Pernilla startade restaurang i Spanien

När jag åker upp mot den lilla byn Benahavis slingrar sig vägen upp genom berg och dalar och bredvid vägen finns en flod som beroende på årstiden innehåller mer eller mindre vatten.

För många år sedan, och kanske än idag, är byn känd för att tillaga och servera hel fläskfilé med olika kryddningar. Många besöker byn för att uppleva det lilla kvarteret som upptas av konstnären David Marshall. Idag är Benahavis mycket mer än en “fläskfiléby”. Många restauranger, barer, affärer, små mysiga gator och små torg där man kan njuta av en kaffe eller tapas. Och vad det gäller restaurangutbudet så har det sedan två år tillbaka utökats med en alldeles speciell restaurang – El Castillo . Den ägs och drivs av Pernilla Gavrell, en ung svensk tjej med mycket erfarenhet. Här lagas nordeuropeisk mat med en skandinavisk touch. Ute på terrassen serveras gästerna under stjärnhimlen under sommarhalvåret och senare på året öppnas slottsmatsalen.

Pernilla är en entusiatisk kvinna som tar emot sina gäster på ett glatt sätt och ser till att de trivs på restaurangen. Menyn är väl genomtänkt och representerar en internationell meny med mycket inslag av det skandinaviska köket, allt baserat på lokala råvaror.

El Castillo

Pernilla valde redan tidigt inriktningen hotell och restaurang när hon studerade och praktiserade på ett flertal restauranger både i Sverige och England. Efter studentexamen började hon på University Centre Cesar Ritz i staden Brig i sydvästra Schweiz nära den italienska gränsen. Studenterna kom från hela världen med vitt skilda kulturer. Det var inte bara teoretiska kunskaper som inhämtades utan också förmågan att kunna samarbeta över alla gränser. Efter tre år och Bachelorexamen i International Business in Hospitality and Tourism Management arbetade Pernilla på ett femstjärnigt hotell i London med PR och marketing. Så blev det dags att återvända hem till Sverige och arbeta på ett amerikanskt företag med försäljning av kompetenskonferenser. En dag så ringer en god vän och frågar om Pernilla var intresserad av att starta restaurang i Spanien. Det blir en resa till Costa del Sol men efter hårda förhandlingar avbryts projektet.

Några månader senare kommer ett nytt samtal, denna gång finns en spansk kompanjon med i bilden. Det blir ett idogt letande efter lämplig restaurang och efter att ha tittat på många objekt fastnar de för en nybyggd anläggning i Benahavis som ligger ca sju km från kusten. Den spanske kompanjonen kan språket, sedvänjor och har dessutom lång erfarenhet som kock och har drivit restaurang under många år i Sverige. Allt ser egentligen bra ut, men så börjar det kärva i samarbetet kompanjonerna emellan. Det slutar med att Pernilla köper ut kompanjonen. Det är trots allt inte så lätt att ha en kompanjon då man har så olika bakgrund, olika kulturell syn på frågor och olika personligheter. Nu driver Pernilla restaurangen själv med 3-5 anställda beroende på säsong.

Att komma till ett nytt land där man inte kan språket, inte kan sedvänjorna eller  lagstiftning och startar från början är en lång resa med många motgångar men också många glädjeämnen inte minst i mötet med restauranggästerna. Att räkna arbetstimmarna är ingen idé, de är oändliga, men man bygger ju upp något eget och skapar det själv. Det blir en livsform och att leva med sitt intresse.

Restaurang El Castillon ligger i en historisk miljö med det gamla Castillo tornet och en del av försvarsmuren som en del av restaurangen. Castillot byggdes antagligen på 1200-talet av morerna för att skydda handelsvägarna. Ovanför i bergen ligger ruinerna av slottet Montecastillo där den moriska kungen hade sitt säte. Benahavis har förövrigt fått sitt namn efter Havis vars son hette Ben, så blev det Benahavis.

Rose-Marie Wiberg

 

Omdöme av gäster som besökt El Castillo.

 

2017-03-13T11:51:23+00:00