Möt Sophie Hagen som tillhör USA:s rika 1%, men som ändå demonstrerar med ”Occupy Wall Street”- rörelsen

De kommer från rika hem, har gått på fina college och har alla försäkringar man behöver för att överleva i USA. Ändå valde de att sätta sig bland de övriga på Occupy Wall Street för att protestera mot finansmarknadens klyftor. På skyltarna stod det: Jag är den 1%  som ställer mig bakom de övriga 99%.

De kallar sig Resource Generation och hjälper rika människor att förvandla sina tillgångar till  hjälp för andra.  Genom websidan Tumblr skapade de även ”We are the 1% that stands by the 99%” där rika kunde lägga upp bilder på sig själva som ett statement.  

För vissa var det nästan som att komma ut.

The article in English. 

Resource Generation tycker att det framför allt handlar om ett krig mellan idéer. Hur man ska förvalta påsen pengar så att det kommer så många som möjligt till godo.  ”Ge mig högre skatt, jag har råd”, var ingen ovanlig syn bland skyltarna.”  För de flesta handlar det framför allt om att minska gapet mellan de riktigt rika och fattiga. Som ett gäng moderna Robin Hoods som klivit ut ur skogen.

Sophie  Hagen, tillhör procenten av extra privilegierade och är en av de som engagerat sig i Resource Generation.

– Jag är en vit judinna, som har växt upp i Park Slope, Brooklyn, New York City. Från sjätte till och med tolfte klass gick jag i en privat flickskola på Upper East Side. Jag antar att jag hade tur nog så jag kunde studera vad jag ville i college, utan att tänka på vad som skulle vara den ultimata karriären. Jag behövde inte oroa mig för att få ett lönsamt jobb för att betala av studielån. Mina föräldrar  har varit ett permanent skyddsnät (och är fortfarande!). Jag läste genusvetenskap på college, för de är det som intresserade mig mest.

Varför har du engagera dig i RG?

– En vän lånade mig en RG publikation som heter Classified: How to Stop Hiding Your Privilege and Use It for Social Change. Jag ägnade mycket tid på college åt att tänka om genus och ras (och hur mitt liv formats av att vara kvinna och vit), men var inte så självmedvetna om min klassbakgrund. Så när jag började läsa denna bok, som listar de sätt som rika barn tenderar att dölja sin familjs rikedom på ett sätt som aktivt arbetar mot social rättvisa snarare än att främja det, började jag inse hur lite jag hade tänkt på mitt klassprivilegium och hur jag hade inte varit öppen om det. Efter att jag gick ut skolan registrerade jag mig på nätet för att bli en resurs för Resource Generation, och fick kontakt med programansvarig för att ordna ett möte så att vi kunde prata om möjligheter till engagemang.

 

 

 

 

Hur reagerade din familj?

– Positivt! De har alltid varit positiva till min aktivism. Det här med fokus på  ekonomisk rättvisa var nytt för mig, eftersom jag tillbringat större delen av college med fokus på kvinnors aktivism, men de var ivriga att höra om det.

Vilka kvalificeras för att vara i topp 1 procent, hur rik behöver man vara?

– Bra fråga! Här är mitt svar, och jag vill hänvisa till sida på Tumblr som förklarar detta också- Klicka här

De senaste Tax Policy Center- data visar att amerikaner som har $ 506.553 i intäkter är i topp 1%.  Den övre 2% börjar på $ 360.435, upp 5% börjar på $ 200.026 och de 10% börjar på $ 154.131. När det gäller justerad bruttoinkomst (vad inkomstskatter baseras på), de senaste siffrorna från IRS visar att de 1 procent har minst $ 343.927 (baserat på 2009 skattedeklarationer). Baserat på Federal Reserve Board: s undersökningar av data Consumer Finance den översta 1 procent av amerikanerna hade en nettoförmögenhet på minst $ 6 miljoner  2007.

De människor vi försöker att nå med vår aktivism har höga inkomster och tillhör delen, 1 procent, och ibland en del av 10 procent. Men vi är alla  en del av den globala 1 procent i världen. Vi försöker nå den procent som innehar majoriteten av landets resurser och har skapat eller dragit nytta av den finansiella krisen.

Säger ni nej till folk?

– Ja, vi får ett antal off-topic inlägg som inte fokuserar på meddelandet av omfördelning och jämlikhet som vi siktar på med projektet.

RG engagera över 1.800 ungdomar som har det gott ställt  över hela USA, genom samhällsbyggande, utbildning och organisering. Kan du ge några exempel som har varit framgångsrika?

– RG samlar massor av unga rika människor och  inte bara visar dem att de inte är ensamma i sina politiska övertygelser utan också att deras rikedom kan vara ett fantastiskt verktyg. Genom RG har grupper av ungdomar gett bort pengar och/eller utvecklat strategiska sätt att använda sina resurser för att hjälpa andra utan tillgångar.

RG sponsrar flera konferenser för unga människor att tala om filantropi, vilket ger nya idéer, hur man jobbar mot klasskillnader och mycket mer! RG skapar utrymmen som konferenser och diskussionsgrupper och sätter även unga progressiva människor med förmögenhet i kontakt med varandra. Så att vi kan tänka kritiskt på hur förmögenheten har påverkat våra liv, men också hur vi kan gå vidare med ett privilegium som vi inte kan ignorera eller att bli av med. RG har också litteratur eller  webbpublikationer, mitt liv förändrades av en RG publicering! (Classified.)

