Från örnsafari till magiskt och kusligt i alla former – tips inför höstlovet

Nu är det snart dags för höstlov vilket för många betyder en vecka med barnen hemma och kanske också ett utmaning för fantasin för att slippa ”vi har inget att göra”.  Därför har vi sammanställt tips inför höstlovet på olika aktiviteter runt om i landet, för den med stor plånbok och liten, ute och inne.

Du får gärna tipsa oss också om aktiviteter vi inte har hittat. Välkommen att mejla.

johanna.lebourne@renewmag.se

 

Magiskt och kusligt på Skansen

Magiskt och kusligt på Skansen
Ta med ungarna till Skansen under höstlovet, den 27:e oktober till 4:e november, om du vågar. Det bjuds på älvor och troll, skräckfilmer och sagor om vålnader och underjordiska varelser. Kloka gumman ger råd och den som vill kan vandra till vargarna i mörkret. Temat är folktro och magi.

Under de magiska dagarna är programmet anpassat för barn från sex år.
Måndagen 29 oktober till fredagen 2 november erbjuds, förutom mycket av det som redan nämnts, vandringar bland mystiska väsen, rysliga historier och spökpyssel.

Under två kusliga kvällar, tisdagen den 30 oktober och torsdagen den 1 november, kan barn över tolv år vandra bland skogsväsen och gengångare. Den som törs kan lyssna på historier om gastar och döingar och i Seglora kyrka spelas magiska dunder. Den pysselsugne kan tillverka egna amuletter, trollkors eller örtpåsar.

Utvalda delar av programmet pågår även dagtid lördag och söndag, 3-4 november. Hela programmet hittar du här. Kontakta Skansens pressekreterare Christina Hamnqvist 08-442 81 97 eller christina.hamnqvist@skansen.se om du har frågor om höstlovsprogrammet.

Halwyleen – höstlovskul i Hallwylska museet

Alla modiga barn från 7 år och äldre är varmt välkomna till våra Hallwyleenvisningar, hälsar Samuel Norrby, museipedagog vid Hallwylska Museet och understryker det är viktigt att barnen är lite äldre, mindre barn kan bli rädda.  Vi ger  dessa dramavisningar från tisdag, 30 oktober till söndag 3 november, vid tre tillfällen dagligen.  Ett tips, förhandsboka!

Vid dessa visningar är palatset mer en kuliss. Det är en ”småkuslig” historia, vi går runt  i huset  och stöter på några mystiska, lite lätt obehagliga typer. Vi har satt en gräns från 7 år.  Det har visat sig att en del yngre tycker att det varit lite väl läskigt.

Hallwylska museet, mitt i centrala Stockholm – på Hamngatan 4, firar i år 10 år med dramavisningar. Under årens lopp har dessa utvecklats  och nya  ämnesområden  för både vuxna och barn har tillkommit. Halwyleenvisningarna under höstlovsveckan startade för tre år sedan och har varit omåttligt populära –  nästan som dramavisningarna om julen som äger rum från slutet av november till 13-dagshelgen.

Förhandsboka på bokninghallwyl@lsh.se  eller ring 08 402 30 99, 8.30-11.30, vardagar.

”Tjuvmysterium” – familjeaktivitet med CSI-tema på Tom Tits Experiment

Höstlovsaktiviteterna pågår 27 oktober till 4 november.

Höstlovet innehåller många aktiviteter för barn och familjer på Tom Tits Experiment.

Temat är ”CSI”. För de yngre besökarna finns ett klurigt spår – ”Tjuvmysteriet” som går genom huset. Det gäller att vid olika experiment hitta ledtrådar som kan avslöja var tjuven gömt sitt byte.

För vuxna erbjuds ett mer avancerat och utmanande spår som är digitalt och utförs via mobilen. Kolla in ”CSI Södertälje” om du vill vara med och leta ledtrådar och spår.

I ”Kemiköket” kan man varje dag pröva på att vara CSI-deckare. Här får man jämföra fingeravtryck, blodstänk och handstilar. Kanske leder det fram till en profil på boven?

Restaurang, café och matsäcksrum, butik.

Öppet 10-18 samt kvällsöppet på torsdagar.

www.tomtit.sewww.bodyworlds.se

Spöken och väsen intar Sala Silvergruva under höstlovet

Intresset för Halloween, spöken och väsen är stort i vårt avlånga land och höstlovet har blivit en av Sala Silvergruvas populäraste veckor under året. Den kusliga inramningen verkar inte avskräcka barnfamiljerna. Speciella spökturer i gruvan och Väsenvandringar ovan jord är några av de aktiviteter som erbjuds under vecka 44 (27/10-4/11).

VÄSENVANDRINGAR MÅN-, ONS- OCH FREDAGKVÄLL KL. 18.30
En kvällstur genom skog och över åar kring gruvan. Utefter vägen möter man älvor, skogsrå, näcken, troll och andra väsen och guiden berättar historien bakom. Väsenvandringarna är den tur som ökat mest i popularitet och den lockar en bred åldergrupp från 5 till 80 år. I år sker Väsenvandringarna i samarbete med Salas amatörteaterförening Cameleonterna.
– Det finns många sägner och spännande historier kring gruvan så konceptet kring våra väsenvandringar känns väldigt naturligt, säger Katarina Almquist, visningsansvarig.

