Narcissisten – fascinerande och odräglig på samma gång

Häromdagen berättade en manlig bekant för mig att han har sagt upp sig från sitt arbete som verksamhetschef. Orsaken var att de anställda inte ”har förtroende” för honom. Det här verkar kanske som en insiktsfull person. För tänk om alla dåliga chefer kunde göra som han och säga upp sig!  Men det första intrycket stämmer inte. Jag visste att det skulle snart komma mindre smickrande kommentarer. Och det gjorde det. ”Du vet, de klarar inte av min kompetens…jag är för stark helt enkelt”. Tonen var stöddig och inte alls präglad av den osäkerhet som skulle drabba de flesta av oss om vi hamnade i en sådan situation. Men den här mannen är inte som de flesta, utan en utpräglad narcissist.  Fascinerande och obehaglig. Trevlig och underhållande men samtidigt fullständigt odräglig. Vilket beteende som dominerar beror på i vilket sammanhang man träffar honom. Och på hans dagsform.

I det amerikanska magasinet Psychology Today gick det i augusti i år att läsa en artikel om narcissism. Scott Barry Kaufman som skrivit artikeln är personlighetspsykolog och lärare vid New Yorks universitet. Han menar att vår fascination inför narcissister beror på att de är så motsägelsefulla till sin natur. Både charmerande och odrägliga. Både kyliga och intagande. Om de enbart vore skitstövlar (”jerks”) skulle vi undvika dem, menar Kaufman. Narcissistens paradoxer lockar oss alltså.  Det är därför ingen slump att både litteraturens och filmens värld  befolkas av så många narcissister. Deras underhållningsvärde är stort

Narcissisten - fascinerande och odräglig på samma gång

Vad utmärker då en narcissist? Jo, han – eller hon – går omkring med en storslagen bild av sig själv, anser sig vara snyggare och intelligentare än alla andra. Han kräver ständig uppmärksamhet och beundran, anser sig ha rätt till att behandlas bättre än andra och reagerar ofta på kritik med känslor av raseri, skam eller förödmjukelse.  Hur förhatliga dessa drag än verkar, har vi alla dem inom oss. Mer eller mindre. Det är alltså inte en antingen-eller-fråga, utan en gradfråga. Självförtroende och känslor av självtillräcklighet är bra att ha. Men inte i extrema former. När fåfängan och den positiva självuppfattningen saknar nyanser och verklighetsförankring blir det till en störning. Utmärkande för den ohälsosamma narcissismen är ett mönster av storhetsföreställningar om den egna personen ackompanjerad av brist på empatisk inlevelse och ett stort behov av beundran. Narcissisten utnyttjar andra för att uppnå egna mål. Han är ofta avundsjuk. Han självbild är motsägelsefull – å ena sidan har han en storslagen självbild, men brottas samtidigt innerst inne med känslor av skam och självhat.

 

Podcast: Så hanterar du narcissisten 

 

Narcissisten - fascinerande och odräglig på samma gång

 

Enligt Scott Barry Kaufmanns trivs narcissister bäst i stora anonyma städer. De arbetar gärna inom underhållningsbranschen och gärna på ledande befattningar, där de kan där de kan blända och dominera andra utan att behöva samarbeta. Att behöva samarbeta lockar överhuvudtaget inte alls. Det är därför inte ovanligt att narcissistiska ledare omger sig med ja-sägare.  Det kan få förödande konsekvenser.

Psykologen Fredrick Stinson och hans kollegor genomförde intervjuer med 34 653 vuxna i USA och fann att den störda narcissismen är vanligare bland män än kvinnor. Behovet av uppmärksamhet och beundran är emellertid lika stor hos båda liksom benägenhet att manipulera och försöken attrahera det motsatta könet. Mycket av narcissistens beteende syftar till att attrahera det motsatta könet. Vissa forskare, bl a Peter Jonasson University of i South Alabama) som är expert på fortplantingens psykologi och Nicholas Holtzman (Washington University,  St Louis) menar att narcissism har har utvcklats som en strategi för att garantera kortsiktiga sexualpartners.

Enligt Scott Barry Kaufman klär sig narcisstiska kvinnor mer utmanande än deras manliga motsvarigheter, som istället ägnar sig åt kvickheter och skryt för att attrahera det motsatta könet.  Promiskuitet är vanligt  gruppen och förklaras av att narcissister alltid är på jakt efter något bättre. När de trots allt ändå har ett förhållande, är de ofta otrogna, särskilt när de märker att partnern är väldigt förälskad.  Psykologen Joshua Foster (Universty of South Alabama) och W. Keith Campbell (University of Georgia) fann belägg för detta i en undersökning. Ett genomgående tema i kärleksrelationer är att agera utifrån principen, att den som är minst intresserad är den som har mest kontroll över relationen. Narcissisten ser till att vara den minst intresserade.

Kvinnliga narcissister föredrar män med hög status. Utseendet är sekundärt. Den manlige narcisssisten föredrar en snygg kvinna framför en empatisk. Inte bara för att han vill ha ett kuttersmycke, utan också för att han de är sårbara för hans manipulationer. Istället för att smickra kvinnan för hennes skönhet och på så sätt ge henne den kontroll hon är van med i relationer, fäller narcissiten så kallade ”negs” – tvetydiga kommentarer Inte är uppenbara förolämpningar, men heller inte smicker. Han kan till exempel säga: Du har ganska intressanta ögon”

När den manlige narcissisten är på jakt ute på krogen jagar han gärna tillsammans med en manlig vän som också är ute efter tillfällig sex och som delar hans exploaterande syn på kvinnor.

