Sverige har blivit en B-nation i idrott

Vakna Sverige!

SOK, Sveriges olympiska kommittés ordförande Stefan Lindeberg gick för några månader sen ut med att vi saknar talanger i svensk idrott. Mats Wilander tog för ett tag sen upp att de flesta svenska ungdomar är för lata för att bli bra i tennis. Många är de som uttalat sig i ämnet det senaste året och man pratar om kris hit och dit. Det låter framförallt på Lindeberg att han e överraskad av det tunna urvalet av idrottsbarn i vårt land nuförtiden. Var har han varit det senaste årtiondet då svenska ungdomar parkerat framför datorer, tv, telefoner o andra skärmar som e betydligt mer attraktiva för dem än att paddla kanot i kallt vatten i november?

Han kan inte märkt att idrott halkat ner på ungdomars intresselista den senaste tiden då konkurrensen av annat läs ovan har ökat. Jag ska inte sväva iväg i massa tomma ord över anledningen till att Sverige nu är en B-nation i idrott men här kommer några korta förklaringar med vissa generaliseringar. OK, då kör vi och hand upp om ni håller med:

– Sverige har blivit ett ”fika-land”, där sunkig mat mer är regel än undantag -kolla mataffärernas utbud och hur befolkningen ökat på bredden. Räcker med ett besök på IKEA förresten.

– Kombinationen en film för att barnen ska vara lugna i vardagen så skjutsar jag till träningen sen funkar inte (vart tog vardagsmotionen vägen?). Du kan skjutsa till hur många träningar som helst, ska barnet bli bra i sport måste de träna och leka motorik varje ledig tid de har, och säger det igen, ta ansvar för sin egen träning.

– Barnen blir skjutsade redan från dagisåldern och lär sig den vanan. Där jag bor skjutsas barn som bor 300 meter från dagis!

– Eftersom barnen gör som de vill lyssnar de inte på den (vuxne) tränaren.

– Barn har för många aktiviteter så att de blir splittrade och inte orkar göra sitt bästa på varje träningspass. Massor av barn sparar sig för att orka fler sporter per dag. Inför ”ensportsregeln”, dvs. max en träning per dag och lägg in vilodagar.

– Svenska barn har allt senare vanor och sover för lite och med för dålig kvalité. Ersätt skärmarna med sagor!

– Mobilen finns med på varenda träning vilket gör att barnen tappar fokus. Kolla nästa gång ni är i en sporthall hur ungdomarna laddar för träning el match…

– Varenda idrott har organiserade träningar för 4-5 årsåldern och många ”slösar” år på fel sport när de behöver lugn och ro för att komma fram till vilken sport som passar. All organiserad träning för 4-5 åringarna behöver dock inte vara till ondo bara det kompletteras med egen lek/träning.

– Alternativen att välja sport blir färre när de stora idrotterna blir större och de små tunnas ut och inte har någon verksamhet alls för ungdomar. Mer uppmärksamhet åt småsporter där Sverige kan ta medaljer: -)

Tobias om varför Sverige har blivit en B-nation i idrott

Tobias Hedwall

Självklart är det inte barnen som är slöa i sig själva, herr Wilander, utan det är ju vi vuxna som formar våra barn och vårt samhälle så vi får ta vårt ansvar.

/Tobias Hedwall

2017-03-13T11:51:12+00:00