SPÖKTURER ALLA DAGAR UNDER HÖSTLOVET
I gruvan kan man dels följa med på de vanliga turerna ned till 155 meter men under höstlovet arrangeras det även speciella Spökturer ned till 60 m. Barnen rekommenderas vara minst 10 år och den historiska berättelsen varvas med spökliga inslag.
Förutom dessa turer kan barnen skapa sitt eget smycke, pyssla, följa med på Barnäventyr i gruvan, gå tipspromenad och höghöjdsbana. Werdshuset har speciella spökmenyer veckan till ära.
Läs mer på vår hemsida http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/barnens-gruva/spannande-hostlov/

För mer information och bilder kontakta;
katarina.almquist@salasilvergruva.se, Visningsansvarig, tel. 0224-677 253sofie.andersson@salasilvergruva.se , Marknadsansvarig, tel. 0224-677 258
För mer information om höstlovet, se vår hemsida www.salasilvergruva.se

Äventyret Sala Silvergruva – en av världens bäst bevarade gruvmiljöer
Besök vår hemsida www.salasilvergruva.se så får du veta mer om alla spännande aktiviteter som vi kan erbjuda. Vi har 7 olika visningsalternativ, Bed & Breakfast, Gruvsvit, Werdshus, Gruvmuseum och en av Sveriges mest spännande höghöjdsbanor.

Örn- och sälsafari med Tre Kronor af Stockholm under novemberlovet

örsta frosten, kargt, hårt och stilla. Samtidigt vackert och livsbejakande.

Under ett dygn får deltagarna uppleva Stockholms ytterskärgård ombord på segelfartyget Tre Kronor af Stockholm med chans att se såväl säl som havsörn. Under tiden som fartyget glider genom skärgården berättar våra kunniga guider om djur, natur, människor och platser som vi passerar.
Seglingarna vänder sig till både barn och vuxna och erbjuder en utmärkt aktivitet för far- och morföräldrar tillsammans med barnbarnen under novemberlovet.

Efter dagens segling går vi till kaj på Märsgarn och middagen intas i salongen innan vi innan vi kojar in ombord eller i förläggningen på Märsgarn.

Seglingarna kostar 2 495 kr för vuxna och 1 495 kr för barn och då ingår busstransport från Cityterminalen till fartyget, en dags segling, övernattning i flerbäddshytt ombord eller i enkelrum på Märsgarn, alla måltider samt busstransport tillbaka till Cityterminalen dagen därpå.

I samarbete med Konsumentföreningen Stockholm erbjuds medlemmar med Medmerakort rabatterat pris: 1 495 kr för vuxna och 995 kr för barn.

Datum för seglingar med övernattning:
29 okt, seglingen utgår från Dalarö och avslutas på Märsgarn
30 och 31 oktober samt 2 november, seglingen utgår från Märsgarn och avslutas på Märsgarn.
Buss från Cityterminalen till och från fartyget ingår alla dagar.

Datum för dagseglingar

Lördag 20 och söndag 21 oktober genomförs även rena dagseglingar utan övernattning från Stavsnäs till en kostnad av 1 495 kr för vuxna och 995 kr för barn.

Örn och säl exempel på att miljöproblem kan lösas

För inte så länge sedan var både säl och örn utrotningshotade. Tack vare ett starkt engagemang från miljöorganisationer och privatpersoner i kombination med politiska beslut som hindrat fortsattspridning av miljögifter kan vi idag se såväl säl som havsörn i vår vackra skärgård. En av hörnstenarna i Briggen Tre Kronors verksamhet är arbetet för en hållbar utveckling för Östersjön. Seglingarna är ett led i detta arbete där vi kan visa på att miljöproblem går att lösa förutsatt att viljan finns och att man samverkar på alla plan för att nå målen.

Briggen Tre Kronor AB verkar som en ambassadör för Östersjöregionen, med fokus på hållbarhetsfrågor. Genom Initiativet Hållbara Hav arbetar vi för att främja Östersjöns miljö och utveckla unga människors samverkan och ledarskap i östersjöregionen.

Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv, vill belysa Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits. Avsikten är att föra samman de av samhällets aktörer som verkar för Östersjöns bästa. Initiativet Hållbara Hav kan i detta avseende göra skillnad och leda till konkreta insatser för Östersjöns framtid.

Istället för charter – hotell med pool

Höstlovet står för dörren. Charterresorna börjar ta slut. Men drömmen om skön och avkopplande tid med familjen behöver inte gå om intet, varför inte åka på badsemester i Sverige under höstlovet. Scandicpresenterar en lista över hotell med pool för alla badsugna som önskar komma iväg i höst men inte hinner/får/kan åka till solen. Totalt har Scandic 29 hotell med pool.

Det finns alternativ till charterresebolagens solresor. Varför inte låta familjen få bada i grannstaden på höstlovet? Från norr till söder, öst till väst, har Scandic hotell för alla badsugna att ta sig till och samtidigt uppleva en annan del av Sverige.

