Möten i livet och i Marbella

Åh, vad underbart det är att varje morgon vakna upp till nya, fantastiska utmaningar. Speciellt en så underbar morgon som idag i Marbella. Solen har just gått upp i horisonten, den stiger upp som ett stort, orange klot bakom bergen. Den glittrar och speglar sig i havet och Medelhavet krusar sig förföriskt en aning, men bara en aning. Palmerna vajar lojt på stranden, fåglarna kvittrar, några morgonpigga motionärer går, springer, cyklar nere på strandpromenaden. Bergen med dess topp La Concha sträcker sig stolt och majestätiskt upp mot den ljusblå himlen. Det är ett möte mellan sol och hav, berg och himmel.

Vad vore livet utan dessa möten som vi alla upplever varje dag, varje timme, varje minut? Alla möten som berör. Alla möten som inte alltid behöver vara i levande livet utan kan vara ett möte i ett mail, ett telefonsamtal, ett brev. Att ta tillvara på alla möjligheter som finns uppdukat som ett smörgåsbord framför oss varje dag.

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att ha några annorlunda och fascinerande möten med människor som jag aldrig skulle ha träffat om jag inte bott i Marbella. Ett möte som fascinerade mig mycket var när jag träffade ett svenskt par, Lena och Kenta, på en fredags-After Work, som en väninna och jag arrangerar på Hotel Gran Melia Don Pepe i Marbella. Jag hade inte träffat paret tidigare så jag gick fram för att prata med dem. På frågan var de bodde när de hälsade på sina vänner i Marbella var;

”På båten”, svarade de.

”Jaha, vilken båt?

De berättade att de var på väg hem till Sverige med sin segelbåt Blue Moon efter att ha seglat jorden runt i 10 år! Döm om min förvåning. Jorden runt i en segelbåt i 10 år! Jag blev så tagen att jag genast ville träffa dem igen för att få höra mer om detta livsbejakande par och deras liv på världens hav. Sagt och gjort vi träffades på påskdagens kväll och jag frågade och de berättade. Det var så intressant att jag nästan glömde bort att skriva. Lena skriver på en bok som hon så klart hoppas ska ges ut på något förlag i Sverige. Jag kommer att träffa dem igen för jag är så nyfiken på hur det går för dem att anpassa sig till ett liv på land i Sverige. I nästa blogg, som kommer ganska snart kommer ni att få ta del av några av Lena och Kenta Ekbloms upplevelser både i text och bild.

Ett annat möte var på en middag för några veckor sedan då jag passade på att fråga mannen bredvid mig, och som bor i Stockholm, varför alla i Stockholm (i alla fall de jag stöter på) alltid är så stressade, planerade och inte så flexibla i sitt sätt att ta tillvara sitt sociala nätverk utan att allt måste planeras minutiöst veckor i förväg. Oavsett om det är en lunch, middag eller fika. Vart har spontaniteten tagit vägen? Han funderade ett tag, höll med om vad jag sa och sa plötsligt,

”Ja, men man kan ju ha organiserad spontanitet”

”Hm…Vad är det?” sa jag.
Marbella. Blogg i Renew MagazineJa, det  visade sig vara fritt för egna tolkningar.  Och sedan dess har jag funderat en hel del på uttrycket organiserad spontanitet, smakat på det och tänkt på vad det skulle kunna betyda för mig. Det kan t ex vara att planera in tid för sig själv som inte får användas till annat än att göra spontana saker på, träffa vänner, träna, skriva en blogg, lyssna på musik, läsa en bok och bara göra det man vill utan att få dåligt samvete. Och att då avsätta mycket tid för det antingen under helgen eller några kvällar i veckan. Att kunna skaffa sig utrymme för att hinna vara spontan. Tanken är inte så tokig. Det var ett roligt möte som gav utrymme för vidare tankearbete och eftertanke.

Men jag tror att tid och spontanitet uppför sig olika beroende på var man bor, storstad, småstad, Sverige, utomlands. Det är väl just av den anledningen som jag bor just där jag bor… för här uppmuntras spontanitet och att leva just i detta nu på ett annat sätt. Kanske beror det också på det härliga klimatet, närheten till havet. Ja, det kan finnas många orsaker.

Ett annat annorlunda ”möte”var att jag häromdagen fick ett mail där det bara stod: ”Vilken doft tycker du bäst om?” Jag blev lite fundersam men svarade den okände avsändaren: ”Doften av hav”.  Efter ett tag skickade jag en fråga tillbaka. ”Menade du kanske parfymdoft”  Den hoppfulla tanken om att det kanske var någon som ville ge mig en liten present flög genom mitt huvud. Men svaret kom snabbt: ”Du kan svara båda, om du vill”. Detta gav också upphov till en tanke hos mig att det kändes skönt att det inte var förutbestämt vad jag skulle svara utan jag kunde vara spontan och välja själv.

Möten i livet är viktiga och utvecklande om man vågar öppna alla sina sinnen och ta emot alla möten utan att vara rädd och misstänksam mot allt och alla och alltid tro att det finns en baktanke med allt som sägs eller görs. Och att våga vara just spontan.

Visste du att…

… nästan 1200 svenskar flyttade till Spanien 2011?

… Spaniens nationaldag är den 12 oktober?

… Spaniens regeringschef heter Mariano Rajoy och tillträdde den 21 december 2011?

2017-03-13T11:51:52+00:00