Var tredje svensk surfar i sängen

Svenskarnas beteende i sängen har förändrats drastiskt sedan 2009. Det visar IKEAs undersökning ”Hur sover du människa” där 1 000 svenskar fått svara på frågor om vad de gör i sängen. Nära var tredje vuxen surfar numera i sängkammaren medan sex, läsning och tv-tittande sjunker i popularitet.

Andelen som svarar att de läser i sängen har rasat kraftigt från 76 procent till 58 procent. 2009 då samma undersökning gjordes senast tittade närapå varannan svensk på tv i sovrummet, mot dagens 29 procent.

– Uppenbarligen varvar svenskarna ner genom att surfa i sängen. Här ser vi en tydlig ökning från 2009 med nästan 10 procentenheter och idag surfar nära 30 procent i sängkammaren. Minskningen i läsning och tv-tittande kan nog förklaras av detta, eftersom detta numera görs på surfplattan eller mobilen istället, säger Tina Björeman, pressansvarig heminredning IKEA Sverige.

Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av IKEA och omfattar över 1 000 vuxna svenskar från hela landet. De har fått svara på frågor om sovrumsvanor, sömnbehov, aktiviteter i sängen, sovrumsförvaring och sängkläder.

– Om köket är hemmets hjärta så är sovrummet definitivt dess hjärna. Vi sover en tredjedel av våra liv och en bra nattsömn hjälper oss att ladda om inför nästa dag. Rätt rumstemperatur, en rofylld miljö och en bra säng spelar in när vi ska sova gott,  fortsätter Tina Björeman.

De flesta (51 procent) byter sänglakan varannan vecka, och nära en femtedel (18 procent) en gång i veckan, men nästan en tredjedel (27 procent) gör det bara en gång i månaden. Äldre och kvinnor byter lakan oftare än yngre och män. Barnfamiljer byter också oftare än andra. När det gäller klädförvaring i sovrummet så slänger över 20 procent kläderna på golvet vid sänggåendet. Bara 15 procent hänger upp kläderna på galge eller liknande eller lägger dem i tvättkorgen (8 procent), och en försvinnande liten andel (4 procent) hänger in kläderna i garderoben vid dagens slut. Här syns dock skillnader mellan Stockholm och övriga landet.

– Stockholmarna är mer trångbodda och har färre kvadratmeter att leva på vilket tvingar dem att tänka på hur de använder ytorna. Generellt sett använder de sängen mer som en ”multimöbel”, till exempel uppger fler stockholmare att man umgås socialt i sovrummet.

 

Svenskarnas topp-5-aktiviteter i sängkammaren, förutom att sova:

1. Älska – 64 procent  (2009: 73 procent)
2. Läsa – 58 procent  (2009: 76 procent)
3. Vila – 54 procent  (2009: ej med som alternativ)
4. Titta på tv – 29 procent   (2009: 41 procent)
5. Surfa – 27 procent  (2009: 18 procent)

 

Följ oss på Twitter: RenewMagazine1

 

2013-01-31T17:47:30+00:00