Julhälsning från Rose-Marie i Marbella

Lugn och ro det viktigaste i julhelgen

Dan före doppardan sitter jag på min balkong nere vid strandpromenaden i Marbella, blickar ut över ett dimmigt Medelhav och njuter av att inte vara stressad. ”Vi stressar livet ur oss…” – den rubriken läste jag i en svensk tidning häromdagen och den framkallade för mig den obehagliga känslan av panik att inte hinna med, inte räcka till, inte göra allt som alla andra förväntar sig av mig. Det stod också att spanjorerna är mest stressade inför julen och på andra plats kommer svenskarna. Det förvånar mig lite att spanjorerna är mest stressade men det är klart jag bor i en småstad med 165.000 invånare, kanske 220.000 om alla som bor här skulle registrera sig i kommunen. Det är så klart skillnad mellan storstad och småstad det är jag medveten om men det känns ändå som om spanjorerna hinner umgås och njuta av livet och av varandra – även före och under julen. Man tar sig tid.

Något jag aldrig har förstått är att i Sverige ska alla träffa alla i släkten under de tre juldagarna även om man inte ses under övriga delen av året. Beror det på dåligt samvete eller att ”man måste” umgås på julen. Eller gör man det med glädje för att ta igen det man missat under året?

För mig är det viktigaste före och under julen att njuta av lugn och ro och en stressfri miljö och inte känna pressen av att allt måste hinnas med. Det lugnet har jag hittat i Marbella bland vänner som tänker på samma sätt som jag.

  Julhälsning 2I kväll ser jag fram emot en lugn uppesittarkväll då jag gärna tittar på TV eller läser en god bok. Jag kommer att njuta av dofterna från nybakat matbröd och en nybakad gammaldags pepparkaka med lingonsylt i. Kanske steker jag mig ett par prinskorvar på kvällskvisten. Prinskorv hör inte till julen för mig men det är svensk – och gott – så jag kunde inte motstå att köpa dem när jag var i ”svensk-affären” för att handla alla mjölsorter till julens bak.

På julaftons morgon kommer jag som vanligt att vakna tidigt för att tassa upp och tända levande ljus både inne och ute på balkongen. Gå in i köket för att sätta på ugnen, ta ut den färdigkokta, svenska lilla julskinkan ur kylskåpet. Vispa ihop ägg, senap och honung och pensla på det på skinkan, sikta över ströbröd och sätta in den i ugnen. En underbar juldoft kommer att sprida sig i lägenheten och under tiden den griljeras pressar jag juice på nyplockade apelsiner och citroner från trakten, brygger mitt mangote och tar fram det hembakade brödet. Bordet på balkongen dukas upp till denna julaftonsmorgons frukost vid Medelhavets strand. När frukosten är avslutad kommer jag att ringa till mina nära och kära i Sverige för att önska dem God Jul. Vid lunchtid (spansk) har en väninna och jag som tradition att ses varje julafton på en av våra favorittapasbarer för att fira in julen med en cava och några tapas. Oftast är tapasbarerna fulla av glada, entusiastiska spanjorer som antingen har lunch eller just har slutat sitt arbete inför helgen. På kvällen blir det ett litet men gott svenskt julbord hos vänner. Julen blir då för mig alldeles perfekt kombination av lugn, samvaro och god mat.

Jag älskar traditioner om de inte blir ett måste.

God Jul och Gott Nytt År önskar jag er alla från ett underbart Marbella!

Rose-Marie

 

Julhälsning 3Julfirandet i Spanien

Den 22 december är en stor dag, och kanske inledningen på julen, då dragningen i det spanska jullotteriet, El Gordo äger rum. Miljontals spanjorer lyssnar eller tittar på TV när barn rabblar upp alla vinnande lottnummer. I år drogs högsta vinsten kl 10.07 och vinstsumman är fyra miljoner euro per serie vilket betyder att varje vinstlott är värd 400.000 euro.

Julafton är en vanlig vardag i Spanien men oftast slutar man lite tidigare den dagen och någon annandag jul finns inte här. Julaftonskvällen firar spanjoren oftast hemma med familjen med mycket mat många äter gärna skaldjur, en jamon bellota och julgodis. Och mycket annat så klart. Julfirandet kulminerar den 5 och 6 januari när de spanska barnen får sina paket av de tre vise männen, ”Los Reyes Magos”. Paketen lämnar de i skorna som ställs ut utanför sovrumsdörren. Många spanjorer ställer också ut julgodis och andra godsaker utanför huset till de tre vise männen. Denna helg är en av Spanien viktigaste traditioner.

 

 

2017-03-13T11:51:21+00:00