Anna, vår bloggare i Australien, har tagit sig till Sydney

Australia Day

Efter elva timmar pa ett skakigt tåg gick vi på skakiga ben, tyngda under andlösa kilo av packning, av på centralen i Sydney. Om Melbournes transportmedel var spårvagn är det tåg som gäller i Sydney. Staden är betydligt större, fuktigare och mer industrialiserad. Josses kusin och två vänner bor på samma hostel som vi flyttade in på och tillsammans satt vi runt ett bord och lyckades få i oss en gedigen box med australiensk vin kallat goon. Goon betyder kudde på aboirginska (sager man så?) och vinet kallas det för att när innehållet är slut tar man ut plastpåsen, blåser upp den och använder som kudde. Logiskt! Goon ar alla backpackers våta dröm, 4 liter för 10 dollar (75 svenska kronor). Det blir inte mycket bättre än så. Jag och Josse har fått en fin dubbelsäng att dela på och hon väckte mig som vanligt med en spark eftersom vi skulle utnyttja den fantastiska gratisfrukosten. Detta är vårt tredje och förmodligen bästa hostel vi har varit på hittills. De har vanliga spisar istället för gasspisar så jag slipper att få händerna sönderbrända och köket är oväntat fräscht.

Men nog om köket, igår var det Australia Day och det firades runt om i stan. Vi släpade med oss killarna och promenerade runt i Royal Botanic Garden och fick äntligen se Operahuset på nära håll, det är snyggare på kort.

Vårt hostel hade en BBQ på kvällen och bjöd på grillat och egenbryggd öl, organiskt och fruktansvärt äckligt. Vi plockade istället fram vårt vin och fastnade i vårt stora kök resten av kvällen. Efter ett par timmar hittade någon en gitarr och sen var det kört. Vi som hade tänkt gå ut på Australia Day satt istället i en ring av tyskar och fransmän till tidig morgondag. Mycket trevligt. Fällde nästan en tår när jag rullade ur sängen imorse och såg utslagna människor runt om i rummet och gick ner för att få i mig lite frukost. Vi gav oss själva en sovmorgon till efter frukosten men omvandlade oss till slut till turister och tog på oss våra gympaskor. I fem timmar vandrade vi runt hela Sydneys innerstad och hann även gå över Harbour Bridge. Utsikten är fantastisk även om man inte klättrar högst uppe på toppen, vilket kostar 180 dollar. Men de stoltserar med fler kändisbilder än jag har sett någon annanstans. Varenda kändis har tagit på sig de där fula klätterdräkterna och promenerat upp på toppen av bron. Tur att man inte är rik och känd så man slipper göra det.

2017-03-13T11:52:03+00:00