Storsatsning på ny fartygshamn i Marbella

Blogg/Marbella/16 Juli

Vilken sommar! Vilken värme! 

Det är ju värmen vi längtar efter hela vintern och den har verkligen kommit. Skillnaden är bara att det varit så varmt i juni och juli i framförallt södra Spanien så man tror nästan att det redan är augusti… och det är fuktigt vilket heller inte är vanligt. Men vad underbart det är med sommar och vilka kvällar!

Arte Marbella

I sommar är det verkligen storsatsning på konst, kultur och musik. Den 21-24 juni var Marbella rustat för konstutställningen Arte Marbella som hölls för fjärde året i rad mitt i stan på Avenida del Mar. Förutom ett 55-tal utställare var det underhållning, på den stora scenen som byggts upp, i stort sett oavbrutet 6 timmar om dagen från ca kl 15 till 21. Det var jazz, soul, pop, country & blues, klassisk spansk gitarr, flamencoshower, ja allt fanns representerat.

 

Starlite Festival 2012 i Marbella – 13 juli -14 augusti

Starlite Festival – mucho más que un Festival – mycket mer än en festival. Ja, så marknadsför man festivalen som startar den 13 juli. Denna månad kommer många välkända artister till Marbella för att uppträda och underhålla. Först ut den 14 juli är George Benson och han följs av Roger Hodgson, Armando Manzanero, Hugh Laurie, Miguel Bosé, Julio Iglesias och många andra. Den 4 augusti är det Starlite Gala där ”Málaga-sonen” Antonio Banderas kommer att närvara. För dig som är intresserad av denna festival, gå gärna in på www.starlitefestival.com eller www.thestarlitegala.org.

Midsommar – både svensk och spansk

Visst är Midsommar något speciellt i Sverige… Men har du upplevt en spansk midsommar? I Spanien firas Noche de San Juan den 23 juni varje år på stränderna längs hela Spanien. Den är en gammal spansk tradition som innebär att man tänder brasor för att fira sommarsolståndet. Meningen med brasorna är att ge solen mer styrka inför de kortare dagarna som kommer efter den 23 juni.

Storsatsning på ny fartygshamn i Marbella 

I juni var jag inbjuden till en holländsk förening, Ellas, för yrkesarbetande kvinnor. Mötet skulle handla om Marbellas nya fartygshamn Puerto Deportivo La Bajadilla. Marbellas borgmästare Angeles Muños, turistrådet José Luis Hernández och en arkitekt fanns på plats för att berätta om framtidens Marbella. Vi blev inbjudna till en av Marbellas många, fantastiska, historiska byggnader, Aula Universitaria Hospital Real de la Misericordia, som byggdes i slutet av 1600-talet. Den ligger i Gamla Stan och är ursprungligen ett sjukhus som idag används för akademiska och kulturella aktiviteter.

Puerto Deportivo La Bajadilla kommer att vara en fartygshamn för lyxiga, mindre kryssningsfartyg som kommer att kunna ta emot tre fartyg åt gången. Dessutom kommer det att finnas plats för ett antal yacht. Förutom hamnen kommer det att byggas hotell, shoppingcenter, restauranger, barer, en lyxig affärsgata och hamnen beräknas bli ca tre gånger större än Puerto Banús. På frågan om La Bajadilla kommer att konkurrera med hamnarna i Málaga och den i Puerto Banús är svaret från borgmästaren Angeles Muñoz nej. Detta inte på grund av att de tre hamnarna inriktar sig på helt olika målgrupper, utan hon som ser det snarare som ett komplement. Det är inte med lite stolthet i rösten hon även tillkännager att hon just den dagen skrivit på ett kontrakt för en helikopterflygplats i La Bajadilla som ska förbinda hamnen med olika platser i Andalusien.

Etapp 1 av projektet beräknas ta fyra år och etapp 2 lika lång tid, men de ska försöka att  korta ner tiden till totalt sex år. Förberedelserna är i full gång och starten beräknas till november 2012. På och runtomkring det område som hamnen ska byggas kommer mycket att förändras. Det industriområde som man idag möts av vid infarten till Marbella kommer att flyttas längre upp ovanför motorvägen. Då blir så klart infarten till Marbella mycket mer tilltalande än vad den är idag. Intresset är stort för detta bygge, men åsikterna går isär om det är bra eller inte för Marbella. Min personliga åsikt är att detta kan bli ett lyft för Marbella om nu alla planer går i lås. Och det ger dessutom flera hundra arbetstillfällen vilket vi verkligen behöver i dessa kristider.

På Youtube finns en film om projektet Puerto Deportivo La Bajadilla så där kan ni se hur det kommer att se ut när det är klart. Gå in på http://www.youtube.com/watch?v=fgdfbkquXQY.

Rose-Marie Wiberg

Rose-Marie Wiberg

_______________________________________

Om du vill läsa tidigare blogginlägg från Marbella,

klicka: Här

Om du vill läsa om Rose-Maries

företag Iniciativa, klicka: Här

_______________________________________

 

 

2017-03-13T11:51:40+00:00