Det här blir framtidens statusjobb

Vilka yrken kommer att toppa statusligan framöver? Är det diplomaten eller kanske prästen? Såpakändisen eller poeten? Ta del av Renew Magazines framtidsprognos.

För snart fem år sedan kom en doktorsavhandling om vilken status olika yrken åtnjuter (Yrke, status & genus, Ylva U Eriksson). Hundra yrken rangordnades. Högst ranking fick ambassadör, därefter kom, i nämnd ordning, läkare, domare, professor och pilot. Lägst ranking fick diskare, gatuköksbiträde, städare och sophämtare. Personerna som tillfrågades i avhandlingen var vuxna. I undersökning som Barnfonden och internationella nätverket ChildFund Alliance  genomförde i år stod barnen i centrum.  Nästan 5 000 barn från 44 länder fick svara på vad de skulle vilja bli när de blir stora.  Det visade sig att barnen från utvecklingsländerna gärna vill bli  bli läkare eller lärare, medan barnen från de rika länderna vill bli idrottsstjärnor eller artister. Vilka yrken som åtnjuter hög status har alltså, föga förvånande, ett samband med våra livsomständigheter.

Vilka yrke, eller ska vi kanske hellre säga sysselsättningar, kommer att ligga högt statusmässigt de kommande åren? Ja, det är en fråga som intresserar oss på Renew Magazine. Vi har därför gjort en prognos baserad på intryck från media och den allmänna samhällsdebatten, snackisar och trendspaning i samtiden.

 

Finansminister – mycket hög status

Anders Borgs fenomenala insatser i kombination med hans förtroendeingivande  och icke-moderata uppenbarelse gör att finansminister-rollen har gått från lågstatus (vem minns inte Bosse Ringholms pinsamma presskonferenser) till Burja al Khalifa-liknande högstatus. Anders Borg rankades av Financial Times som den fjärde bästa finansministern inom EU 2010. Under 2011 toppade han rankingen.  Positionen kan av naturliga skäl inte innehas av mer än av en person, vilket gör det till ett så kallat överskottsyrke. Men det kommer bara att öka dess attraktivitet, tror vi.  Att bli statsfinansernas nye Zlatan kommer att vara många nationalekonomers våta dröm.

Filantropiska jobb – mycket hög status och nödvändig statusmarkör

Engagemang i Hand in hand, Kvinna till kvinna, Stadsmissionen eller liknande kommer de närmaste åren att åtnjuta ännu högre status. Och kommer att utgöra i ett absolut måste i CV:t för den karriärlystna.  Bill Gates och Percy Barnevik har naturligtvis bidragit mycket till denna, som vi ser det positiva, statushöjning. Men också att vi är fruktansvärt trötta på den girighet och självupptagenhet som präglat västvärlden så länge.

 

Poeten – klar potential för ökad status

Att Nobelpriset i litteratur gick till den bedårande Tomas Tranströmer är orsaken till att poeten kommer att åtnjuta en rejäl statushöjning, enligt vår bedömning. Men det fordrar att han eller hon skriver så att vi förstår. Och berörs känslomässigt. Det som Tranströmer lyckas så fantastiskt väl med.

 

Hemmafrun – uppstickare på statushimlen.

Vi ser henne på bästa sändningstid i TV, på reklampelare och prisgalor. Vi läser om henne i bloggvärlden och i kvällspressen. Bilden av hemmafrun håller på att förändras.  Hon framställs allt oftare som en privilegierad och lycklig kvinna. En kvinna som säger nej till karriärhets och det svåra livspusslet. 53 procent av mammor i åldrarna 18-29 vill vara hemmafruar, enligt en undersökning som Familjeliv har genomfört. Tilltalande utveckling eller backlash? Oavsett vad man svara på den frågan, kommer vi att få se betydligt fler hemmafruar framöver.  I alla fall i de rika förorterna.

 

Elitdrottare – ännu mer högstatus

Att lyckas internationellt som idrottsman kommer att imponera ännu mer på oss svenskar. Nuförtiden inser vi nämligen hur mycket träning, egensinnighet och självdisciplin som krävs för att nå världstoppen.  Zlatans självbiografi har lärt oss det. Den internationella konkurrensen är stenhård och för att klara den måste  det satsas stort, redan i unga år. Det är fortfarande inte legitimt i Sverige, men alltfler struntar i att vara politiskt korrekta och satsar stenhårt.

Förkunnare – från lågstatus till ganska hög status

Något håller på att hända i det sekulariserade Sverige. Kända personer talar öppet om sin gudstro. Jonas Gardell, hockeyspelaren Nicklas Liedström, Sveriges Radios Vd Mats Svegfors, Moderaten Jonas Idegard och nyhetsankaret Katarina Sandström.  Till och med vår finansminister berättar öppet i söndagens DN (18/12-2011) att han har gått från att  ”vara uttalad ateist till att vara troende kristen”. Detta avspeglar en växande trend, enligt oss.  Svenska kyrkan kommer att få smashläge. Och med detta deras förkunnare. Om inte frikyrkorna hinner före.

 

Hantverkaren – klart ökad status

Decenniet som präglats av renoveringshysteri  har gett oss en inblick i hantverkarens vardag. Och ökat vår respekt för hans yrkeskunnande. Dessutom inser fler och fler att en akademisk utbildning inte garanterar intressanta jobb, däremot studieskulder. Som hantverkare kan du ganska snart starta eget. Och din lön kommer sannolikt att bli högre än både ambassadörens och läkarens.

På väg ner statusmässigt

Bloggaren – klart sjunkande status

Då talar vi inte om intellektuella bloggare som utrikesministern Carl Bildt, utan de egofixerade bloggarna  som exempelvis Blondinbella, Katarina Zytiomerska och Alex Schulman. Vi reserverar oss dock när det gäller sistnämnda eftersom han återkommande räddar sig själv från kraschlandning genom lysande prestationer som till exempel självbiografin, Skynda att älska och sin insats som sommarvärd i radions P1.

Musikartisten – mollartad status

Här skiljer sig vår spaning från resultatet i Small Voices – Big Dreams. Tiden är förbi då artister kunde leva gott på sin skivförsäljning.För att klara av brödfödan måste artisten numera kuska land och rike runt på turné. Året runt. Inte så glamoröst och absolut inte lockande för den curlade generation som är i antågande. Och som dessutom laddar ner det mesta gratis via nätet.

Riskkapitalisten och Finansmannen – krisartad status

Dessa yrken symboliserar girighet och skrupelfrihet för många. Inte alls comme il faut.  Redan nu framställs tomten som girig, i alla fall i reklam-TV.

Coachen- pinsam status

Den fanns en tid  då titeln coach imponerade på många. Nu kommer det att bli precis tvärtom.  Redan nu säger vi med förakt i rösten: Hon är väl en sån däringa coach”.  Snabbkurser, psykosyntesakademier och Arbetsförmedlingens märkliga upphandling av jobbcoacher har bidragit till coachens sjunkande status. Och vem skulle orka med en till Mia Törnblom?

 

Åsa-Mia Fellinger, Renew Magazine

 

 

2017-03-13T11:52:06+00:00