Mamma bestämmer var man åker på höstlovet

Allt fler väljer att åka till solen på höstlovet. Enligt en ny undersökning från Resia finns det inget lov man hellre vill resa bort på. Den som bestämmer vart resan ska gå är i de flesta fall mamma och i år är det Kanarieöarna, London och New York som toppar bokningsstatistiken.

Förra året infördes den nya skollagen, som innebar en ändrad formulering kring hur skolorna har möjlighet att bevilja ledigheter utanför loven. 30 procent av dem som har barn i skolåldern tycker att detta har påverkat dem i hur de har möjlighet att förlägga sina semesterresor, enligt Resias kundundersökning. Mest populärt är det att resa på höstlovet. Näst mest populärt är att resa utanför loven och därefter kommer jullovet. Bara sex procent väljer att resa bort på sommarlovet i första hand.

– Höstlovet är för många en neutral tid att åka bort på, det krockar inte med några högtider eller familjetraditioner som ofta är kopplade till andra lov. Sedan är det klart att solen lockar extra mycket i novemberrusket, Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

Mamma bestämmer
På frågan om vem som bestämmer över resplanerna på höstlovet är det två tredjedelar som svarar mamma. Pappa kommer på andra plats, därefter barnen, kompisgänget och till sist svärföräldrarna.

– Oftast är det kvinnan i familjen som bestämmer över semesterplanerna, och vanligaste är också att det är kvinnan som bokar resan. Det här höstlovet är det Kanarieöarna, London och New York som lockar till sig flest resenärer, säger Ingela Schönning.

Mest bokade destinationer under höstlovet
1. Gran Canaria
2. Teneriffa
3. London
4. New York
5. Hurghada

Undersökningen genomfördes i september 2012, med 1300 respondenter i Resias kundpanel, Resiapanelen. Bokningststatistiken avser resor under höstlovet 2012.

2017-03-13T11:51:28+00:00