Sockerregnet över barnen i Chile

Blogg/Chile

När jag kom hit till Chile för 6 år sedan tyckte jag att det var jättesvårt att hitta hälsosamma och nyttiga mellanmål och frukostalternativ. Det fanns ett enormt utbud av flingor och mängder av snacks, men samtliga med jättemycket socker. När jag tar med mig barnen till affären börjar de visa alla de flingor de får hemma hos sina kompisar, och de vill så klart att jag ska köpa samma flingor till dem, men jag vägrar. Jag blir alldeles stressad av att läsa på kartongerna, eftersom det ibland nästan är 30-40% socker i dem. Det har dessutom gjorts studier här där de hävdat att 1 dl flingor i själva verket motsvarar 0.5 dl socker. Förutom flingorna, som borde vara nyttiga, utsätts barnen för socker på en massa andra ställen:

  • Tanten som står med sin vagn utanför skolan varje dag: de mammor som vill vinna popularitetspoäng hos sina barns kompisar köper så klart en klubba eller något annat gott till alla barnen
  • Cake sale: för barnen som går mellan 1:an och 4:an har de börjat ha försäljning av kakor varje tisdag. Det kommer hem ett e-mail i veckan där andra mammor påminner oss om att skicka med pengar så att våra barn kan köpa kakor och på så vis hjälpa fattiga barn (för pengarna från försäljningen doneras).
  • Hemma hos kompisar: många barn här i Chile dricker inte mjölk utan att den har smak av choklad eller något annat med socker i. Det finns massor av olika sorters chokladmjölk, men även smak av banan, hallon, jordgubbar, etc. När barnen har varit hemma hos någon kompis på eftermiddagen är det så mätta att de knappt orkar äta någon middag kl. 18, på grund av alla kakor och annat de ätit hos sina kompisar.
  • Övriga barns mellanmål: Jag skickar alltid med nyttigt mellanmål till skolan och dagis, men det finns många andra barn som har mycket ”godare” saker. Dessa barn bjuder ibland mina barn på det de har med sig.
  • Skolbussen: vi började använda skolbuss i år. Barnen kommer ofta hem med en klubba i munnen. De säger att de fått den av busschauffören som köpt klubbor till barnen utanför skolan. 

Vad gör man?
Jag tycker att det är jättesvårt att veta hur jag ska hantera detta. Ska jag ringa busschauffören och be honom sluta köpa klubbor till barnen? Hur reagerar de andra föräldrarna i sådana fall? Bryr jag mig om deras reaktioner? Ska jag prata med föräldrarna till de barn som mina barn går hem till och be dem ge barnen mindre kakor och läsk? Ofta tycker de att de gett barnen jättenyttigt mellanmål. De fick ju yoghurt och flingor… det är ju bara det att flingorna och yoghurten har lika mycket socker som det svenska godiset…. men det är ju inte deras fel. Jag vet att det finns mammor på barnens skola som tycker att jag är jättesträng för att jag fäster mig vid dessa saker. De har svårt att förstå varför jag gör som jag gör, och försöker kompensera detta genom att ge mina barn extra mycket godsaker när de träffar dem, eftersom de tycker synd om dem som har en så sträng mamma.

Jag försöker ägna mig åt ”damage control” hemma.Barnen får äta godis på lördagar och de äter nyttiga flingor och naturell yoghurt till frukost varje dag. På helgerna får de äta Cheerios som ”godisflingor”. Dessa flingor är de flingor som de flesta av deras kompisar äter som nyttiga flingor på vardagarna. När de går hem till kompisar och på kalas får de äta det som bjuds. På min pappas förslag har jag försökt säga till killarna att jag kommer att belöna dem med pengar om jag ser att övriga barn i bussen äter klubba, medan de har tackat nej.

Lisa Clefberg

Lisa Clefberg

2015-08-27T08:59:59+00:00