Recept och ögongodis från Galicien

Vår bloggare i Marbella – Rose-Marie Wiberg- bjuder på recept på galiciska läckerheter – smördegspaj och mandetårta. Och så får vi tal del av hennes privata fotoalbum från denna spännande region i Spanien.

Marbella 14 augusti 2012/

Spanien är indelat i 17 autonoma regioner varav Galicien är en och ligger i nordvästra hörnet av Spanien. Det ett fantastiskt vackert del av Spanien även om vädret mer påminner om det svenska. Det regnar mycket i den här delen av Spanien men det är oerhört grönt och vackert och det finns en charm i den kalla, pinande vinden som ofta förekommer där. Kanske jag tycker så eftersom jag har förmånen att bo i Marbella med dess sköna värme och härliga klimat året om. För några år sedan färdades jag genom Galicien och fick se allt det fantastiska de har att erbjuda i form av natur, hav, vinodlingar, kloster som numera är hotell, bodegor och mycket annat.

 

 

 

 

Galiciens kust kännetecknas av nästan fjordlika vikar med bräckt vatten. Dessa är mycket fiskrika, och bidrar i stor utsträckning till att Galicien räknas bland världens viktigaste fiskeområden. Galicierna fångar mer än 80 olika sorters havsfisk dessutom i havet utanför sin kust och dessutom också musslor och skaldjur. I Galicien finns det egentligen bara två yrken att välja mellan. Antingen ett liv som fiskare eller som småjordbrukare. Invånarantalet är ca 2,8 milj och det officiella språket är galiciska.

Som sagt småjordbrukarna odlar frukt och grönsaker, föder upp höns, grisar och kor. I de typiska förrådshusen av granit, hórreos, lagrar de framförallt majs men även lök, vitlök, pumpor och andra frukter eller grönsaker. Inte att förglömma är galicierna mäkta stolta över sin regions utmärkta viner där det vita vinet Albariño är mitt favoritvin. Det framställs på druvan som just heter Albariño. Karaktäristisk för Albariñodruvan är att vinrankorna växer högt och på sina spaljéer är de väl skyddade mot fuktighet.

 

I Galicien produceras även olika sorters ostar och den populäraste osten är Queso de Tetilla, som har formen av ett mjukt välformat kvinnobröst. Tetilla betyder ”liten spene”. I Galicien äter man ofta kraftig och mustig mat och det är inte så konstigt för häruppe är klimatet annorlunda. Dimma, vind regn och molntung himmel är det som utspelar sig mest på väderkartan.

Icke att förglömma är Santiago de Compostela – pilgrimmers dröm och mål på sin pilgrimsfärd genom Frankrike och Spanien. Varje dag får de första 10 pilgrimer som når staden gratis mat och logi i tre dagar på lyxhotellet Parador Reyes Católicos.

Birgitta Bergin kom ut med sin debutroman Tre veckor (Birgitta Santiago de Compostela-1) i våras och håller nu på att skriva på sin andra bok som jag ser fram emot att läsa. Birgitta Bergin, författare, skildrar en annorlunda resa till fots längsden 80 mil långa pilgrimsleden i norra Spanien
___________________________________________________________________

”Att förälska sig och att knåda deg, det tar sin lilla tid.” 

Ett gammalt galiciskt ordspråk

Galicierna är det folk som uppfunnit empanadan som numera tveklöst är känt över hela Spanien och i hela Sydamerika. Empanadan, som kan jämföras med vår svenska paj men inte så kraftig, kan fyllas med kött, fisk, skaldjur eller grönsaker allt efter smak.

* * *

Empanadas Gallega: Smördegspaj från Galicien

Till degen:

500 g mjöl

1 msk vitt vin

2 msk ljummet vatten

1 tsk olivolja

1 msk smält smör

salt

1 krm socker

mjöl till bakbordet

fett till formen

äggula till pensling

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sila mjölet i en stor bunke och gör en grop i mitten.

2. Häll ner olivoljan, vinet, ett par matskedar ljummet vatten och tillsätt smöret, saltet och sockret. Knåda ihop ingredienserna till en smidig deg.

3. Ställ degen att vila i kylskåpet en stund.

4. Dela degen i två delar. Kavla ut en del på det mjölade bakbordet och klä en smord form med degen. Låt degen gå ut över kanten en bit.

5. Kavla ut resten av degen och lägg den över fyllningen (se nedan). Tryck ihop skarven.

6. Pensla med äggulan och grädda i varm ugn i 180 grader i ca 30 minuter, tills empanadan är gyllenbrun.

_____________________________________________________________________________

Empanada de carne: Köttfyllning till empanadan

4 msk olivolja

Empanada de carne

500 g fläskfilé i fina strimlor

2 stora, finhackade lökar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 gröna, finhackade paprikafrukter

125 g lufttorkad skinka i tärningar

2 msk tomatpuré

salt och peppar

1 tsk sött paprikapulver

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp oljan i en stor stekpanna.

2. Bryn köttstrimlorna och tag upp dem ur pannan.

3. Fräs löken och vitlöken genomskinliga i oljan,

4. Blanda ner paprika- och skinktärningarna och låt dem sjuda med.

5. Lägg i köttet igen och krydda med tomatpuré, salt, peppar och paprikapulver.

6. Lägg fyllningen ovanpå degen i formen. Grädda enligt ovan.

_________________________________________________________________________________________________________

Santiago de Compostela är alla pilgrimers dröm och mål. Katedralen i Santiago de Compostela är målet för tusentals pilgrimer från hela världen. Här kommer ett recept på en gudomlig god mandeltårta från staden och regionen.

Tarta de Santiago: Mandeltårta från Galicien

Till degen:

Tarta de Santiago

1 ägg

1-2 msk varmt vatten

125 g socker

125 g mjöl

 

Till fyllningen:

4 ägg

250 g socker

skalet av en (obehandlad) citron

250 g malda mandlar

1 krm kanel

mjöl till bakbordet

fett till formen

florsocker till garnering

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Rör ägg med socker och 1-2 matskedar varmt vatten poröst.

2. Blanda i mjölet undan för undan, tills degen inte längre hänger fast i bunken.

3. Vispa ägg och socker poröst till fyllningen.

4 Rör sedan ner citronskalet, den malda mandeln och kanelen.

5. Kavla ut degen på mjölat bakbord.

6 . Klä en smord tårtform med degen och stick hål i degen med en gaffel.

7. Fördela fyllningen över degen.

8. Grädda kakan gyllenbrun i varm ugn i 180 grader i ca 30 minuter.

9. Låt kakan svalna i formen. Lägg upp den på ett tårtfat och strö över floursocker.

 

Rose-Marie Wiberg

_______________________________________________________________

Om du vill läsa tidigare inlägg från Marbella, klicka:Här

Om du vill läsa om Rose-Marie Wibergs företag i Marbella, Iniciativa, klicka: Här

_______________________________________________________________

 

2017-03-13T11:51:36+00:00