En välgörenhetskonsert i Rom för prematura barn

Musik inspirerar till det goda, musiken borde vara ett ”vapen” för de unga, ”music makes our hearts more gentle” sade Riccardo Muti i sitt tacktal på Stockholms opera förra året, där han mottog Birgit Nilssons pris Jag lyssnade igen på hans tal och tycker hans ord väcker så många viktiga tankar. Förhoppningsvis sipprar något av hans budskap ut till människor runt om i världen och framförallt i hans hemland. Men det behövs stort engagemang, känsliga beslutsfattare och fonder och fler utbildningsplatser för musiker av alla slag och mycket mer musikundervisning för alla skolbarn.

 

I Rom har det blivit allt vanligare att använda musiken för att locka människor till en stunds skönhet för själen och även för att på så vis bidra till en ”god sak”.

Kyrka Häromdagen var jag just på en sådan konsert, en ”välgörenhetskonsert”, på Roms musikhögskola, Accademia di Santa Cecilia. Pengarna skulle gå till neonatal avdelningen på ett av Roms äldsta sjukhus, Fatebenefratelli (Gör gott bröder) som ligger på Tiberön. Det saknas pengar till att anskaffa vissa apparaturer som är nödvändiga för att ge en kvalitetsvård och människor engagerar sig privat för att stötta och söka pengar.Tillfället var verkligen speciellt och kvällens musiker var välkända italienska jazzmusiker, bl.a. Danilo Rea. Musikhögskolan ligger mitt inne i Rom på Via dei Greci, en liten tvärgata till Via del Corso, nästan svår att upptäcka, om det inte vore för de ljuvliga tonerna som sipprar ut mellan hustaken, toner som någon sjunger eller spelar. Lokalerna är som så ofta i Italien helt fascinerande, med en konsertsal vars 10 m höga tak och enorma orgel ger en otrolig upplevelse, för att inte tala om den inre klosterträdgården (se bild).

Tack vare en ung engagerad lokalpolitiker med mycket kontakter och ordförande i en föräldrargrupp för tidigt födda barn, hade denna jazzkonsert kunnat ordnas. Uppslutningen var stor och en hel del barn kom med sina föräldrar. ”Den brådskande storken”, la Cicogna frettolosa, heter föräldrargruppen som verkar just bland föräldrar till prematura barn. Upplevelsen att bli förälder plötsligt och utan förberedelse och dessutom till en liten krabat som kanske inte väger mer än 500g är så stark och så fylld med oro, att man behöver varandra, föräldrar som stöttar föräldrar. Det är bakgrunden till föräldrargruppen som startade för 8 år sedan och som sedan dess hunnit med en hel del, bl.a. fått i gång en grupp för art therapy på avdelningen för intensivvård för nyfödda och denna aktuella kväll var resultatet över 30.000 sek, som ska användas till inköp av en speciallampa.

Musiken spred glädje och många hann ge varandra en särskilt varm julhälsning.

Önskar Alla Er en stämningsfull jul med mycket musik i hopp om mindre våld och ondska.

Ciao da

Marianne i Roma

 

 

2017-03-13T11:51:22+00:00