Så ska svenska elever bli antagna till Harvard

Under april meddelas antagningsbeskeden från USA:s universitet, inklusive de anrika Ivy League-universiteten. Den handfull svenska elever som blir antagna tillhör det absoluta toppskiktet på Sveriges gymnasieskolor, och har genom en omfattande ansökningsprocess lyckats utmärka sig bland totalt runt 30 000 sökande till varje universitet. För att stå sig i konkurrensen tar allt fler hjälp av projektet StudyAdvantage, som drivs av studenterna Johanna Eriksson på Princeton University och Douglas Hallström på University of St Andrews.


Till följd av succén med hemsidan www.studyadvantage.se kommer de i sommar hålla en kurs för att guida svenska elever genom ansökan till utländska prestigeuniversitet som Harvard, Yale, Princeton, Oxford och Cambridge. Kursen hålls på Berns i Stockholm, och under tre intensiva dagar får deltagarna ta del av värdefulla tips för en framgångsrik ansökan och träna inför de viktiga antagningsproven SAT och TOEFL.
StudyAdvantage.se är en webbplats som inspirerar och informerar svenska gymnasieelever om studier på världens toppuniversitet.

 

– Vi startade StudyAdvantage.se för att det var precis en sådan hemsida vi saknade när vi ansökte till våra drömuniversitet, berättar Johanna, som var bland de första på sin gymnasieskola att söka till ett Ivy League-universitet. Hemsidans huvudnummer är bloggen där 18 svenska elever på utländska toppuniversitet skriver dagliga uppdateringar om studentlivet. Dessutom finns en databas med över 100 universitet, en steg-för-steg guide till ansökan och en expertkolumn där antagningskonsulter svarar på besökarnas frågor.

Johanna berättar att de fått många önskemål om att hålla en ansökningskurs.

– Alla som jobbar med StudyAdvantage har ju själva skapat framgångsrika ansökningar, och de har många tips att dela med sig av. I den extrema konkurrensen är det dessa detaljer som avgör.

Ledare för sommarens kurs är toppstudenter med stor erfarenhet av ansökningsrådgivning. Douglas, som leder projektet StudyAdvantage, förklarar att inkomsterna från kurserna kommer återinvesteras för att vidareutveckla projektet, både kurserna och hemsidan.

Enligt en enkät från CSN skulle de flesta svenska elever vilja studera utomlands men många gör det ändå inte, framför allt för att ansökan upplevs som för krånglig.

– Utlandsstudier är en fantastisk upplevelse och jag vill att alla som har den här drömmen ska känna att de kan förverkliga den, säger Johanna.

 

Johanna Eriksson, grundare och projektledare.

Johanna Eriksson, grundare och projektledare.

 

Douglas tillägger:

– Vi på StudyAdvantage tror att världsvana och välutbildade unga svenskar kommer att påverka Sverige och världen oerhört positivt, och detta vill vi främja.

Mer information och registrering till kurserna finns på StudyAdvantages hemsida.

 

 

2017-03-13T11:51:53+00:00