Möt Emelie van der Vliet vår nya bokbloggare

Emilie heter jag och är en trebarnsmamma som bor i Bromma utanför Stockholm men kommer från Göteborg.

Jag älskar att läsa, kan längta efter kvällen så att jag får lägga mig i sängen med en bok, hinner tyvärr aldrig läsa mer än så, max en timme per kväll. Jag läser det mesta, blandar hejvilt och har alltid 4-5 böcker på vänt. Jag tycker om vemodiga böcker, till exempel av Jonas Gardell, Majgull Axelsson och nu då Karin Alvtegens sista.
Jag läser gärna deckare men där gäller det verkligen att sålla agnarna från vetet!
Passa er för dåliga deckare, jag kanske nämner några exempel vid ett senare tillfälle… Exempel på bra är Inger Frimansson , Anne Holt och Leif GW Persson.
Biografier läser jag också gärna, många är tyvärr dåligt och lite slarvigt skrivna tycker jag. Chicklit avskyr jag, där finns också en del att nämna, men det gör jag inte heller nu! Jag vill gärna ha tips och massa i input! Tack !

Jag har fått äran att tipsa om böcker för sköna lata sommardagar, kul men faktiskt mycket svårare än vad jag hade trott! Det finns ju så mycket bra…

Nu råkade det falla sig så att det blir en riktig deckare, Jo Nesbo , han skriver riktigt bra, lite ojämn dock. Han bästa böcker tycker jag är ”Huvudjägarna”, ”Pansarhjärta” och denna, ”Gengångare”. ”Gengångare” är den åttonde men ändå fristående delen om Harry Hole, numera före detta polis. En fängslande skildring av Oslos undre värld och människor, även nära och kära som dras in i ett beroende är viktigare än allt annat. Jo Neso skildrar trovärdigt heroinets kraft och hur det fullständigt tar över.

Gillar man då inte deckare så har jag två tips som tangerar deckargenren, en skön blandning mellan roman och deckare med inslag av lite övernaturligt har vi här, ”Mannen som föll i glömska” av Mia Ajvide.

Boken handlar om Jack som sakta men säkert försvinner ur sin omgivnings medvetande, till slut känner ingen igen honom. Av en slump träffar han en kvinna som introducerar honom för de glömdas sällskap, en organisation för bortglömda som lever i ett hyreshus i Rinkeby.
En annorlunda, suggestiv och välskriven historia! Mia Ajvide är precis lika duktig på att skriva som sin man. Gillar ni genren? Läs honom också, Jonas Ajvide Lindkvist!

Nu kommer vi till min favoritbok, det bästa jag har läst på länge: ”Himmelsdalen” av Marie Hermansson.

I den natursköna, fantastiskt vackra dalgången i Schweiz ligger det lyxiga vilohemmet Himmelstal, ett hem för utarbetade människor. Daniel åker dit för att besöka sin tvillingbror Max men det dröjer inte länge innan man förstår att allting inte är var det synes vara! En fantastisk bok som är omöjlig att lägga ifrån sig.

 Nu har vi gått från deckare åt romanhållet, nästa bok blir ”En sannolik historia” av Karin Alvtegen. Karin har tidigare skrivit deckare, läsvärda även de men detta är hennes första roman. En vemodig men bra historia om Helena som köper en lite gård i Norrland för att driva hotell. Helena är besatt av att få återuppleva sina barndoms somrar. Hennes make och dotter är dock inte lika entusiasiska över tilltaget. Äktenskapet krackelerar och Helena står ensam med en olycklig tonårsdotter….

Så sist men inte minst, en biografi!

Jag valde mellan Felicia Feldts bok, Cecilia Gyllenhammars ”roman” och denna intressanta bok, nämligen Patrik Sjöbergs biografi, ”Det du inte såg”.

Höjdhoppstjärnan Patrik Sjöberg, en gång i tiden världens bästa, idrottens badboy, berättar ärligt och avslöjande om sin mörka hemlighet. Han blev under många år sexuellt utnyttjad av sin tränare Viljo Nousiainen. Efter att ha sträckläst denna bok fick jag en helt annan bild och förståelse för Patrik Sjöberg och jag säger bara en sak!  Modigt Patrik!

 

 

Emelie van der Vliet

2017-03-13T11:51:34+00:00