Tennisen nya golfen

Om det här varit några år sedan hade hela Sverige sjudigt av förväntningar inför golfsäsongen så här års. Men det blåser nya vindar. Även om massor av människor i vårt land fortfarande spelar golf så har något hänt med medlemsantalet och klubbarna rear ut medlemskap som aldrig förr.

Skillnad är det med motionstennisen på vuxensidan. Där ökar antalet deltagare dramatiskt för tillfället och tennis måste va den sport som ökat mest på motionsnivå i Sverige under senaste åren?! Motionstennisen är het i Sverige och har tagit över flertalet golfare. I många TV-serier om samtiden (senast Molanders på SVT) flimrar motionstennisbilder förbi och det pratas tennis igen bland gemene man.

Jag gjorde en undersökning för Svenska Tennismagasinets räkning förra hösten och ringde runt till ett antal klubbar och kollade läget. Det var likadant i hela landet. Vuxenkurserna (som dessutom är en riktigt bra inkomstkälla för klubbarna) ökade i antal och det är nu kö till många tennisskolor. Till stor del är det ju samma kategori av människor som spelar golf som har en tennisbakgrund på något sätt och många har alltså sökt sig tillbaka till tennisen till glädje för dess klubbar. Vad beror då detta på?

Att riva av ett tennispass är ett tidseffektivt och roligt sätt att motionera och många behöver motivationen att jaga en boll för att det ska va kul. Självklart är det tidsåtgången för stressade moderna människor som skrämmer bort folk från golfen. Den snabba motionen som tennisen ger passar bra, då du på två timmar fått ditt pass hunnit byta om och duscha.

Jag vet att golfförbundet jobbar stenhårt för att få tillbaka sina spelare men behöver presentera fler moderna anläggningar och komprimerade sätt att spela på så det inte tar en hel dag att spela. Självklart kan ju inte klubbarna flytta sina banor men visst är det i mångt och mycket krångligt och tidsödande att ta sig ut till golfbanorna. I och för sig är det vad de inbitna golfarna uppskattar med sin sport d.v.s. att få spendera en hel dag med sin aktivitet som man älskar. Men allt färre människor tar sig den friheten och på så sätt ligger tidsåtgången golfen i fatet. De halvintresserade har alltså lämnat.

Hur ser tennisdeltagarna ut i vuxenkurserna då? Ja, en ny generation yngre vuxna som har ökade krav på att få bestämma vilken tränare de ska ha, vilken tid som exakt passar dem o.s.v. ställer högre krav på administrationen av kurserna. Många kanske lite otränade personer kommer in i grupperna och blandas med de som har gedigen träningsbakgrund vilket kan försvåra för gruppindelningen. Antalet tennisarmbågar och andra skador ökar självklart och därför är teknikträning så oerhört viktigt för dessa nya tennislirare så de får en bra start på sin ”nya” sportkarriär. Annars är det bara positivt för tennissporten i sin helhet. Det märkliga bara är att i många klubbar är det mycket högre intensitet på vuxenträningar än på juniorträningarna. Eller märkligt förresten, här har alla deltagare kommit av fri vilja istället för att någon annan (läs förälder) tycker att ”tennis är bra att kunna”. Det ökade tennisintresset har till och med fört med sig att du nu kan köpa tennisgrejer i sportaffärerna igen, kors i taket!

 

/Tobias Hedwall

 

Vill du slussas vidare till Tobias egen hemsida? Klicka: Här

 

2017-03-13T11:51:12+00:00