Tobias: ”Var femte fyraåring är överviktig”

Nya siffror som presenterades i veckan visar att var femte fyraåring är överviktig. Skrämmande siffror och helt makalöst att vi inte kommit längre i vårt agerande att ge barnen justa förutsättningar som de ska ha med sig resten av livet! För sportens vidkommande är det alarmerande (även om dessa siffror inte var överraskande) och minskar återväxten av idrottsbarn markant i framtiden. Självklart är det sekundärt när det primära blir att helt enkelt få dem att må bra och överleva upp i åldrarna.

Den som åker till storköpen och handlar ser förstås en bidragande orsak till övervikten. De digra kassarna domineras i många fall av skräpmat och sockerfyllda produkter. Spä på med passivt leverne i form av skärmliv så har du hela förklaringen. Nej förresten, glömde dåligt samvete, stress och statusuppdateringen och jakten på rätt och många aktiviteter.

En förutsättning för att bli bra på idrott är ju att träna och åter träna och träningen måste vara lustfylld och naturlig. Hur naturligt tränad blir ett barn i treårsåldern som blir skjutsad till dagis och redan i den åldern tror att passivitet är ett normalt stadie? Orkar inte ens räkna hur många kilometer gratismotion ett barn som får gå till dagis låt oss säga 750 meter får.  Kroppen vill och måste få röra sig och vi behöver ta alla chanser till fysisk aktivitet. Allt handlar om vana och få in ett sunt levnadsmönster.

Något som retar mig är när stora idrottstävlingar avgjorts och segrarna står där med pokalen och inte sällan champagnen i handen. En ganska ointressant bild för mig och jag har kommit på mig själv att stänga av tv:n direkt efter en slutsignal. Och förresten, hur smarta brukar de där intervjuerna direkt efter slutsignalen vara egentligen? Istället för segerintervjuer skulle jag vilja ha bilder och kommentarer på hur den duktige atleten nått så långt. Mer fokus på när han/hon kämpade som mest i unga år och visa vilket slit det krävs för att komma så långt som de gjort.

Här är väl det annars utmärkta programmet Mästarnas mästare inget bra föredöme. Hörde om en pojke vars största drivkraft att bli mästare var att då kunde han få sitta i soffan i programmet och äta chips, så kan det gå…

Bloggen tar nu en veckas paus för en semester vid poolen på Kanarieöarna, förlåt träningsläger i bergen såklart, bara jag kan hänga med i barnens tempo!

 

/Tobias Hedwall

 

Vill du slussas vidare till Tobias egen hemsida? Klicka: Här
2013-05-02T08:42:14+00:00