I dagarna är det premiär för danske regissören Bille Augusts nya film Balladen om Marie Krøyer.
– Det är en dramatisk kärlekshistoria men också ett porträtt av en mycket modig kvinna som vågade stå fast vid sina känslor, säger Bille August.
Filmen är producerad av SF Production DK i samproduktion med bland andra Film i Väst.
Det intensiva ljuset på den allt smalare landtungan högst upp på Danmarks nordspets fick för drygt hundra år sedan en stor koloni av konstnärer att samlas i Skagen. En av de främsta var P S Krøyer ( i filmen spelad av Søren Sætter-Lassen). Framgångsrik, internationellt erkänd och omhuldad. Men också alltmer psykiskt sjuk.
Vid sin sida hade han hustrun Marie (Birgitte Hjort Sørensen, känd från tv-serien Borgen). Även hon med konstnärsambitioner. En kvinna, klavbunden av sin tid:
”Jag är berömd för att vara Søren Krøyers unga vackra hustru, inte för min konst eller för något annat”, som Marie Kröyer säger i filmen.
Balladen om Marie Krøyer är först och främst en kärlekshistoria mellan Søren och Marie Krøyer. Søren blir allt mer psykiskt sjuk och tas med jämna mellanrum in på mentalsjukhus.
Filmen skildrar den period där Marie fann äktenskapet ohållbart samtidigt som hon blir passionerat förälskad i den svenske kompositören Hugo Alfvén (Sverrir Gudnason).
Hon kämpade också för sitt barn Vibeke eller ”Vibs”. För det är innebörden av en skilsmässa från Søren.
– Även i dag står kvinnor inför svåra val mellan karriär, äktenskap, kärleken och barn. Kvinnor har flera valmöjligheter i dag, det gör dem inte lättare för det. Det finns många paralleller till moderna kvinnor, säger Bille August.
Filmen bygger på Anastassia Arnolds biografi Balladen om Marie. Det är inte första gången Bille August filmatiserar en roman. Med Martin Andersen Nexøs Pelle Erövraren vann Bille August både en Oscar och Golden Globe. Andra exempel är Fröken Smillas känsla för snö, Andarnas hus och Jerusalem.
Hur kommer det sig att Bille August hämtat så mycket inspiration från böckernas värld?
– Balladen om Marie Krøyer är inte baserad på en roman, utan på en biografi. Vi har valt kanske tre sidor ur Balladen om Marie. Sedan har vi diktat vidare och försökt föreställa oss hur Maries liv var under denna korta period som vi skildrar.
Hur bär du dig åt för att överföra romanens berättelse till vita duken?
En film får aldrig bli litterär. Men det är alltid historien jag vill åt, en bra utgångspunkt för en bra film. Jag lägger undan boken och försöker göra filmen så visuell som möjligt för att det ska funka för en biopublik. Man måste lyssna på sin intuition, säger Bille August.
Du vann en Oscar 1989 för Pelle Erövraren, hur påverkade det dig?
– Det var förstås fantastiskt. Det innebar att livet blev lite lättare. Det blev lättare att finansiera filmer, de internationella anbuden blev fler. På det professionella planet innebär kollegors erkännande. Det viktigaste är ändå att vinna publiken. Jag har något på hjärtat som jag vill berätta för en bred publik, det är dem jag vill nå.
Balladen om Marie Krøyer är inspelad i Danmark och på Marstrand.
Hur är det att spela in film i Västsverige och med Film i Väst?
– Jag har tidigare spelat in En sång för Martin (2001) och nu återkom vi med ett svenskt team. Det är oerhört bra och professsionellt. Marstrand så exotiskt, väldigt svenskt och en passande historisk miljö, säger Bille August.
Efter premiären på Balladen om Marie Krøyer väntar efterarbete på en film som heter Nattåg till Lissabon med Jeremy Irons, Christopher Lee och Lena Olin. Därefter väntar inspelningar i Kina av en internationell kärlekshistoria i 1700-talsmiljö.
Text och bild: Gus Kaage/Film i Väst. Fri för publicering mot angivande av källa.
Filmfakta: Balladen om Marie Krøyer är producerad av SF Film Production i samproduktion med Film i Väst, AB Svensk Filmindustri, Nordisk Film Shortcut med stöd av Det Danske Filminstitut, Svenska Filminstitutet, Nordiska film- och TV-fonden, FilmFyn i samarbete med TV2 Danmark A/S. Distribution: AB Svensk Filmindustri. Speltid: 1 timme 42 minuter
Kort om Bille August
Född 1948. Filmfotograf, manusförfattare och regissör. Filmografi (regi): Balladen om Marie Krøyer (2012), Chacun son cinéma (2007), Farväl Bafana(2007), Return to Sender (2004), En sång för Martin (2001), Les Misérables(1998), Fröken Smillas känsla för snö (1997), Jerusalem (1996), Andarnas hus (1993), Den goda viljan (1992; Guldpalm i Cannes), Pelle Erövraren(1987; Guldpalm i Cannes, Oscar, Golden Globe), Busters fantastiska värld(1984), Tro, hopp och kärlek (1984), Zappa (1983), Guldhjärtat (1981),Honungs måne (1978).
Twitter: @Renewmagazine1