Journalist som riskerar hamna i fängelse och bristen på vatten – Ida bildbloggar från Kosovo

Ida Linde arbetar som frilansjournalist och  bildbloggar om sin vardag i Kosovo.

Vem är du? 

Jag heter Ida Linde, är 27 år gammal och nybliven frilansare. Kommer från Vimmerby från början, men bodde senast i Stockholm
.Vad gör du i Kosovo?
Under hösten är jag baserad i Pristina för att göra reportage i från Balkan.
 Hur länge har du varit där?
Sedan sista augusti.
 Vad är bäst och sämst med landet du bor i?
Jag älskar vädret, de öppna människorna, cafékulturen, bergen, spänningen i att frilansa och att allt är nytt för mig. Gillar också att en taxiresa i princip vart du vill i Pristina kostar 2 euro. Det värsta är att fattigdom och rasism är utbrett, att det luktar cigarettrök överallt och att det inte finns någon sopsortering.
 Favoritplats, mat, hobby?
Min favoritplats just nu i sommartid är på balkongen eller i trädgården. Jag låter äldre än vad jag är. Annars på café ”Dit e nat” och jazzbaren ”Soma”. Jag äter helst oliver. De är oslagbara här. I övrigt gillar jag att på helgerna ta en buss och upptäcka kringliggande städer och länder på Balkan, eller besöka en av de få kyrkor som finns här.
 Det här visste du inte om mig…
Att Albanien är mitt favoritsemesterland i Europa och jag har varit där tre gånger sedan förra sommaren.

Måndag:

Vi inledde veckan med en tur i stadsparken här i Pristina, Gërmia park. Den är enorm, 62km2, så det tog en stund att ta sig runt den. Men så härligt att komma bort lite från stadsluften. Vi hittade en övergiven plats med ett minnesmärke som hyllade samarbetet mellan svensk och kosovarisk militär ”i röjandet utav platsen”.
Ida432
Ida431

Tisdag:

Idag intervjuade jag Milaim Zeka, en svensk-albansk journalist, som tidigare har jobbat för bland andra SVT och SR. Här i Kosovo och Albanien är han en kändis. Han har en egen talkshow på nationell tv varje tisdagkväll. Han har varit jury i Dancing with the stars i Albanien och är en aktiv röst mot korruption i området. Men just nu sitter han i rättegång här. Han är anklagad för att ha röjt ett hemligt vittne i en rättsprocess och riskerar fängelsestraff i upp till fem år, utöver höga böter. Han berättade om sin besvikelse över att hans svenska före detta kollegor bryr sig så lite om den sits han nu sitter i, och vädjar till svenska myndigheter att finnas med under rättegångsförhandlingarna för att se till att de går rätt till. Han är orolig för att domen inte kommer vara rättvis. Jag inser att man ändå kan bli rätt utsatt som journalist.
Ida436

Onsdag:

Idag var jag på inspelning ute i byn Kllodernic i norra Kosovo. Här bor omkring 800 personer. Jag träffade Loranda, 13 år, som varje dag måste hämta vatten från en brunn. Hennes familj, liksom de flesta andra i byn, har inget rinnande vatten inuti huset. I byn finns en skola med runt 300 elever. De måste alla ta med sig en flaska vatten på morgonen som ska räcka hela dagen, för i skolan finns inget dricksvatten. Vatten är ett stort problem i Kosovo. I hela landet finns bara ett enda reningsverk, alltså rinner det mest avloppsvattnet bara rakt ut i floder och natur. Detta kommer mitt inslag i Lilla Aktuellt handla om.
Ida435

Torsdag:

Idag var vi ute på fototur i staden. Så här ser den ut i oktober.
Ida438
bil

 Ida437

Ida4310

Fredag:

Det här är något utav det roligaste jag sett i Kosovo. Klicka på länken, eller klistra in den i din webbläsare, för att se hur rondellkörning går till här. Att köra bil i Pristina vore för mig något slags självmordsuppdrag.
2017-03-13T11:50:30+00:00