Saker som Lina saknar i Kina

Har som lite tradition här att åka på utflykt på onsdagarna. Det är den dagen som jag har hjälp med barnvakt av Ayi men inte har någon språklektion. Vilket gör att vi (jag och Jennie) kan vara borta mer eller mindre en hel dag. Ofta blir den en tripp till Ikea eller ner till ”down town” centrum. En tågresa på cirka 30 minuter. Senast så blev det både och. Jag hade via en annan kinablogg hört talas om ett företag som säljer lösgodis. Trodde först att det bara skulle finnas i Shanghai, men vid en närmare titt på deras hemsida såg jag att de visst hade försäljning här i Dalian. Detta var vi ju tvungna att se om vi kunde hitta.

En tågresa och en taxitur senare stod vi utanför Friendship shoppingmall. Nio våningar stort. Det hade jag ju inte riktigt tänkt på. Men. Vi hittade faktiskt rätt på andra försöket. Mycket i det här landet går att hitta till väldigt bra pris. Men sedan så finns det människor med snuskigt mycket pengar och med möjligheter att köpa sånt som är importerat, och just det är inte så billigt i det här landet. Jaja, oavsett pris så passade vi på att fylla en liten påse var. Jag knackade lite misstänksamt på vissa av sorterna som kändes lite gamla och hårda, men efter att ha sorterat ut de sorter som såg värst ut blev innehållet i påsen ändå helt ok.

Jag minns att jag funderade mycket på vad som skulle finnas att köpa på plats här och vad vi skulle köpa med oss. Jag hittade innan avresa en lita på tips från föreningen SWEA:s hemsida i Peking. Mycket på listan har stämt och det var skönt att få en liten vägledning innan flytt. Men kanske jag kommer att skriva en egen lista. En del saker finns inte att få tag på hur jag än har letat. En del finns att beställa på nätet, detta har jag inte provat än och får återkomma om. En del finns att få tag på men är hutlöst dyrt, och en del går att få tag på utan att vi känner oss rånade.

Lina3Vi har tre importbutiker som jag brukar gå till. Vi har medlemskort på Metro, som är ett stort varuhus som egentligen säljer till restaurangen och liknande, och sen har vi IKEA-shoppen. När vi slår ihop detta så klara vi oss ganska bra om suget efter ”hemma-mat” blir stort. Smör, ost och mjölk köper jag varje vecka och det är importerat. Detta är ganska dyrt men väl värt pengarna. Jag har dock lärt mig baka på olja istället då det finns överallt. Pasta kan både vara dyrt och ok, det gäller att veta vilken butik som har det bästa priset. Bröd kan vara ett krux, men har hittat ett koreanskt bageri där det är ok och jag gillar deras toastbröd att ha i brödrosten. Baguetter finnas att få tag på. Men jag är ju en knäckebrödsälskare och detta är ett lite dyrare nöje… Importerad olivolja och vinäger går att få tag på om vi vill göra en sallad. Något som jag dock inte har köpt alls är creme fraiche. FEMTIO yuan för en liten burk, ungefär samma i SEK. Galet. Så vissa maträtter som jag vanligtvis gör hemma har helt enkelt inte blivit av här än. Kryddor går att få tag på. En del som vanligt peppar och salt är ju inte problem, detta finns i vanliga mataffärer. Saffran finns, men jag har inte köpt det än och till min stora lycka hittade jag tillslut citronpeppar. 38 pengar burken, men ändå.

Vad är vi glada att vi tog med hemifrån då? Hårfärg! Jag som numera är blond har helt omöjligt att få tag på rätt nyans, och skulle jag få tag på det vet jag inte om jag hade vågat använda det med tanke på olikheter i hårkvalitet. Deo, oj vad jag letade innan jag hittade. På en undangömd liten hylla på Tesco stod några stycken. Dyrt! Märkessmink. Jag har hört att många kineser köper sitt utomlands, t.ex. åker på shoppingtur till flygplatsen i Seoul. Mediciner. Jag är tacksam att vi fyllde på ordentligt, hellre ha för mycket än att stå där och sakna nåt. Apoteket hemma har ändå mycket av bra receptfria läkemedel som kan underlätta om vi blir sjuka. Jag var t.ex. oändligt tacksam för Sempers vätskeersättning när Emma var magsjuk. Alla kineser tyckte jag skulle lägga in henne med dropp. Med aldrig att jag sätter min fot på det lokala sjukhuset om det inte är urakut! Kaffe och kaffefilter. Detta finns men är antingen väldigt dyrt eller sådär i smaken (vi är ju en Zoega-familj). Åh, jag höll på att glömma, te! Te liksom, vad är inte Kina känt för om inte te. Jag packade inte ner en enda påse av det. Stor miss! Jag saknar mitt Friggs nyponte nåt så enormt. Har provat mig igenom många sorter men ännu inte hittat nåt som inte smakar fyra nyanser av gräs. Jag kan sakna lite sådana grejer som riskakor och rån. Kanske mest att ge till Emma, då det är svårt att hitta snacks utan en massa socker. Köpte för några veckor sedan, glad och lycklig över mitt fynd, majskrokar. Detta som jag tycker är onödigt dyrt hemma kostade här bara några kronor för en påse. Emma älskade dom. Och jag förstår att hon gjorde det, för när jag själv provsmakade så fick jag en förnimmelse om att vara på Liseberg och smaska på sockervadd. Måste jag säga att resten av påsen åkte i soporna? Så var det med det.

Lina 1Sommaren börjar närma sig och idag är det 57 dagar tills jag och Emma åker hemåt för Sverigesemester. Innan det får vi finbesök av Emmas farmor i en vecka! Så det börjar bli hög tid att finslipa på vår önskelista och vad som ska köpas med innan vi återvänder i augusti. Listan har ändrats lite under tiden som har gått, då jag ibland har gjort fynd i affärerna, och den kommer nog att justeras igen.

På listan just nu:

 • kaffe & filter
 • Friggs te i olika smaker (speciellt nypon)
 • välling & barngröt
 • knäckebröd
 • godis & choklad
 • muffinsformar
 • muffinsplåt
 • provnål till bakning
 • frukostflingor utan 30% socker
 • riskakor
 • rån
 • flingsalt
 • salta kex
 • jodsalt
 • Ipren
 • lasagneplattor
 • sill till midsommar
 • Västerbottenost, om det går att smuggla en sådan genom tullen
 • hårfärg kommer jag absolut att köpa med mig ett par burkar inför hösten och vintern
 • svenska veckotidningar är kul att ha ibland

Hade väldigt varierat väder här igår. På dagen en fin påminnelse om att sommaren är på väg. På kvällen ett riktigt åskoväder så jag trodde fönsterrutorna skulle blåsa in. Men eftersom det regnade och är varmt har växtligheten börjat ta fart här. Äntligen!

 

Lina Hellsten

Lina2

2017-03-13T11:51:12+00:00