 

Hur reagerar era familjer som ibland arbetat hårt för att tjäna ihop dessa pengar?

– Jag tror att vissa rika familjer kan reagera negativt om de känner att de attackeras orättvist för att vara rika. Det är viktigt att inse att unga människor med förmögenhet, som gör det här anti-klass arbetet inte gör det för att attackera sina familjer. De gör det för att bygga en bättre värld och vill använda sina egna resurser för social förändring.

När jag gör detta arbete göra jag det inte för att protestera mot mina föräldrar. Problemet är inte att rika människor förstör världen, men att vi har ett socialt, ekonomiskt och politiskt system uppbyggt kring att privilegiera dem med rikedom. Att de kan behålla en stora del av sin rikedom på bekostnad av offentliga medel och straffa/stigmatisera alla de utan förmögenhet. Om vi är framgångsrika i vårt arbete, bygger vi förhoppningsvis en ekonomiskt rättvis värld där alla har vad de behöver, inte bara folket i toppen av den ekonomiska pyramiden.

Finns det många som går emot sina familjer eller traditioner?

– Det är definitivt många konflikter som uppstår när unga människor deltar i det här arbetet, eftersom de ofta agerar mot sociala koder. Vi har lärt oss att inte tala om att vara rika eller om pengar, vi har lärt oss att människor utan förmögenhet inte har arbetat tillräckligt hårt, och att vi måste behålla så mycket av det som möjligt annars förlorar vi det.

Så det kan vara oerhört svårt att tänka om och minst lika svårt att övertyga sin familj eller vänner. Man måste tänka och arbeta igenom idéerna själva först, och ibland kan den processen kan vara ganska smärtsamt.

Vilka specifika förändringar skulle du vilja se?

– Jag skulle vilja se en högre kapitalvinstskatt och en mer progressiv inkomstskatt (mer skatt för rika), och att mer pengar går till offentliga tjänster snarare än militären. Många andra saker också, men jag fokuserar på skatter och fonder just  nu!

Vad har du åstadkommit hittills?

– På det personliga planet? Personligen har jag blivit mycket mer medveten om mina ekonomiska privilegier och hur de har format mitt liv och mina relationer. Jag vill tro att jag har lärt om när det gäller klasskillnader, men naturligtvis har jag en lång väg att gå. Jag har utvecklat relationer med andra unga människor med mycket pengar som tänker som jag, och jag tror att vi tillsammans kan göra mycket i syfte att kanalisera medel för folkligt stöd, organisera och göra våra röster hörda för förändring.

Vad har RG åstadkommit?

– Mycket, konferenser, intressegrupper över hela landet! En nationell närvaro, delvis på grund av mediernas uppmärksamhet till vår tumblr webbplats! Workshops fler publikationer!

 

Vilken roll tror du ni, som den rika 1 procenten, kan spela i det som händer i USA just nu ?

– Jag tror att vi har ett ton av privilegium som kan användas för att åstadkomma institutionell förändring. Det är löjligt att vi ska ha tillgång till mer uppmärksamhet i media, mer inflytande och mer politisk makt på grund av vårt privilegium, men så ser verkligheten ut, så länge vi har det, bör vi använda den för att göra skillnad.

Dessutom…de rikas intressen har länge skapat en orättvisa politik, nu  är det vårt ansvar som en del av den gruppen att visa vårt motstånd mot den politiken och arbeta för att ändra den. Det finns många myter om rikedom i det här landet, att många som är rika har tjänat varenda krona själv. Men verkligheten är att det finns strukturer och processer på plats för att säkerställa att rikedom är koncentrerade inom vissa familjer och sfärer. Vi som rika människor kan tala av egen erfarenhet och kan riva dessa myter.

 

Finns det inte en risk att det bara handlar om att bli av med dåligt samvete?

– Absolut! Det finns alltid en risk att privilegierade personer  försöker utplåna sin skuld. Och jag tror att det är nästan omöjligt att bli av med skulden helt. Men jag tror det är möjligt att utföra ett arbete på ett omtänksamt och produktivt sätt där målet är att skapa ett bättre samhälle, snarare än döva sitt eget dåliga samvete. Poängen är inte att jag ska må bättre och därför väljer ”att hjälpa” människor utan förmögenhet, det är en fruktansvärd anledning att göra detta arbete.

Vi måste inse att systemet är fel och kan skada ALLA som vill leva i en värld där människor straffas för sin ekonomiska status, ras, religion och kön. Och det betyder att vi måste arbeta för större ekonomisk rättvisa med våra hjärtan,ögon och öron öppna, eftersom det här är ett kollektivt arbete. Vi vill inte bara bygga solidaritet bland progressiva ungdomar med välstånd utan vi försöker  bygga broar över klass och kämpa för mål som kommer att hjälpa oss alla.Det är vad Resource  Generation handlar om.  Inte att hjälpa rika barnen att må bättre, utan att utmana oss att arbeta för det som är bäst för oss alla.

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

 

 

http://youtu.be/cG_TKAJyV6k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:52:01+00:00