Kruxet med hemhjälp i Chile

Eftersom Chile är ett land där dagis för stola delar av samhället anses vara en plats dit barn går för att leka en stund och roa sig med andra barn, stänger nästan alla förskolor och dagis redan kl. 12.30 eller 13 på dagen. För en yrkesarbetande mamma, med en arbetsvecka på 40-45 timmar innebär detta att man måste hitta alternativa lösningar för barnens tillsyn. Förutom barnens tillsyn

finns det ett problem som har med hygien att göra. Santiago är en av de städer med smutsigast luft i världen.  Staden ligger vackert (när det regnat eller snöat och luften är ren) omgiven av berg, vilket gör att alla avgaser och utsläpp från fabriker inte har någonstans att ta vägen, utan lägger sig som ett lock över staden. Om man flyger in över staden med flygplan under dagen, eller om man åker upp för att åka skidor i någon av de närliggande skidorterna, ser man detta svarta lock som ligger över staden. Ett hus i en så smutsig stad, även om det befinner sig i stadens utkanter, blir smutsigt betydligt snabbare än ett hus i Stockholm. Man måste alltså dammsuga, torka och tvätta kläder (vita kläder är inte längre vita i slutet av dagen) betydligt oftare än hemma i Sverige. Som yrkesarbetande mamma till tre små killar, är det alltså omöjligt att ta hand om dessa olika saker, utan att ha hjälp i hemmet.

I vårt fall är det dessutom så att vi bor så långt upp i staden (precis under 1000 meter över havet) att det tar mellan 1.5 och 2 timmar för hemhjälparna att ta sig hit. För att inte den som jobbar här ska behöva sitta i en fullsatt buss mellan 3 och 4 timmar varje dag, har vi löst situationen så att vår hemhjälp är inneboende, vilket ger henne mer ledig tid och gör det lättare för henne att spara pengar (hon bor och äter gratis) till sin familj i Peru, och det är även enklare för oss att komma iväg på morgnarna, och det gör inget om vi blir några minuter försenade från jobbet. Det är inte helt ovanligt med strejkar bland busschaufförer eller demonstrationer i den här staden.

Fördelar med hemhjälp

 1. Du behöver inte städa, utan kan fokusera på dina barn när du är ledig
 2. Du behöver inte ta hand om disken efter att ha bakat, utan kan låta någon annan ta hand om skålarna, etc.
 3. Ditt hem är välstädat när du kommer hem från jobbet, och maten står på bordet en viss tid varje kväll.
 4. Någon annan kan skura ur badkaret när dina barn badat, vilket gör att de kan bada varje kväll.
 5. Du kan gå ut på föräldramöten, bio eller träffar med kompisar mitt i veckan, utan att behöva ringa efter barnvakt.
 6. Du kan bjuda hem personer på middag, och vet att någon annan tar hand om disken nästa morgon.
 7. Du kan bjuda hem kompisar på fika, utan att behöva bekymra dig över att inte hinna laga mat efteråt (för någon annan gör det under tiden som du umgås med dina gäster).
 8. Det blir mycket mindre äktenskapstjafs om vem som ska göra vad hemma.

 

 Nackdelar

 1. Dina saker ligger aldrig kvar där du har lagt dem, vilket gör att du måste leta, eller blir beroende av den andra personen så att du kan fråga var de är.
 2. Du måste prata med hemhjälpen när du är hemma på lunchen, i stället för att umgås med dina barn, så att hon inte känner sig uttråkad eller ensam.
 3. Som svensk vågar du inte be personen passa barnen, eftersom du får skuldkänslor, så du går inte ut på bio eller middag i alla fall.
 4. Du kan inte stanna hemma och slappa en dag, eftersom du får dåligt samvete om personen ser dig ha pyjamas efter 8 på morgonen.
 5. Du känner dig som världens sämsta mamma när du skäller på dina barn, eller när de inte lyssnar på vad du säger, inför personen.
 6. Din man tror att lösningen är att anställa en till hemhjälp när du vill att han ska hjälpa till mer hemma på helgen.
 7. Många människor delegerar även umgänget med barnen till hemhjälpen, vilket gör att du befinner dig i ett land där en stor del av dina barns umgänge består av barn som uppfostras av hemhjälpar, snarare än föräldrar. Nackdelen med detta är att en hemhjälp är rädd att få sparken, vilket gör att hon ställer mycket mindre krav på de barn hon arbetar med, än en förälder gör på sina egna barn.

 

Lisa Clefberg

2017-03-13T11:51:35+00:00