Blogg med förhinder – dödsfall i America’s Cup

Jag hade just skrivit klart flera artiklar om årets America’s Cup, den 34:e i ordningen av världens äldsta fortfarande pågående tävling, och avslutat min blogg om en tidigt vårlunch hos den svenska America’s Cup-satsningen Artemis Racing för att fira att båten Artemis äntligen var helt klart, då jag hörde på radion att sagda katamaran hade kapsejsat under en träningssegling och en av besättningsmännen hade drunknat. Det är Andrew ”Bart” Simpson, Artemis Racings strategiker, som har dött. Han var gift, pappa till ett litet barn, och en välkänd och mycket skicklig person inom seglingsvärlden, en engelsman som bland annat vunnit både guld och silver i OS i segling.

Hur långt utanför händelsernas centrum man än befinner sig, blir man ändå chockad. Jag har intervjuat den svenske besättningsmannen Magnus Augustson och hälsat på vid teamets bas i Alameda, men tanken på att en av hans lagkamrater har dött, en av dessa stora, starka, superfriska unga män som jag sett skymta förbi och möjligen hälsat på i förbifarten, skakade verkligen om mig. Min reaktion får mig att nästan känna mig löjlig eftersom den känns opassande stark. Inte borde väl jag bli upprörd, när så många andra är mycket närmare och värre drabbade. Nästan som om jag försöker sno åt mig en sorg som inte tillhör mig, precis som om det vore något åtråvärt och inte något man helst vill slippa. men så är det förstås inte. Mina tankar går till Simpsons familj och vänner, och till hela Artemis Racing laget, och jag hoppas att de ska orka med denna fruktansvärda börda.

shoes, wetsuits, chest and back protective body armor, smock tops, lifejackets, rash guards, air tanks, harnesses, knives, and helmets, and gloves. 

I min intervju med Magnus Augustson fick jag lära mig om besättningsmännens säkerhetsutrustning. Alla bär särskilda kläder som är vattentäta men som ändå andas och därför hjälper till att hålla fukten från kroppen. De har också en så kallad wet suit som håller kroppen varm om de skulle hamna i det iskalla havsvattnet. Därutöver har varje person ett body armor, en slags skyddsväst, som skyddar ryggen och bröstkorgen, en hjälm, handskar, och skor som är halkfria på båtens underlag. Som ren säkerhetsutrustning ingår dessutom en flytväst, en liten syrgastank för att kunna få luft under vattnet och en kniv. Med knivens hjälp ska de kunna skära loss sig eller skära igenom seglet, om de skulle fastna under det i vattnet. Tyvärr verkar det som om Simpson fastnade under de hårda delarna av båten. Man vet inte varför han inte kunde ta sig därifrån, men fallet från en katamaran är högt och det finns många saker att slå sig i på vägen ner. Jag hoppas för min del att han slog sig medvetslös och därför inte behövde vara medveten om vad som hände.

En av mina sista frågor när jag intervjuade Magnus var kort och enkel: Är du rädd?

Nej, svarade han. Jag har respekt för farorna, men jag är inte rädd.
Klokt sagt.

I går kväll skrev jag klart den blogg jag hade tänkt publicera, men efter att ha läst om den, och sett hur jag raljerade med America’s Cup, skojade om hur både ekonomiskt och publikmässigt viktig Oracle’s kapsejsning var för cupens framtid, och så vidare, tappade jag helt enkelt lusten att publicera det. En annan gång kanske.

 

Lena Wallberg Samzelius

2017-03-13T11:51:11+00:00