på något sätt skulle vara sämre på att lira i förhållande till muskelstyrka mm utan mer för att fotbollens regler ser ut som de gör och för att vi är bortskämda med stormatcher på TV i parti och minut.

När damfotbollen kom fram under 70-talet spelade man med en mindre och lite lättare boll, något som under åren togs bort och ersattes av samma sorts boll som herrarna spelar med, rätt eller fel? Jag tycker nog man kunde behållit den mindre och lättare fotbollen vilket kunde ge ett snabbare tempo på passningar och skott och föra med sig ett högre underhållningsvärde för publiken (och även spelarna!)

Det blev ju ramaskri när en herre som hette Ivan Duncan (nån som minns honom förresten?) på 70-talet ville sänka korgarna i basket för att damerna inte kunde dunka på den höga herrhöjden. Kanske var hans tanke inte så dum ändå? Basketen har ju i varje fall valt att behålla mindre och lättare bollar för damerna, vilket för med sig att damspelet blir snabbare än vad det hade blivit annars.

Jag vill inte påstå att damfotbollen är dålig, har sett Marta live vid flertal tillfällen och imponerats men i ärlighetens namn håller den ungefär herr div. 4-klass kanske och hur många går och ser dessa matcher egentligen. Lite som att se en Champions Leaguematch ena dan och sen en torftig herrmatch från allsvenskan nästa, viss skillnad va?

Nu är det ju tur att det inte bara är spelkvalitén som räknas inom fotbollen och idrotten utan det finns massa annat runt omkring att bry sig om. Det kommer ju snart att märkas då det blir ju fullt fokus i medierna på sommarens dam-EM i Sverige (10-28 juli) och mitt tips är att denna fråga inte kommer upp.

Är då skillnaden större på herr och damfotbollen än i andra idrotter? Jag tycker det. Då finns det andra sporter där skillnaden mellan dam och herrspel inte är märkbart på samma sätt och har lika stort underhållningsvärde. Några exempel är alpint, curling, handboll, skyttesport, bilsport (när får vi se en kvinna i formel 1?), ridsport, golf, gymnastik, konståkning. Hur som helst blir det fullt på arenorna i sommar varje fall, och passa på att gå och kolla och bilda dig en egen uppfattning, kanske är jag ute och cyklar…

/Tobias Hedwall

2013-05-13T12:55:29+00:00