Michael Rourke och Kim Basinger i filmen 9,5 vecka

Att ha en kärleksrelation med en narcissist tär på krafterna. Risken är stor att bli lämnad sårad och sargad. De inledande månaderna kan dock bli bra. Campbell och hans kollegor fann att de som dejtar narcisisster är nöjda de fyra första månaderna. Därefter blir relationen ofta dålig. Och stormig. I relationen med en partner kan narcissisten inledningsvis vara utomordentligt charmerande och karismatisk, för att plötsligt växla till ett obehärskat och kränkande beteende.

Enligt Kaufman dras kvinnor som går igång på drama till narcisssister. Vidare dras, menar han, en del empatiska och vårdande/omhändertagande kvinnor till narcissister. De går igång på tanken om att vara den som får honom att ändras till det bättre.

Följande råd ges till den som attraheras till en narcissist

  1.  Ta det lugnt. Lägg inte in så mycket betydelse i den initiala attraktionen.
  2. För attt kunna särskilja en narcissist från en utåtriktad person behöver du se honom i olika kontexter. Ta det alltså lugnt innan du ger dig in i relationen. 
  3. Be om ärlig feedback från dina vänner.
  4. Var medveten om att risken ökar för att stöta på narcissister ute på barer/discon
  5. Fråga dig själv varför du attraheras av honom. Vilka behov hos dig kan han uttnyttja?
  6. Dra dig ur snabbt. Tro inte att du ska kunna ändra på honom. Glöm inte att han gillar att vara narcissist.
  7. Kom ihåg att du mer känslomässig bunden du blir till honom, desto mer kommer han att kunna manipulera dig

 

Medan narcissisten älskar att höra sin egen röst, så låter den inte alltid trevlig i andras öron. Nicholas Holtzman och Michael Strube fann i en studoe att narcissister i högre usträckning än andra pratar otrevligt (argumenterar aggressivt och använder fula ord). Psykolog Anita Vangelista (Texas university, Austin) har i sina studier kommit fram till att narcissistens sätt att agera och prata med andra, ofta går ut på att bibehålla makten i relationen. Att återkommande styra tillbaka samtalet till det man själv vill prata om är en vanlig strategi liksom att prata högt, skryta och att använda överdrivna handrörelser. Om en annan person hamnar i centrum för uppmärksamheten visar narcissistens likgiltighet och ointresse genom en glasaratad blick.

Men hur kan det då komma sig att de ändå klarar sig i sociala sammanhang? Jo, deras charmiga sätt, i synnerhet i början av en bekantskap. Deras charmiga sätt får oss också att tro att de gillar sin omgivning, men det förhåller sig faktiskt tvärtom -narcisisster ser ofta ner på sin omgivning samtidigt som de behöver och kräver beundran från den. En av narcissistens paradoxer, enligt Scott Bary Kaufman.

 

Läs merNarcissism och hög självkänsla

 

Att söka beundran är som en drog för narcissisten. Tillvaron går därför i många stycken ut på att fixa denna drog. När omgivningen slutar applådera  söker sig narcissisten vidare till nästa fix – ett nytt sammanhang. Detta förklarar varför de ofta byter umgänge, jobb etc.

Narcissistens medvetenhet om sig själv är också intressant. Studier visar att han mycket väl vet att han uppfattas som en skitstövel, han bryr sig bara inte om det.  Om omgivningen inte delar narcissistens höga tankar om sig själv, blir han rasande inombords. Men han struntar alltså i om han blir kallad för skitstövel eller arrogant. Sådan kritik tolkar han som uttryck för avundsjuka.

Enligt Kaufman delar den narcissistiska störning vissa drag med psykopati och Machiavellianism. Tillsammans utgör de ”The dark triad”. Narcissisten är dock den minst otrevliga av de tre. Han är mer utåtriktad och positivare.

Narcissisten - fascinerande och odräglig på samma gång

Vad leder fram till narcissism? Sigmund Freud trodde det berodde på att en urskillningslöst beundran kombinerad med kyligt avvisande från föräldrarnas sida.  Lorna Otway  and Vivian Vignoles senaste forskning visar att Freud kan ha rätt. Kombinationen av å ena sidan en överdriven beundran och å andra sidan kyligt avvisande har visats sig vara mer relaterad till störd narcissism än endast en av dem. Uppväxtförhållandet kan förklara, menar man, den märkliga  paradoxen av grandiositet och fragilitet som är så utmärkande för vuxna narcissister. Barn som får överdrivet beröm av sina vårdnadshavare, men som också återkommande möts av kyla och avvisande, kommer att misstro berömmet och ständigt känna sig osäkra. Det här förklarar i sin tur narcissistens omättliga behov av beundran. Och varför han ständigt dramatiserar sitt liv i den riktningen.  Vi andra är till för hans skull. Som beundrande statister. 

 

Åsa-Mia Fellinger, Renew Magazine

Följ oss på Facebook för senaste uppdateringarna. 

Lyssna också på månadens podd:  Clowner och ”locker-room talk”

 

 

Vill du läsa en intressant bok om narcisssim? Läs denna:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:33+00:00