Så skapar du en giftfri barndom – ny bok för föräldrar

Tre forskare och unga mödrar, fick nog av att inte veta exakt hur det ligger till med alla kemikalier i sin vardag och började läsa på. Deras efterforskningar resulterade i en bok för alla föräldrar. Handla rätt – för en giftfri barndom. Boken som hjälper dig välja bort skadliga kemikalier ur ditt barns liv.

Våra hem är fulla av osynliga syntetiska kemikalier, och de produkter som vi dagligen utsätter våra barn för kan innehålla skadliga ämnen. Våtservetterna, nappflaskan, leksakerna, bilbarnstolen, kläderna …

Till och med maten och besticken som barnet äter den med.

Författarna Karin Wallis, Christine Ribbing och Anne Lagerqvist har alla tre doktorerat i ämnen som är relaterade till hälsoproblemen som kan skapas av kemikalierna runt oss och nöjde sig därför inte med de få, luddiga svar som de fick på sina frågor om vad de skulle undvika i sina unga barns liv.

– Vi ville veta vad som var erkänt skadligt och vad som var misstänkt giftigt. Men ingen kunde ge oss raka besked, säger Karin Wallis som forskar på hormoners vikt under hjärnans fosterutveckling.

Hon fortsätter:
– Vi hade alla tre precis fött våra första barn och bestämde oss för att ta reda på svaren tillsammans.

– Vi har olika bakgrunder och specialiteter, så vi delade upp vad vi ville veta bland oss, säger Anne Lagerqvist, som har doktorerat på miljögifter i mat och stadsluft, och tillägger:

– Och när vi väl började få klart för oss vad som är eller kan vara farligt för våra barn började vi skärskåda produkter och tillverkare.

Christine Ribbing, doktor i medicin som har forskat på eksem på KI tar vid:
– Vi tillämpade försiktighetsprincipen och insåg snabbt att det inte var mycket på marknaden som var bra nog.

– Miljömärkningarna gör ett mycket bra arbete med att klassificera produkter och tjänster, men det kan vara svårt att veta var man kan hitta märkta produkter så vi bestämde oss för att samla alla på ett ställe, flikar Karin in.

– Vi ville skriva en praktisk bok och vi visste ju nu vad det är man undrar över. Utöver konkreta shoppingtips för våra barns alla behov ville vi berätta vad forskarna idag vet om gifterna, och ge läsaren handfasta råd om hur de ska tänka för att minska mängden skadliga kemikalier i sina liv.

– Vår bok är ingen vanlig larmbok. Halva boken beskriver problemet med oönskade kemikalier i vardagen och andra halvan hjälper dig att välja bort de skadliga. Vi förklarar inte bara vad som är fel och farligt utan hjälper dig att ge ditt barn rätt start i livet och en friskare framtid, säger Christine och avslutar:

– Gifter i vardagen berör och påverkar oss alla, men att göra rätt val gör störst nytta för de allra minsta.

Följ oss på twitter: RenewMagazine1

och Facebook.


2012-11-21T22:45:22+00:00