”Snälla ni som gör fjärrkontroller – lär av Steve Jobs!”

Den tekniska utvecklingen inom TV under det senaste decenniet är häftig. De nya och tunna skärmarna gör film- och programupplevelsen så mycket bättre än gammelburkarna, inte minst om de kombineras med surround sound-system. Hemma hos mig säger vi nuförtiden att: ”Det är bättre att se på bio hemma i vardagsrummet än på bio. Ljud och bild är fantastiskt. Dessutom slipper vi risken för snackiga och godispås-prasslande bänkgrannar ”.

En sak som dock både förvånar och irriterar mig är att tv-skärmsutvecklingen inte åtföljs av en utveckling av den där manicken som används för att få igång tv:n. Jag pratar förstås om fjärrkontrollen. Jovisst, dagens fjärrkontroller har betydligt fler knappar än 1990-talets. Men där stannar det. Inte nog med att det  inte räcker med att hantera en kontroll nuförtiden, utan man måste växla mellan åtminstone två stycken – varje kontroll innehåller hur många knappar som helst. Och bara ett fåtal är begripliga. Multifjärrkontrollen är också ytterst svårhanterlig. Någon hjälp av instruktionsböckerna kan man inte heller räkna med eftersom de är så uselt skrivna.

Hur kommer det sig att jag lärde mig att hantera min MacBook Pro och min Iphone på bara några timmar helt utan hjälp av instruktionsbok eller personlig assistens? Svaret stavas användarvänlighet. Något som dagens fjärrkontroller är helt renons på. Och det spelar ingen roll vem som är producenten – Samsung, Sony, Logitech eller någon annan – de är alla lika usla.

Steve JobsVarför är det så? Svaret på den frågan fick jag när jag läste biografin om Steve Jobs. Han strävade nämligen alltid efter att ta fram produkter med hög användarvänlighet. Så pass hög att instruktionsböcker och dito texter var överflödiga och därför bortrationaliserade. Det är därför min MacBookPro levererades hem till mig utan någon instruktionsbok. Min Iphone likaså.

I Apples produkter går användarvänligheten hand i hand med formgivningen  Så här står det i Jobs-biografin:

”På de flesta andra företag har det tekniska en tendens att driva fram designen. Ingenjörerna kommer med sina specifikationer och krav och formgivarna skapar sedan behållare och skal som möter dem För Jobs tenderade processen att gå i omvänd riktning….När Jobs tvingades bort vändes processen på Apple till att drivas av ingenjörerna. ..//’Gör man på det viset får man hemska produkter’ Men när Jobs återvände //försköts tyngdpunkten åter till formgivarna. ’Steve envisades med att betona för oss att formgivningen var avgörande för att vi skulle uppnå storhet’..//’ Formgivningen kom återigen att driva ingenjörerna istället för tvärtom.’

(sid 395)

Snälla ni som gör fjärrkontroller- lär av Steve Jobs. Och ni kommer att tälja guld med smörkniv.

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:13+00:00