Sevärdheter i Marbella

När jag strövar omkring i Marbella inser jag hur mycket det finns många sevärdheter i denna vackra stad som både innehåller kultur, strand, hav, inhemsk befolkning och turister i en salig blandning. Mat, dryck och restauranger icke att förglömma och de fina hamnarna. Men det är klart att det kulturella utbudet inte går att jämföra med till exempel Málaga. Många menar att Marbella bör bygga ut sitt kulturella utbud för att bli ännu mer attraktivt som turistort.

Nedan följer några exempel på sevärdheter i Marbella.

Cortijo Miraflores

Kulturcenter Cortijo Miraflores finns en liten bit upp i stan och är inrymd i en byggnad uppförd 1704. Byggnaden var från början en lantbruksbyggnad som hade en sockerfabrik och olivoljepress. I mitten av förra seklet man sockertillverkningen och började istället med olivoljepressning. År 2001 genomfördes en renovering och idag kan kommunen erbjuda olika tjänster och Cortijo Miraflores räknas som ett kulturellt center.

Det finns historiska arkiv och dokumentation som skapats under nästan 500 år, från 1504 till 1975. Utställnings- och konferenssalarna erbjuder ett mångsidigt utrymme där litterära och konstnärliga aktiviteter upptar den största delen. I byggnaden finns också olivoljemuseet där det finns en komplett olivoljefabrik med oljepress. All utrustning har varsamt renoverats och har sitt ursprung från andra hälften av 1800-talet.

 

Sevärdheter i MarbellaMuseo del Grabado

Museet är beläget i det gamla sjukhuset Hospital Bazán, i Marbellas gamla  stadskärna och byggnaden är byggd i nyrenässansk stil. Museet skapades när professor José Luis Morales y Marín donerade sin privata samling av spansk grafisk konst. Det drivs un av en stiftelse som fokuserar sig på originella konstverk, tekniker och konstnärer. Avsikten är att främja grafisk serieproduktion. Många forskare och konstsamlare har lämnat sina samlingar till stiftelsen så att allmänheten kan njuta av dem. Här hittar man verk av Goya, Picasso, Miró, Dalí, Barceló, Palazueo och många andra kända konstnärer.

 

                                                                             Museo del Bonsai

Sevärdheter i Marbella

Bonsaimuseet ligger i Parque Arroyo de la Represa mitt i Marbella och är en fascinerande plats för de som tycker om denna konst. Det finns ca 300 miniatyrträd i detta museum. Från Torcal i Antequera som ligger norr om Málaga har de hämtat de vackert skulpterade stenarna som pryder utställningen och blandas med de fantastiska miniatyrträden. Museet, som var det första i sitt slag i Spanien,  startades av Miguel Angel García 1992. Han är en av de bästa i världen på Bonsai-träd. Man har ett nära samarbete med Fuji Kyookay Bonsai i Turin, en framstående skola där Bonsai-skapare utbildas. Museet har en imponerande samling av Bonsai-träd av olika arter och storlekar. De är mellan 30 och över 500 år gamla! Samlingen sköts idag av Rodrigo García, son till grundaren.

 

Sevärdheter i MarbellaMuseo Ralli – samtida latinamerikansk konstupplevelse 

Detta museum som ligger mellan Marbella och Puerto Banús är ett privatägt museum vars främsta syfte är att visa upp samtida latinamerikansk konst. Ralli-museerna har en av de viktigaste samlingarna av samtida latinamerikansk konst i världen. Det finns fem Ralli-museer i världen och det första grundades 1988 i Uruguay. I Marbella öppnade de 2002. Övriga museer finns i Chile, Israel.

Marknader på Costa del Sol

Sevärdheter i Marbella

På måndagsmarknaden som är öppen mellan kl 9 och 14 och där du kan hitta allt; skor, väskor, tyger, färsk frukt och färska grönsaker som dignar över stånden, härligt doftande kryddor, blommor, kläder, prydnadsföremål, garner, köksredskap, skärp, tavlor, badlakan ja listan kan göras lång. De spanska kvinnorna fyller sina dragkärror med frukt, grönt och blommor och lite andra veckoinköp de gör påmarknaden på måndagarna. Under sommaren när det är som varmast är det bra att ha gott om tid att strosa i lugn takt gärna med en flaska vatten i beredskap och varför inte en solhatt eller keps. Och kom ihåg att smörja in dig med solkräm. Solen tar var man än befinner sig och det tänker man inte på alla gånger.

Marknaderna åker från plats till plats så vill du besöka andra städer där marknaden finns är det på följande platser och dagar du hittar dem (inom parentesen anges avståndet från Marbella):

 

Måndagar: 

Marbella

Tisdagar: 

Fuengirola (ca 35 km)

Onsdagar:

Estepona (ca 30 km)

Istán (20 km)

Torsdagar: 

San Pedro (13 km)

Torremolinos (ca 45 km)

Lördagar

Coín (ca 27 km)
Fuengirola, loppmarknad (ca 35 km)
Mijas Costa (ca 28 km)
Nueva Andalucía(ca 7 km)

Söndagar

Coín (ca 27 km)
Esteponas hamn (ca 30 km)
Fuengirolas hamn (ca 35 km)

 

På gång  just nu

Feria de Tapas i Marbella

Den traditionella och årliga Feria de Tapas går av stapeln i Marbella den 2-5 augusti och man hittar den på Avenida del Mar.

Motorcykelträff i Gibraltar

Harley Davidson-klubben på Gibraltar anordnar varje år motorcykelträff första lördagen i augusti – just på Gibraltar. Förutom en motorcykelkortege i och runt stan är det musik och uppträdande.

Starlite Festival i Marbella 13 juli – 14 augusti

Under kommande två veckor uppträder Simple Minds, Raphael, Julio Iglesias och Estopa.

2017-03-13T11:51:38+00:00