Lyckan sitter i formbara gener

Lyckan har en naturlig förklaring. Lång eller kort uppsättning av en liten gen avgör om vi människor ser livet i svart eller rosa. Ny forskning ger svar på den eviga gåtan varför vissa styrs av rädsla och andra av njutning – beteenden som påverkar våra livsval, vår motståndskraft och chans till framgång.

Elaine Fox är en banbrytande hjärnforskare som har studerat mänskligt beteende i över tjugo år. I Håll koll på din hjärna visar hon hur små skiftningar i hjärnans aktivitetsmönster predestinerar oss till antingen optimister eller pessimister. Men det intressanta är att biologin är påverkbar; forskning visar att generna kan förändras – inte bara under miljontals år utan under enmänniskas liv.

Född pessimist behöver inte dö pessimist. Genom att ändra vårt sätt att tänka, till exempel med hjälp av kognitiva metoder och mindfulness-övningar, kan vi förändra aktivitetsmönstret i hjärnan och påverka genernas struktur. Kanske kan även de dystraste av oss förvandlas, från dystopiker till realistiska optimister med motståndskraft och livslust.

Elaine Fox är en känd hjärnforskare som har specialiserat sig på att studera vad som styr människans njutning och lyckokänslor kontra rädsla och oro. Hon är psykolog, neurolog samt chef för The Department of Psychology and Brain Science vid the University of Essex i England.

2015-08-27T08:59:56+00:00