“Mobile Angel” ger snabb hjälp åt hotade kvinnor

Mobile Angel är ett försöksprojekt som just startat i Rom för att hjälpa våldshotade kvinnor. Så enormt många kvinnor, hotas, förföljs, slås sönder och dödas. I Italien var det närmre 120 kvinnor som dödades under 2012 och i de flesta fall (70 %) av män de hade en relation med (gifta, förlovade, skilda osv). Hatet sprutar sin aggression åt alla hall och titeln på Stieg Larssons bok surrar i huvudet, “Män som hatar kvinnor”.

I förrgår gick ett stort fackeltåg genom staden Bergamo där dagen innan en flicka blivit våldtagen och som så många gånger förr fick gärningsmannen bara husarrest. När fackeltåget passerade förbi hans gatuadress höll det på att gå riktigt illa. Men polisen var där i stor skara och stoppade risken för bråk.

Fackeltåg

Mobile Angel är ett larmsystem på smartphone, som ställts in så att man v.b. bara trycker på en knapp och får kontakt med polisen och samtidigt startar bandspelaren på telefonen. Det är Roms kommun och Vodafone som samarbetar. Smartphonen ska under försöksperioden användas av 33 kvinnor som är offer för olika hot, men tanken är att om försöket faller väl ut det ska spridas till alla italienska regioner. Kanske för att ämnet jag snuddat vid är oändligt, blir min notis bara en önskan att ”Mobile Angel” ger oss en bra början mot kvinnovåldet under 2013!!

Ciao da Roma!

Marianne

2017-03-13T11:51:20+00:00