Så har mobilen förändrat vårt liv – 5000 personer i åtta länder svarar


Det är ju ingen nyhet att vi blir mer och mer beroende av våra mobiler, men exakt hur viktig är den smarta lilla telefonen.  Tidningen Time Magazine har tillsammans med bolaget Qualcomm i sommar frågat 5000 människor i åtta olika länder om deras mobilvanor.  Där ser man att vi helst kommunicerar via sms, tycker att 13 är en bra ålder för första mobilen,  att vi  kan känna ångest om vi råkar tappa den och gärna kollar sms en gång i halvtimmen.

 

Det är onekligen spännande att ha suttit på första parkett och sett mobiltelefonen utvecklas från tung och osmidig till platt och oersättlig. Visserligen hal som en tvål om du råkar äga en Iphone utan skydd, vet inte hur många jag känner som fått byta sina kraschade glas inklusive mig själv. Men likväl är den livsnödvändig, eller i alla fall känns det så.

Mobilen har, som så många förutspådde, blivit den lilla maskinen som ersatt både kalender, kamera, gps, radio och tids nog även plånbok.  Men vad mer har den lyckats med. De 5000 fick frågan:

Hur har trådlös teknologi förändrat ditt liv?

Storbritannien: 62 % sa att det är lättare att vara iväg från familjen

Indien: 73 % har närmare kontakt med sin familj nu än tidigare

Kina: 79 % tycker att det är mer välinformerade när det gäller nyheter

USA: 29 % sa att mobilen är det första och sista de kollar morgon och kväll

Brasilien: 62% har närmare kontakt med sina vänner

Sydkorea: 42% tyckte att det ägnade för mycket tid åt att titta på mobilen

 

 

 

Hellre mobil än lunchlåda

Kamera, sms och internet verkar också vara det vi har mest nytta av på telefonen  där spel och lokalbaserade annonser kom längst ner på listan. 32% föredrog dessutom att kommunicera via sms och då för att flirta med någon – i alla fall om du var mellan 25 och 29 år.

Enligt  undersökningen kollar en av fyra personer mobilen var 30 minut och en av fem var 10 minut. En tredjedel av de svarande erkände att vara utan sin mobil för en kort period gör att de känner ångest och tre fjärdedelar av 25-till-29-åringar sov med sina telefoner.

De flesta verkar rörande överens om att 13 år är bra ålder för första mobilen och 65% tycker att telefonen gör dem till bättre föräldrar.

26% sa att de fick dåligt samvete om de inte svarade på sms gällande jobbet även om det inte var under arbetstid och 66% skulle hellre ta med mobilen än lunchlådan om de tvingades välja.

Johanna Litsgård Lebourne

@litsgaard

Läs mer  i Time Magazine.

2017-03-13T11:51:34+00:00