– Charterresorna till solen börjar försvinna och vi vill därför bjuda på ett alternativ. Sverige är så vackert under hösten men nackdelen är väl att det är för kallt att bada i havet och i våra sjöar. Vi vill visa att vi kan råda bot på detta. Av våra 75 hotell runt hela Sverige finns inomhuspooler på 29 hotell som bara väntar på badsugna barn, säger Karin Hellgren, PR- och kommunikationsansvarig på Scandic.

Listan på Scandic-hotell som erbjuder badmöjligheter sträcker sig från Luleå i norr till Malmö i syd och Göteborg i väst till Stockholm i öst.

– Listan över våra hotell som har pooler, visar att man kan resa runt i Sverige under hösten och fortfarande ta sig ett dopp på kvällen. Över hela vårt avlånga land kan vi erbjuda badmöjligheter till våra gäster, säger Karin Hellgren.

Scandics lista över hotell med pool är ett led i Scandics mål att lyfta fram resande i Sverige. Sedan 60-talet har Scandic varit det självklara valet för Sveriges resande barnfamiljer.

Följande hotell har pool:

Scandic Kungens Kurva (Stockholm)
Scandic Star Sollentuna
Scandic Södertälje
Scandic Backadal (Göteborg)
Scandic Star (Lund)
Scandic Borlänge
Scandic Helsingborg Nord
Scandic Norrköping Nord
Scandic Sundsvall Nord
Scandic Umeå Syd
Scandic Arvika
Scandic Europa (Göteborg)
Scandic Gävle Väst
Scandic Infra City (Stockholm)
Scandic Kalmar Väst
Scandic Karlshamn
Scandic Klarälven (Karlstad)
Scandic Linköping Väst
Scandic Lugnet (Lugnet)
Scandic Luleå
Scandic Nyköping City
Scandic Segevång (Malmö)
Scandic Skellefteå
Scandic Skogshöjd (Södertälje)
Scandic Swania (Trollhättan)
Scandic Västerås
Scandic Växjö
Scandic Örebro Väst
Scandic Örnsköldsvik

 Höstlov på GöteborgsOperan

I samband med höstlovet erbjuder GöteborgsOperan danskurs med GöteborgsOperans Danskompani, turnering i simultanschack med Göteborgs bästa schackspelare och möjlighet att kika in i operahuset. Aktiviteterna startar lördagen den 27 oktober.

Prova på-kurs i dans
Lördagen den 27- söndagen den 28 oktober 13.00-15.00, GöteborgsOperans stora dansstudio
Dansare från GöteborgsOperans Danskompani ger en kostnadsfri prova på-kurs i dans för barn i åldern 10-12 år. Kursen pågår i GöteborgsOperans stora dansstudio under två dagar.  Deltagarna får bekanta sig med olika dansstilar – bland annat balett, modern dans, street, improvisation, rytmik och jazz – och lära sig en enklare koreografi.

Anmälan tas emot från måndagen den 22 oktober på telefon 031-10 80 00. Begränsat antal deltagare.

Schackturnering med Göteborgs bästa schackspelare 2012
Lördagen den 27 oktober kl 10.00-13.30 i GöteborgsOperans foajé 
Schackspelet står i fokus i säsongens stora musikal Chess på svenska. I samarbete med Göteborgs schackförbund arrangerar GöteborgsOperan därför en turnering i simultanschack. Göteborgs bästa schackspelare: den internationellt framgångsrike, 25-årige Victor Nithander utmanar upp till 20 spelare samtidig genom att gå från spelare till spelare och göra sina drag. Turneringen beräknas ta cirka tre timmar och alla som kan schackspelets regler är välkomna att anmäla sig.

Vill man vara med och spela anmäler man sig senast onsdagen den 24 oktober. Vill man bevittna mästerskapet är man välkommen till foajén. Från och med lördagen den 20 oktober kan man låna schackspel, för att spela på plats, i GöteborgsOperans Café och OperaBar. Mer information och instruktioner för anmälan finns på www.opera.se  OBS! begränsat antal platser, fri entré.

Kika in hos oss
Fredagen den 2 november från 10.30 i foajén, guidade turer 11.00 och 13.00

Vi öppnar huset för barn och deras vuxna. Vi erbjuder guidade turer i operahusets kulisser och korridorer. I foajén har vi hängt ut kostymer, hattar och vackra ting från våra ateljéer som man är välkommen att pröva. De guidade turerna utgår från GöteborgsOperans biljettkassa klockan 11.00 och 13.00, begränsat antal plaster och först till kvarn gäller. Kläderna, hattarna och tingen finns framplockade från klockan 10.30. Fri entré!

Mer information om samtliga aktiviteter finns på GöteborgsOperans webbplats.

För frågor och för att få kontakt med medverkande vänligen kontakta Jenny Jernberg, jenny.jernberg@opera.se eller 031-10 80 35. Bild på Victor Nithander kan skickas på efterfrågan.

2017-03-13T11:51:29+00:00