Hunter Valley är Australiens äldsta vinproducerande område. Med sina 120 vingårdar sträcker det sig kilometervis över böljande slätter och erbjuder några av de mest exklusiva vinerna innanför Ozs gränser. Under en vinprovning hinner man besöka cirka fyra vingårdar och får även reta smaklökarna med fudge och ost.

 

Brittinfluerade Newcastle är Australiens näst äldsta stad men är mest känd för att ha världens största kolexport. En sensommarmorgon som denna skiner solen skarpt ner på de stora kolbåtarna som står på kö för att komma in till hamnen. Tidvattnet är ovanligt högt och vågorna slår upp mot promenadstråket. Bakom stora staket finns rester av den stålindustri som monterades ner för tio år sedan när staden fick ge vika för Kinas mer lukrativa marknad.

 

Jag och mitt sällskap bor på ett, för ovanlighetens skull, klanderfritt hostel som erbjuder diverse utflykter, bland annat den till vinprovningen i Hunter Valley som är vårt resmål för dagen. Trots vissa tveksamheter kring deras seriositet sitter vi till slut inklämda på en buss med turister från diverse nationaliteter följt av en snacksalig och klämkäck chaufför. Under den timmes långa färden lyssnar vi till en aldrig sinande ström berättelse, uppgifter och anekdoter om platserna vi passerar. I en tillknycklad vit Audi sitter två tonårspojkar och försöker bemästra att äta ett gäng cheesburgare och samtidigt köra bilen.

«Breakfast for champions!» Hojtar vår chaufför glatt innan han rusar motor och kör förbi dem. Tex, som han kort och gott kallar sig, berättar att arbetarna på vingårdarna sliter sitt hår över det eviga regnet. I år är det värre än på över sextio år och just nu är det dags att skörda. Om solen inte kommer fram snart är vissa röda druvor i fara.

 

 

Vi når vår första destination, Mount Pleasant. Regionen är känd för sin Charonnay och Shiraz. Enligt deras standard smakar vi vinerna i den ordningen som sig bör, vitt torrt vin, vitt sött vin, rött torrt vin, rött sött vin. Gården är känd för att vinerna lagras unwooded, vilket betyder inte i en tunna. Vårt startskott är en Phil Ryan Selection Semillion från 2009. Den kan vara i flaskan i tjugo år. Eftersom vi smakar en yngre variant är kulören ljusare. Ju längre vinet lagras desto guldigare kulör. Phil Ryan har varit chef över Mount Pleasant sedan 1985 och är ansvarig för några av de mest prisbelönta vita Semillons i Australien.

 

Den sommelier som serverar oss varnar för att provsmaka vin i samband med mat. Risken är stor att en del av smakerna försvinner. En man i sällskapet smackar med tungan och tar en djup klunk vatten. «Can you feel the tannins?»  Tannin (kallas i vissa fall garvsyra) är vad som ger vinet dess bittra smak och är orsaken till att man blir torr i munnen av att dricka vin. Detta återfinns starkast i röda viner. Om man lagrar vinet sjunker halten och man får inte lika lätt huvudvärk. Den äldre generationen föredrar ofta äldre viner medan yngre ofta dras till yngre, fräschare och lättare viner. Något som undertecknad noterar känns främmande när vi provar nästa förhållandevis unga vin. Ett mer svårdrucket Phil Ryan Chardonnay från 2009. Det har en tung och instängd lukt med en smak av vinäger. En gammal pärla är Old Paddock Coonawarra Reserve och Old Hill Shiraz, som dricks mellan 93 och 145 år gammal. Ju längre man lagrar den, desto mjukare smak. Sist smakar vi deras flaggvin för 95 australienska dollar, Cabarnet Savigon Shiraz McWilliams 1877 från 2003,04, som med rätta kallas «Heaven in a bottle».

