Spaceport Sweden erbjuder tyngdlös flygning

Har du drömt om att sväva likt en astronaut och uppleva den unika känslan av tyngdlöshet? Sedan utforskningen av rymden började har endast några hundra haft privilegiet att uppleva den ultimata rymdupplevelsen och den magiska känslan att sväva fram i tyngdlöst tillstånd. Nu blir det öppet för allmänheten.

Genom specialutrustade flygplan för ändamålet har möjligheten funnits att uppleva tyngdlöshet utan att lämna atmosfären. Dessa parabelflyg har sedan en längre tid använts i vetenskaps- och forskningssyfte och fram till nu varit utom räckhåll för rymdentusiaster som drömt om denna unika upplevelse.

Nu skrivs historia då man för första gången lanserar för allmänheten möjligheten att uppleva tyngdlösa flygningar i Europa. Yannick d’Escatha, ordförande i CNES (franska rymdstyrelsen), Jean-François Clervoy, ordförande i Novespace (dotterbolag till CNES) och tillika ESA-astronaut samt Gilles Gompertz, VD för Avico annonserar att man kommer att erbjuda tyngdlösa flygningar för allmänheten ombord den Airbus A300 ZERO-G, som normalt används av rymdorganisationerna i forskningssyfte.

Från och med 2013 kommer särskilda parabelflygningar, som marknadsförs av Avico i samarbete med Spaceport Sweden, under namnet ”air Zero G”, att genomföras av Novespace. Den första flygningen planeras äga rum fredagen den 15 mars från Bordeaux-Merignac flygplats i Frankrike.

Spaceport Sweden, som arbetar med att etablera bemannad rymdfart för turism och forskning i Sverige samt skapa en världsledande rymdhamn med bas i Kiruna har utsetts till exklusiv återförsäljare av rymdäventyret ”air Zero G” i Norden (exkl Island) och Holland.

”Spaceport Sweden har som målsättning att bli Europas portal mot rymden och erbjuda lärande rymdupplevelser också på jorden och i luften. Vi har länge verkat för möjliggörandet av tyngdlösa flygningar för allmänheten och är idag glada att kunna erbjuda detta tillsammans med våra europeiska partners som ett led i vårt arbete att framöver också kunna möjliggöra detta i Sverige”, säger Karin Nilsdotter, vd Spaceport Sweden AB.

Om flygningen

Denna dagsupplevelse kommer att omfatta flygningar på cirka två och en halv timme, bestående 15 paraboliska bågar eller en sammanlagd tid av 5 minuter i tyngdlöshet. Planet rymmer 40 passagerare uppdelade i fyra grupper i var sin zon vilken rymmer 10 passagerare och en instruktör. Jean-François Clervoy kommer att medverka på samtliga flygningar som instruktör samt också delge sina erfarenheter som astronaut.

”Tack vare air Zero G parabelflygningar, blir en av de mest spektakulära aspekterna av rymdfärder – tyngdlöshet – åtkomlig för fler.  Känslan av tyngdlöshet är fantastisk där allt man kan om tyngd vänds upp och ned – det är lätt att se varför det fascinerar så många vetenskapliga discipliner. Att uppleva tyngdlöshet under en parabelflygning är verkligen att vara astronaut för en dag!”, säger Jean-François Clervoy, fd astronaut som genomfört över 3000 parabelflygningar.

Exempel på program för en air Zero G flygning

08.45  Ankomst till Novespace på Bordeaux-Merignac flygplatsen

Genomgång av praktiska detaljer, utdelning av flygoverall och förberedelse inför flygning

09.30            Briefing av Jean-François Clervoy

– Presentation av parabelflyg, teknikgenomgång och fördelar med vetenskap och rymdforskning

– Presentation av Air Zero G flygbesättning

– Beskrivning av tyngdlöst tillstånd (aktiviteter under flygning)

– Säkerhetsanvisningar

– Praktiska råd för att göra det mesta av de perioder av tyngdlöshet

10.15            Paus med möjlighet att besöka flygplanet med din instruktör

11.00            Lätt måltid

12.00            Boarding

12.30            Dörrarna stänger – förberedelser och genomgång av säkerheten ombord

15.00            Åter på marken

15.30            Ceremoni och Jean-François Clervoy delar ut diplom

16.00            Lättare måltid och presentation av fotografier tagna under flygningen

17.30            Avslut

Information och bokning

Spaceport Sweden är exklusiv återförsäljare av ”air Zero G” till kunder i Norden (exkl Island) och Holland som idag erbjuds tyngdlösa flygningar från 5980 Euro inkl moms

Första avgång är den 15 mars 2013 i Bordeaux, Frankrike, för bokning kontakta Spaceport Sweden;

Telefon: 0980 80 880

Email: booking@spaceportsweden.com

RM

2017-03-13T11:51:24+00:00