En omtumlande vecka för Marbella

Andra veckan i juni var en omtumlande vecka för Marbella och för Spanien. Marbella hade feria den 5-11 juni, vilket innebar att det var fest dygnet runt – i alla fall nästan. Feriaplatsen byggs upp som ett mindre tivoli med mat och dryck, scener för allehanda uppträdanden, attraktioner för barn och vuxna och så massor av besökande, festsugna, mestadels spanjorer. Spanjorskorna i sina vackra flamencoklänningar oftast av senaste modell och de små spanska flickorna – allt från nyfödda till ungdomar – även de i sina vackra klänningar, uppsatta hår med den traditionella rosen vid örat och sina sjalar. En underbar syn! Män och pojkar är också fint klädda men inte lika färggranna. Veckan inleds med ett hejdundrande fyrverkeri vid midnatt och så är festligheterna igång. Då märks det inte att det är kris i Spanien. Spanjorerna, i alla fall här, festar och har roligt och kan göra av med sin sista euro för att fira med familj och vänner. Nästa dag är en annan dag som de tar itu med då… och det mesta löser sig.

 

Men samtidigt med festveckan i Marbella ansökte Spanien om ett stödlån på 100 miljarder euro för att stötta upp banksektorn för att de ska klara omstruktureringar och låneförluster. Hur illa ställt är det med Spanien då? Räcker 100 miljarder? Vad kommer att hända nu? Det finns många frågor, åsikter och tyckande och självklart en oro för hur det kommer att gå. Och en irritation över att det är spanjorerna, som många av dem är arbetslösa, får vara med och betala kalaset som de inte varit delaktiga i.

Och förstår man att det är ett lån som måste betalas tillbaka? Spanjoren Juan i Nerja roade sig med att räkna ut hur mycket de 100 miljarderna kommer att drabba den enskilda spanjoren via statskassan och fick det till att var och en måste betala tillbaka 2.200 € plus räntor. Om en familj på 5 personer, vilket inte är ovanligt, blir det 10.000 € plus ränta. Vi har idag en arbetslöshet på ca 22-23% och hur ska de kunna betala tillbaka?

Men ett är säkert. Många blir väldigt kreativa när det är kris och det kommer en del gott ur detta också. Vi får se bara hur lång tid det kommer att ta.

2017-03-13T11:51:42+00:00