 

Under bilfärden berättar Tex om nästa vingård. McGuigan Wines blev International winemaker of the year 2009. Denna välrespekterade familj är känd för att göra lättdruckna och goda viner. Många av de vinerna vi får prova är enbart tillgänliga att köpa från «McGuigans vinkällare». Tyrone är vår älskvärda guide som stolt presenterar deras 40-åriga bästsäljare Cellar Select Noon Harvest Merlot från 2011 och berättar om illegaliseringen av tillsatt vatten och socker i vin. Sedan 25 år tillbaka består vinet nästan enbart av druvjuice. De flesta viner bör drickas mellan 10-14 grader varma för bäst smak. Deras Black Label Red 2009 är No. 1 bästsäljande röda vinet i Australien och har en fruktig och tydlig smak med en god eftersmak. Sist håller Tyrone upp ett dessertvin, Personal Reserve Botrytis Semillon från 2008. Det är sött som synden med en tydlig, fruktig honungssmak.

 

Vägg i vägg med vinkällaren ligger deras ostmakeri. Deras fantastiska Brie smälter i munnen. En annan favorit är Rileys Fromage Blanc, vilket betyder ung, vit ost. Den vi smakar är två dagar gammal och påminner om Ricotta. Riley är ett gammalt namn och sägs vara ostmakarens dotter.

 

I vinrankornas land bär alla vägar till Hunter Valley Garden, vilket är deras pittoreska turistomrade som strategisk är placerat i mitten av vingårdarna. Här finns utmärkta lunchställen, bok- och konfektaffärer och en chokladbutik som tillåter en provsmakningen av deras egengjorda fudge.

 

Våra två sista destinationer är varandras motsatser.

 

 

Sobels vinkällare är belägen i ett mysigt trähus med en ensam, något stressad kvinna som sköter det mesta arbetet själv. Vingården är familjeägd och drivs av Kevin, Margaret och sonen Jason, som stolta bär släktnamnet i rakt nedstigande led från grundaren av deras vintillverkning, Carl August Sobel. Jason är den sjätte generationen som producerar vin. Här görs allt på plats, från druvodligen till flaska. Dessa thai- och currypassande viner är svara att få tag  på och de har ingen export. Det går endast att beställa online. Hunter Valley är det bästa området i Australien för Semillon och även pa denna vingård bjuds vi pa en utmärkt Semillon från 2001. Ett torrt, vitt vin som ger en behaglig smak av citrus vid andra klunken. Med lätt förväntan smakar vi ett vitt vin från 2011, Verdelho, som beskrivs som ett romantiskt, sött vin. När den första klunken sköljer över tänderna och nuddar tungan sveper en våg av ananans och krispighet över en. Detta helt naturliga vin gör det värt att fira sitt bröllop här för att få sig serverat denna pärla. Deras Gewurztraminer fran 2011 har en jämn och god honungssmak och kan nästan förvillas med deras röda Sweet «n» Luverly, som är ett vin som helst ska avjutas kallt.

 

Tempus Two är ett ungt (sju år gammalt) område med en kommersialistisk touch och kostade tolv miljoner dollar att bygga upp. Tex berättar att de har en amphiteater för teatrar och konserter och «till och med deras flaskor är sexiga». Konkurrensen mellan vingårdarna är stenhård och här har man ansträngt sig ordentligt för att utmärka sig med både  bar, restaurang och matbutik, där de säljer ostar och oljor. Vi börjar med en Sparkling Pinot Chardonnay från 2011 som har en strävsam smak och påminner mycket om en god champagne. Här serveras vi även en fantastisk Shiraz från 2011, Hunter Valley Shiraz, ett lätt, flyktigt rött vin som bäst bör avnjutas en sval sommarkväll. Under våra sista stopp ändrades konceptet och vi serverades söta och välfyllda viner till att börja med och sparade de torrare och strävsammare till slutet. Ett dåligt avvägt beslut om man ska få den rätta smakupplevelsen.

 

Hunter Valley erbjuder mängder av vintourer för alla plånböcker och smaker, med allt från mat inkluderat till att själv hyra en bil och ta sig en tur. Om Hunter bönhörs slutar snart regnet att vräka ner och de får möjlighet att servera några av deras fantastiska vintageviner även nästa år.

 

FAKTA:

Phil Ryan Selection Semillion 2009

Ett fräsch och friskt vin som smakar av citrusfrukter och passar utmärkt till skaldjur och fisk.

Mothervine Pinot Noir 2011 Vintage

Har en mjukare men fortfarande distinkt smak till skillnad fran Phil Ryan Chardonay och passar utmärkt till en robust köttmåltid.

 

Anna Rukavina Strandberg