Om trenden att välja bort familj och barn

I gårdagen DN gick att läsa en mycket intressant inlägg om familjen upplösning. Det är den fristående kolumnisten David Broocks som i ”Kolumnen” reflekterar över trenden att välja bort barn och familj. Enligt studier som Brooks hänvisar till ökar antalet singlar världen över samtidigt som viljan att skaffa barn sjunker hos kvinnorna. Familjen och barnafödandet ses inte längre som ett måste eller som en nödvändighet, utan som en möjlighet.

Varför väljer då många bort denna möjlighet. Jo, enligt Brooks beror det bland annat på att många vill satsa på jobbet och är rädda för att de annars hamnar på efterkälken och mister valfriheten. När det gäller den minskade lusten att skaffa barn beror den på att kostnaden för ett barn överväger nyttan av det.

Steve Brooks oroas över denna trend. Han är pro familjen och skriver:

Om trenden att välja bort familj och barn”Själv tror jag att idén om en möjligheternas tidsålder vilar på en missuppfattning. Folk mår inte bättre när de får maximal personlig frihet att göra vad de vill. De mår bättre när de är inhöljda i engagemang som står över det privata valet – engagemang i familj, Gud, arbete och fosterland..//…Problemet behöver inte vara en familjestruktur i förändring. Problemet är människor som går igenom sitt vuxna liv och ständigt försöker hålla alla valmöjligheter öppna.”

Minst sagt tänkvärt, eller hur?

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:26+00:00