Hellre fly än illa fäkta – Chinese New Year

Chinese New Year, eller Spring Festival som jag har fått lära mig att det också heter inträffar någon gång mellan 21 januari och 19 februari vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Det här året inträffade nyår den 10:e februari, och det var då dags att lämna draken och träda in i ormens år. Jag har hört det beskrivas som att slå ihop jul, nyår och midsommar i en festlighet. Det är en stor och viktig högtid och markerar både det nya året och början på det ljusare halvåret. Kineser reser vanligtvis till sina hemstäder under nyåret då det är nu som många har den längsta arbetsfria perioden på året. Fyrverkerier och smällare är en stor del av firandet, även traditionen att ge bort pengar i ett rött kuvert och anställda brukar nu få sin 13:e månadslön. Att smälla smällare har bland annat betydelsen att skrämma bort onda andar. Fick igår veta att man gärna smäller smällare klockan X:18. Till exempel 9:18, då åttan är symboliskt viktig. Fisk äts ofta under firandet, ordet för fisk liknar ordet för överflöd därav den viktigt betydelsen. Överallt kan vi se röda lyktor, röda dekorationer, röda strumpor och underkläder i affärerna. Rött är en viktig färg som symboliserar lycka och ett lyckosamt år. Enligt min mandarinlärare, som är orm, ska hon enligt tradition bära till exempel röda strumpor under nyåret då det är ”hennes” år som kommer. Hon berättade även att hon har möjlighet  till diverse rabatter på inträden under firandet. De tolv djur som firas är råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. Det är tolv djur för att enligt en legend om Buddha kallade han till sig alla djuren när han skulle lämna jordelivet efter sin upplysning men det var bara dessa djur som visade sig för honom. Ormens år symboliserar det hemlighetsfulla, intuitiva, inåtvända och samlade. Året för även med sig energier av listighet och visdom. Människor födda i ormens år är skarpa, uppmärksamma, mystiska, stolta och besitter stor charm. De är spännande och har utstrålning och kan även beskrivas som lite mörka.

Länk-/lästips och källor:

LinaresortI alla fall, så valde vi på inrådan att lämna Kina. Smällarna kan driva en till vansinne, en del butiker stänger och så innebär ju även nyår ett par extra semesterdagar för mannen. Thailand blev det och vi hamnade i Hua Hin/Cha Am cirka 3 timmars bilresa söder om Bangkok. Minus 13 grader ute på avresedagen, plus 28 grader när vi landade. Någon som orkar räkna ut skillnaden?  Vi tog ett flyg via Sydkorea/Seoul, det är cirka en timme här i från. Sedan runt fem timmar till Bangkok. Nu var klockan sent på kvällen och vi tog in en natt på ett flygplatshotell. Morgonen därefter blev vi hämtade av vår förbeställda minibuss. Emma sov stora delar av färden. Framme, och helt underbart att kunna hoppa i poolen. Vi valde att lägga oss på nivån ” höjden av lathet” under veckan. Inte en gång satte vi foten utanför området. För en vecka i lugn takt var vi tillräckligt underhållna. En stor pool som man kunde simma runt i, det vill säga simma runt området. Fem restauranger med lite olika mat, havet och strand strax utanför, solstolar, parasoll, fruktdrinkar, spa, gym med mera. Emma gick runt på en diet av pizza, pasta och vårrullar, det sista var en riktig höjdare som jag ska försöka få till här hemma. Vi nådde ”höjden av lathet” när vi på hemfärden upptäckte att klädesoutleten som vi funderat på att åka till låg på andra sidan vägen vid hotellet… Från Bankok till Seoul gick det bara nattflyg, vilket är helt galet då flighten bara tog 4,5h. Och då serverar de även frukost före landning, inte en chans att man kan få någon vettig sömn över huvud taget. Men, men inte mycket att göra åt det. Vi hade ställt in oss på lite shopping i Seoul, hade hört att den ska vara bra på flygplatsen. Jag har ingen större erfarenhet av taxfreeshopping men det fanns mycket och många butiker. Då önskade jag att jag hade varit lite piggare. Ända nackdelen med shoppingen där var ju att alla andra (kineser) också var ute efter att fynda och köpa på sig innan resan hem. Och trängas med kineser i affärer, det blir jag ännu tröttade av. Fick med mig en mascara i alla fall och lite hudkrämer. Man får passa sig bara så man inte råkar köpa de med whitening-effect, de är väldans populära!

Lina bebis

Linas dotter Emma tar en sovstund i skuggan

För övrigt här hemma så är vi tacksamma att vi lämnade landet en vecka, för smällarna hade gjort mig galen. Dock vekar det som om det är mindre detta året, för enligt China Post så har försäljningen av smällare och raketer minskat med 30%, mycket på grund av uppmaningen från regeringen att tänka på miljön. Vi har även börjat planera hemresan i sommar, känns avlägset men tiden har en tendens att rulla på fort. Mandarinlektionerna fortsätter, och jag hade som vanligt glömt allt efter semestern. ”Wo wang le” är bra att kunna då (jag har glömt). Men du kommer ihåg Det? Säger vår lärare, skakar på huvudet och börjar repetera.

Lina Hellsten

Linaskål

2017-03-13T11:51:16+00:00