Raja Ampat – en väl bevarad hemlighet för dykare

Tänk att få upptäcka en plats som väldigt få människor besökt. En plats som har ett vidunderligt liv både över och under ytan med koraller, tusentals fiskarter och papegojor. Seglarfamiljen har hittat just en sådan plats – Raja Ampat, som ligger utanför Nya Guineas västkust.

”Lite mer, mamma. Snälla, kan vi inte snorkla en liten stund till, säger min fyraårige son och tittar bedjande på mig. Vi har tillbringat flera timmar i vattnet, det börjar bli sen eftermiddag och jag fryser lite. Jag tittar på mina skrynkliga händer och hör mig själv säga: ”Ok, då. En sväng till.” Vi är ju trots allt i Raja Ampat.

Marina världens epicentrum

Raja Ampat är samlingsnamn för ett område med mer än 600 öar utanför Nya Guineas västligaste spets. Känt bland dykare som den marina världens epi-centrum. Här finns inte mindre än 75 procent av världens alla korallarter representerade. Och tusentals fiskarter, varav många bara finns här. Och forskarna hittar fortfarande nya arter nästan varje dag. Min fisktokige son Otto är i himmelriket. Ingen annanstans har vi sett så mycket fisk som här. Vattnet nästan kokar av liv.

Lika vackert ovan ytan

Att Raja Ampat är varje dykares dröm är lätt att förstå, även om man bara snorklar. Men faktum är att det här området är lika vackert ovan ytan. Höga gröna öar, omgivna av virvlande kanaler och vikar. Med ett till synes oändligt antal spännande grottor och öde stränder att utforska. Över våra huvuden flyger papegojor, fregattfåglar och havsörnar sida vid sida. Och från djungeln hörs de mest fantasieggande ljud.

Hemligt för omvärlden

Så sent som för några veckor sedan hade vi aldrig hört talas om Raja Ampat, än mindre visste var platsen låg. Jag råkade se ett flygfoto på Facebook, och förstod från avsändaren att vi befann oss i närheten. Men området fanns inte omnämnt vid namn i våra kartböcker eller sjökort, och det var svårt att få fram bra information. Inte ens andra seglare som tillbringat åratal i Indonesiska vatten verkade känna till dess existens.

Resorts tack vare dykarna

Raja Ampat är fortfarande en väl bevarad hemlighet utanför hängivna dykarkretsar, på gott och ont. De få segelbåtar som vågar sig hit måste fortfarande förlita sig på blotta ögat för navigering. Här finns varken detaljerade sjökort eller hamnbeskrivningar att tillgå. Men tack vare dykarna finns det flera resorts att välja på för den som vill resa hit på annat sätt. Att boka en hytt på någon av de dykbåtar som seglar runt i området är ett annat alternativ.

Världen större än man tror

Själva har vi så här långt bara tillbringat en dryg vecka i Raja Ampat, och blir nog kvar lika länge till innan vi seglar vidare västerut genom Indonesien. Men som vanligt touchar vi bara på ytan. Aldrig trodde jag väl att de fyra år vi avsatt för vår seglats runt jorden skulle kännas så här korta. De som påstår att världen är liten har fel. Det finns så mycket att se. Platser vi inte ens visste existerade.

/Linda

Tips på resorts och dykbåtar i Raja Ampat:

2015-08-27T12:09:30+00:00