Tålamodet som krävs när man bor i Italien

Byråkrati är den struktur och uppsättning regler som skapats för att styra en vanligen större organisation, enligt Wikipedia. Tro mig, vi som bor i Italien vet detta. Så väl! Om det så gäller nyfödda barn som ska vaccineras, bilskatt som ska betalas, ett paket som ska postas. Sjukvård, skola, statlig och privat administration. Vi är i kontakt med det hela tiden, så mycket att vi knappt lägger märke till det själva.

Faktum är att jag märker det mest när jag är i Sverige! För då märker jag hur man inte behöver köa i timmar, stå framför ofta omotiverade tjänstemän och förklara eller få förklarat omständiga procedurer. Bita i hop och ha tålamod i bibliska tider. Nej, allt går som en dans! Jag slås av hur allt för varje gång jag kommer hem förenklats: postkontor ersätts av luckor på Ica, bussbiljetten betalas med sms, man deklarerar med ett klick osv. Vem skulle inte skriva på direkt för att slippa domdera om oväsentligheter och slussas fram och tillbaks mellan olika instanser flera gånger om? Ändå står vi ut med det i Italien och älskar t.o.m att bo här! Jag tänker i bland att ingen i funktionella Sverige skulle stå ut, förstå eller vilja förstå varför man ska behöva förlora så mycket tid. Vi som har flyttat hit vet att det finns bara en väg: tålamod. Och därför slutar man efter ett tag förvånas över att det tog två timmar att skicka ett rekommenderat brev på posten. Finns överhuvudtaget rekommenderade brev i Sverige längre? Trots att mycket är mer eller mindre komplicerat fortfarande har en hel del ändå hänt på de 20 år jag snart bott i landet.

Italienarna själva är fullt medvetna om sin tungrodda byrokrati. Med 60 miljoner invånare tar förändringar tid. Men landet går ändå frammåt. Sakta men säkert.

En annan teori som jag har är att vi nog också håller våra hjärnor tränade. Och att det faktiskt kan vara positivt fast vi måste vara på vår vakt hela tiden. Kanske att vi som hårdtränar hjärnorna och utsätter dom för all denna byrokratiska stress är mer uthålliga än andra. Eller så har vi helt enkelt inte tid att tänka efter ordentligt!? Påfrestningarna saknas inte men, byrokratiskt krångel till trots, finns inte ordet “utbrändhet” här. Bara en tillfällighet?

 

Christina Hallmert

 

 

2012-06-24T15:41:01+00:00