Möt Rose-Marie Wiberg, vår bloggare i Marbella

Varmt välkommen säger vi till Rose-Marie Wiberg, som ska blogga från Spaniens pärla på sydkusten – Marbella.Hur känns det att börja blogga för oss?

Tack det känns jätteroligt att kunna blogga om framförallt Marbella och vad vi kan erbjuda där förutom ett bra klimat och ett fantastiskt ljus.

Berätta om din verksamhet i Marbella!

Iniciativa startade jag för att förverkliga en dröm som jag länge haft och det är att arrangera event, konferenser, vinprovningar etc i egen regi och inte bara som anställd. Och när vi stängde SEB-kontoret i Marbella kom chansen. Mina kunder finns än så länge i Sverige som jag försöker att locka ner till det Spanien för att konferera och få uppleva spanska aktiviteter. Jag erbjuder mina egna smultronställen till dem som kommer hit. Först och främst är det företag som åker iväg med anställda eller kunder men även organisationer och t ex vinklubbar.

Rose-Marie Wiberg

Du har även medverkat under många år i föreningen Livslust, som driver hem och yrkesskola för föräldralösa ungdomar utanför Riga? Hur kom det sig att du började med det? Och hur har det varit?

Ja, jag började med det för många år sedan när jag arbetade på ett dotterbolag inom SEB-koncernen. Min dåvarande chef och VD var mycket engagerad i Livslust och satt i deras styrelse. Han introducerade mig i detta och jag tyckte att det var ett fantastiskt projekt.  Det har varit stimulerande att arbeta med Livslust-frågor och det är ett otroligt engagemang från alla frivilliga som arbetar med att se till att ungdomarna får hem och utbildning i sitt eget land. Livslust är ganska unikt på det sättet att det är hjälp på plats av egna lettiska lärare, vi vill omvända dem att jobba och lära sig efter svenska normer. Det är stimulerande att se framstegen hos ungdomarna som oftast varit hemlösa eller bott hos föräldrar med någon sorts missbruk, incest eller liknande fruktansvärda situationer.

____________________________________________

Om du vill läsa om Rose-Marie Wibergs företag, klicka: Här

____________________________________________
Du har dessutom varit ordförande för SWEA i Marbella under fyra år. Berätta om SWEA och om vad du har gjort som ordförande!

SWEA är ett GLOBALT NÄTVERK med ungefär 7 500 svenska kvinnor i 73 avdelningar och 33 länder. SWEA är den största
Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och vårt syfte är att sprida svensk kultur och tradition. SWEA ger donationer och delar ut stipendier för cirka 2 miljoner kronor per år. SWEA är en icke vinstdrivande ideell organisation som erbjuder ett personligt kontaktnät samt ger ett starkt stöd till den svenska industrin utomlands. Detta gäller ju hela världen så även i Marbella. Jag har just avgått som ordförande eftersom vi har en 4-årsregel som säger att man bara får sitta 4 år i styrelsen och det är bra för då blir det rotation på styrelsemedlemmarna.

Att vara ordförande är som att leda ett litet företag men med medarbetare som jobbar ideellt. Navet i SWEA är att anordna olika program för medlemmarna. I Marbella har vi t ex frukostmöten en gång i månaden med olika föredragshållare. Nätverksluncher som är inriktade på att nätverka både privat och i affärer. Filmtime har vi en gång i månaden då vi ser skandinaviska nya filmer för att hålla oss uppdaterade om vad som händer på kulturfronten. Sedan är det allehanda program som utflykter, föreläsning om spansk historia eller diamanter för att nämna något. Vi delar ut stipendier varje år och det är på ca 3000€ just nu per år.

_________________________________________________________________

Om du vill få information om Marbella, klicka på länken intill:Läs om Marbella

_______________________________________________________________

Inte nog med det egna företaget och ordförandeskapet i SWEA, 2011 blev du vald till årets svensk på Costa del Sol? Hur kändes det?

Det var en så fantastisk upplevelse att det knappt går att beskriva! Då var jag oerhört stolt att vara svensk och när jag tog emot priset i Svenska Skolan där det var massor av folk, TV, journalister, Sweor, vänner och familj då var jag glad, lycklig och lite nervös. Det känns otroligt roligt att ha kunnat uträtta något för svenskheten på kusten och satt SWEA Marbella på kartan.
Du verkar vara en riktig superkvinna. Hur hinner du med allt? Och hur laddar du dina batterier?

Oj, det låter det… superkvinna… jag hinner med allt för att jag tycker att det jag gör är så oerhört roligt och jag har hela tiden kul när jag jobbar. Oavsett om det är med det egna företaget, SWEA eller Svenska Kyrkan som jag varit engagerad i under ett år. Mitt motto är att se en möjlighet i varje svårighet istället för en svårighet i varje möjlighet. Och det har hjälpt mig på traven många gånger. Dessutom är jag väldigt strukturerad och kan prioritera så jag klarar av att ha många bollar i luften.

Jag laddar mina batterier genom att ha förmågan att kunna koppla och insupa energin från havet och ljuset i Marbella. Samtidigt som jag känner ett stort stöd och aktivt påhejande från mina vänner och familj – och det är också ett sätt att ladda.

De flesta svenskar har uppfattningen att i Spanien råder alltid manana-mentalitet men det håller jag inte med om. Spanjorerna arbetar hårt, men den svenska och spanska kulturen skiljer sig på en del områden, det vi kan tycka är logiskt behöver inte stämma i huvudet på en spanjor. Men det är även charmen och något man måste lära sig att leva med. Likaså tror alla att vi alltid har sommar… och inga årstider, men ack så fel det är. Vi har regn, snö i bergen, blommor som blommar olika årstider. Och framför allt skiljer sig norra och södra Spaniens klimat.

Den största missuppfattningen om just Marbella är att det bara är en lyxort. Under 70- och 80-talet blev Marbella känd som jet-set-ställe och visst finns det lyx men Marbella är en alldeles normal spansk stad med ett brett utbud och ca 150 000 registrerade invånare och en mängd turister så klart.

Marbella statsvapen

Vad är det bästa med att bo i Marbella?

Det bästa är för mig det härliga ljuset, klimatet, att få bo nära havet, de underbara människorna, livskvalitén, det fantastiska La Concha-berget, närheten till så många fina byar och städer.

Åter igen, Rose-Marie – varmt välkommen till Renew Magazine. Vi ser fram emot att följa din blogg från Marbella.

Åsa-Mia Fellinger, Renew Magazine

fellinger@renewmag.se

 

2017-03-13T11:52:03+00:00