Petter imponerar igen

Vad är det egentligen som konstituerar ett stort artisteri? När jag funderar på den frågan landar jag vid följande svar – karisma, förmåga att beröra, ett grundläggande personligt sound som kombineras med en rörelse framåt, en kreativitet och öppenhet för influenser. En svensk artist som lyckas med allt detta är hiphop-artisten Petter. För cirka femtom år sedan debuterade han med albumet ”Mitt sjätte sinne”. Nu är det dags för hans nionde album ”Början på allt”, som han producerat tillsammans med Vincent Pontare, Salem Al Fakir och Magnus ”Filthy” Lidehäll.

Men det är inte bara ett stort artisteri enligt definitionen ovan som utmärker Petter, han inspirerar även på andra sätt. Han har i olika sammanhang talat öppet om sin dyslexi – ett handikapp som påverkade hans skolgång mycket negativt och som i hans fall inte uppmärksammades av vuxenvärlden förrän han började i gymnasiet. Petters budskap till unga är att det inte är kört bara för att man har ett handikapp. Det som var Petters största handikapp är det som han brinner för i dag – ett bra budskap för ungdomar i skolan som har fullständig panik för att det inte går bra.

För Petter, som inte hade läst en bok innan han började på komvux, var det litteraturen som blev hans väg till textförfattandet. Han lärde sig att man kan ta en mening och vända på den, sno den rakt av eller göra en direkt översättning från engelska. I september i år släpper han boken ”Sexton rader”, vilket är en  samling av ett fyrtiotal av hans texter, med kommentarer kring hur han skrev dem och vad han kände då. Titeln ”Sexton rader” anspelar på det vanligaste versmåttet för raptexter, som oftast består av sexton rader. Tanken på att skriva en bok kom 2012 när han gjorde ytterligare en sak som verkar mycket inspirerande för andra – han satte sig på skolbänken och pluggade socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola i Stockholm.

Petter är alltså inte bara en stor hiphop-artist, utan en bra förebild för såväl unga som medelålders personer. Petter får därför en självklar plats på Renew Magazines lista över inspirerande personligheter.

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

Här videon till King, som är en av låtarna på Petters senaste album, ”Början på allt”

Klicka på länken för att komma till tv4:s intervju med Petter.

Länk till intervju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:12+00:00