Lena bloggar om Thanksgiving och ett dystert valresultat i Kalifornien

Thanksgiving…

Helgen då alla amerikaner träffar tjocka släkten och äter så mycket de orkar. Det kan hända att jag längtar mer efter familjen och släkten på julaftonen, men trots att jag aldrig firat Thanksgiving i Sverige måste jag säga att den här helgen kommer som en god tvåa när det gäller hemlängtan!  Men i brist på min kära familj finns det tack och lov goda vänner. Janne, Tom och jag kommer att fira Thanksgiving hemma hos gode vännen Jim och många andra vänner. De flesta tillhör den musikaliska delen av människosläktet, så både Tom och Janne är i gott sällskap, medan jag håller både tyst och god min så att ingen kan ana att jag knappast platsar i sällskapet… (trala la la laaa!)

Här i Kalifornien har vi just röstat för att behålla dödsstraffet. Ett hårt slag för både mänsklighet och rättvisa, tycker jag. Om du tillhör den lilla andel som höll dig vaken ända till slutet av TV4s valvaka, vet du redan vad jag tycker. Det verkar tyvärr som om ingen såg den delen av Jannes och min TV-medverkan, och den har inte heller dykt upp online. Det är synd eftersom det var först då som min hjärna gick igång… vilket jag kan berätta mer om en annan gång, kanske. Det må vara att jag inte gjorde så smart intryck, men – som min kära kompis Cilla uttryckte det – jag var i alla fall snygg i håret!

53 procent av invånarna i Kalifornien röstade emot avskaffandet av dödsstraffet, medan 47 röstade för. Det kan hända att några förvirrades av att man skulle rösta FÖR för att ta bort dödsstraffet och EMOT för att ha det kvar, men de flesta visste nog vad de röstade på… För mig är det en självklarhet att dödsstraffet borde bort, och för en gång kan jag förklara det i en enda mening: Så länge vetenskapen inte är perfekt och vi människor inte är utan fördomar ska vi inte kunna avrätta andra människor.

Bara tänk på saken. Sedan vetenskapen utvecklades så att vi har tillgång till DNA, har många människor bevisats felaktigt dömda. Jag har hittat siffror som visar att 220 människor har suttit oskyldigt dömda på Death Row, men tack och lov släppts innan de blivit avrättade. James Liebman, professor på Columbia University, gjorde en studie av dödstraffet i 34 stater mellan 1973 och 1995. Han upptäckte att en av 20 avrättade har varit oskyldig.

Det är förstås svårt att visa sådana saker, för i och med att de redan är döda försvinner mer eller mindre ivern att undersöka deras fall. Resurserna är ändliga, och förespråkarna för The Innocence Project satsar förstås hellre på de som fortfarande är vid liv. James Liebmans studie visade att 82 procent på Death Row inte ”förtjänade” dödstraff, vilket i sig är en tvetydig formulering, och jag misstänker att siffran omfattar fall där åklagare inte borde sökt dödsstraff. Det har om och om igen bevisats att åklagare främst söker dödsstraff då det är en vit person som mördats. Dödsdomar drabbar framför allt svarta män som dödar en vit man eller vit kvinna. Med andra ord, våra fördomar har alldeles för stort inflytande över vilka som döms till döden.

 Så vi fortsätter att avrätta människor, även här i Kalifornien. Men kalkoner har fortfarande en chans… Ända sedan 1947 har National Turkey Federation och the Poultry and Egg National Board skänkt en kalkon till varje president. J F Kennedy var den första presidenten som lät kalkonen leva 1963, bara några dagar innan han själv mördades (karma, hoppas jag). Det var egentligen inte förrän 1989 under Bush d ä, George H W Bush, som den första kalkonen faktiskt benådades på riktigt. Sedan dess har två kalkoner benådats varje år, den ”riktige” och dess reservkalkon, om nu den riktige inte skulle klara sig…

Idag gick traditionen vidare. Obama presenterades med två vitbröstade kalkoner vid namn Cobbler och Gobbler, som han benådade med orden: ”The American people have spoken, these birds are moving forward”

Inte för att jag vet vart just dessa fåglar tar vägen, men under en lång tid skickades alla dessa kalkoner till en park i Virginia som ironiskt nog heter The Frying Pan Park. ”Så, så, var inte rädd lilla kalkon… Du ska bara vidare till stekpannan.”

Men tro för all del inte att Vita Husets invånare lever på bean casserole, sweet potatoes och masked potatoes…

Sist av allt; några citat om Thanksgiving:

I celebrated Thanksgiving in an old-fashioned way. I invited everyone in my neighborhood to my house, we had an enormous feast, and then I killed them and took their land. –Jon Stewart

I love Thanksgiving turkey… it’s the only time in Los Angeles that you see natural breasts. –Arnold Schwarzenegger

A lot of Thanksgiving days have been ruined by not carving the turkey in the kitchen. –Kevin James

Thanksgiving dinners take eighteen hours to prepare. They are consumed in twelve minutes. Half-times take twelve minutes. This is not coincidence. –Erma Bombeck

Coexistence… what the farmer does with the turkey – until Thanksgiving. –Mike Connolly

Thanksgiving, man! Not a good day to be my pants. –Kevin James

Thanksgiving is an emotional holiday. People travel thousands of miles to be with people they only see once a year. And then discover once a year is way too often. -Johnny Carson

My cooking is so bad my kids thought Thanksgiving was to commemorate Pearl Harbor. –Phyllis Diller

For the first time, we are going to have a HAPPY Thanksgiving. This year, I am stuffing the turkey with Prozac! –Unknown (Jag lovar, det var inte jag som sa det)

 

Lena Wallberg Samzelius

 

2017-03-13T11:51:26+00:00