10 myter om löpning

Nu är det vår och för många innebär det att man letar fram löparskorna som gömt sig långt in i garderoben.  Det finns många myter om löpning – men vilka är sanna och vilka är det inte? Vi lät före detta elitlöparen Lisa McRae (f d Blommé), löpcoach i Running Sweden, tycka till om några av dem:

1. Om man inte springer snabbt är man ingen riktig löpare.

– Falskt. Alla som tycker om att springa är löpare.

2. Alla som springer blir förr eller senare skadade.

– Nja. Det borde inte vara så, men löpning är en ganska förrädisk sport. Många blir skadade för att man blir så biten att man tränar lite för hårt och lite för fort. Få har tålamodet att bygga upp sig långsamt och generellt är det så att huvudet vill mer än kroppen faktiskt tål.

3. Löpning är enformigt och tråkigt.

– Falskt. Man kan göra löpningen mycket roligare genom att till exempel jobba med teknik och fokusera på terrängen runtomkring. Var närvarande i din löpning, variera träningen och blanda gärna lite olika typer av pass.

4. Man föds med en viss löpteknik som inte går att förändra.

– Falskt. Den går att förändra. Det beror väldigt mycket på individen och dess förmåga att ta till sig instruktioner från till exempel en löptränare.

5. Man blir smal av att springa.

– Nja. Det kanske man blir, men inte alla. Viktminskning handlar ju alltid om skillnaden mellan kalorier in och ut.

 

6. Som löpare behöver man inte träna styrketräning.

– Falskt. Man bör träna en del styrketräning för att det bygger tålighet i senor och muskler. Träna för att kunna träna, helt enkelt.

7. Man måste ha väldämpade skor för att minska skaderisken.

– Falskt. Men det beror såklart på hur man springer. Bäst är att låta en kunnig person se hur du springer och ge tips på lämpliga löparskor anpassade efter teknik och utgångsläge.

8. Man måste träna intervaller för att bli snabbare.

– Nja. Både och. Beror på vilken nivå man befinner sig på. När du inte blir snabbare av enbart distanslöpning så är det dags för intervaller.

9. Löpning är inte bra för knäna.

– Falskt. Har man en okej teknik och styrka som gör att man får med sig kraften i steget istället för att motverka steget så är det sällan ett problem.

10. Det är onödigt med vilodagar.

– Falskt, det är ju därför man springer. Vilodagarna är givna. Hur många vilodagar beror ju förstås på hur mycket man tränar.

 

2017-03-13T11:51:53+00:00