Rekordtryck på julresor – orsak: män vill inte köpa julklappar

Julresor utomlands blir allt vanligare bland svenskarna. I vinter ökar resorna över jul och nyår med hela 45 procent jämfört med förra året. Dessutom väljer fler att vara borta längre på semestern. Två- och treveckorsresorna ökar med sju respektive 15 procent. Det visar färsk bokningsstatistik från Ticket. 

Återigen är Gran Canaria det mest bokade vinterresmålet, följt av Phuket och Bangkok. Den egyptiska turistorten Hurghada har återhämtat sig ordentligt och ökar med 57 procent mot förra vintern. Men det allra största lyftet står London för som ökar med 113 procent.

– Det har varit ett otroligt högt tryck på jul- och nyårsresor under hela hösten. Gran Canaria är utan tvekan det populäraste resmålet i vinter. Över jul och nyår ser vi nästan dubbelt så många bokningar dit som till tvåan Phuket, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Majoriteten vill slippa julstressen
I Tickets Novus-undersökning uppger varannan svensk att de kan tänka sig att fira jul utomlands. Och den främsta anledningen är för att slippa julstressen. Det uppger var fjärde svensk. 14 procent ser julresan som en julklapp till familjen. Sen skiljer sig orsakerna åt något beroende på kön. Bland annat vill dubbelt så många män än kvinnor fira jul utomlands för att slippa köpa julklappar.

– I år är det extra många som passar på att resa utomlands över jul och nyår eftersom dessa högtider ligger så bra till i kalendern att man inte behöver ta ut så många semesterdagar. Detta avspeglar sig även i undersökningen där sju procent svarar att de tänker fira jul utomlands i år just på grund av den orsaken, säger Martin Durnik.

Även om många svenskar väljer att fly bort från julstressen och julklappshandeln, så vill de ändå fira denna högtid. Men inte på svenskt vis. Enligt Tickets Novus-undersökning skulle majoriteten av svenskarna skippa de svenska traditionerna om de firade jul utomlands. Endast tio procent skulle välja ett hotell som arrangerar svenskt julbord och julfirande.

Tio-i-topp destination, jul och nyår 2012/2013*
1. Gran Canaria, Spanien (1)
2. Phuket, Thailand (2)
3. Bangkok, Thailand (3)
4. Teneriffa, Spanien (5)
5. Hurghada, Egypten (7)
6. Krabi, Thailand (6)
7. London, Storbritannien (10)
8. Cancun, Mexiko (9)
9. New York, USA (4)
10. Miami, USA (8)
*Avser avresa mellan den 22–31 december 2012, bokningar gjorda fram till 20/11 2012. Siffran inom parentes anger förra årets placering

 

 

RM

2015-08-26T16:59:40+00:00