Mitt i tårgasen – Ida bildbloggar från Kosovo

Ida Linde arbetar som frilansjournalist och  bildbloggar om sin vardag i Kosovo.

Vem är du? 

Jag heter Ida Linde, är 27 år gammal och nybliven frilansare. Kommer från Vimmerby från början, men bodde senast i Stockholm
.Vad gör du i Kosovo?
Under hösten är jag baserad i Pristina för att göra reportage i från Balkan.
 Hur länge har du varit där?
Sedan sista augusti.
 Vad är bäst och sämst med landet du bor i?
Jag älskar vädret, de öppna människorna, cafékulturen, bergen, spänningen i att frilansa och att allt är nytt för mig. Gillar också att en taxiresa i princip vart du vill i Pristina kostar 2 euro. Det värsta är att fattigdom och rasism är utbrett, att det luktar cigarettrök överallt och att det inte finns någon sopsortering.
 Favoritplats, mat, hobby?
Min favoritplats just nu i sommartid är på balkongen eller i trädgården. Jag låter äldre än vad jag är. Annars på café ”Dit e nat” och jazzbaren ”Soma”. Jag äter helst oliver. De är oslagbara här. I övrigt gillar jag att på helgerna ta en buss och upptäcka kringliggande städer och länder på Balkan, eller besöka en av de få kyrkor som finns här.
 Det här visste du inte om mig…
Att Albanien är mitt favoritsemesterland i Europa och jag har varit där tre gånger sedan förra sommaren.

Söndag:

Glöm det jag sa om att Albanien missar EM. Ikväll hände det historiska: För första gången någonsin har Albanien tagit sig in i turneringen! Efter kvällens 3-0 seger mot Armenien var skrällen ett faktum. Gatorna kokar över här i Pristina. Från vår lägenhet hörde vi massa höga smällar, och insatta som vi är ba: Vad är det som händer?! Väl ute på gatan förstod vi ganska fort. Så här såg det ut genom min skakiga kamera:
Grattis Albanien! Och Kosovo!
ida425
ida424

Måndag:

En fruktansvärd brännande känsla i hals, näsa och ögon. Så känns tårgas. Det går verkligen inte andas i den. Klockan är nio, vi har precis kommit hem från en restaurang, och vår gata är full av demonstranter och tårgas. Polisen har arresterat oppositionsledaren som kastat tårgas i parlamentet. Det gillar inte hans partivänner här på gatan. Blev obehagligt när vissa började ta sönder tegelstenar för att kasta. Oron i parlamentet fortsätter alltså.

demo
 
demo2

Tisdag:

Gårdagens oroligheter slutade i 15 skadade, varav fyra allvarligt. Polishusets glasdörrar förstördes av stenkastning. Oppositionsledaren släpptes efter förhör, men riskerar fortfarande fängelsestraff efter tårgasen i parlamentet. Jag spenderar dagen på café och planerar kommande jobb för SVT. Just nu jobbar jag på två stycken parallellt. Iakttagen av världens sötaste katt.

ida427
 

Onsdag:

En kulturfestival kallad Femart har pågått här i nästan en vecka. En feministisk festival, som pratar genusperspektiv och jämställdhet här i Kosovo. Det har varit workshops om HBTQ och mänskliga rättigheter, konstutställningar och konserter. Vi såg en väldigt underhållande teater som bland annat pratade om skönhetsideal här i Kosovo. Den utspelade sig delvis på en skönhetssalong och visade, på ett humoristiskt sätt, på det förgängliga och onödiga i att bara bry sig om smink, naglar, hår och att vaxa benen. Hur grupptryck och förväntningar från samhället lurar in kvinnor i en ond spiral av utseendefixering. Riks-tv gjorde några intervjuer innan föreställningen. De såg mycket ut som våra tv-team hemma i Sverige.

ida429
ida428

Torsdag:

Att köpa kläder i Kosovo är annorlunda. Inne i klädbutiken Emporium finns kläder från H&M, Mango, & other stories och Zara. Men alla kläder hänger blandat, och så finns det ofta bara en utav varje plagg. Alltså bara en enda upplaga till salu utav en tröja, i en storlek. Man kan bara hoppas att tröjan man gillar ska vara i ens storlek. Det känns ganska annorlunda och jag undrar vad det beror på. Någon som har en aning? Kan det liksom vara så att de säljer sådant som inte gått åt på andra platser? Har de svårt att importera kläder här? Int vet jag. Billigt är det i alla fall. Välkomna på shoppingresa till Kosovo!
ida421
ida422

Fredag:

I dag har jag varit på inspelning på en skola i en by i norr Kosovo. Världens sötaste barn som satt på helspänn när kameran var framme. Det vankas inslag i Lilla Aktuellt 🙂 Håll utkik!

FullSizeRender
FullSizeRender-2
2017-03-13T11:50:30+00:00