Så stärker du någons självkänsla

Självkänsla kan ibland uppfattas som ett modeord, men innebörden är grundläggande när det gäller hur vi påverkar varandra.  Trygga människor med god självkänsla brukar kunna ta ansvar för sina handlingar och åsikter och hantera både negativa och positiva känslor, medan de med sämre självkänsla ofta skyller på andra, gärna faller för grupptryck och har svårt att hantera sin egen frustration. Så här kan du stärka någon annans självkänsla.

Självkänsla är något som grundläggs tidigt, redan som barn. Men bara för att man kanske haft en lite stormig start så behöver de inte innebära att man för evigt har en låg självkänsla. Däremot kanske man behöver lära om när det gäller vissa saker, köra en ctrl alt delete av systemet och då kan det vara bra att se hur man stärker någons självkänsla.  Här följer ett antal punkter att ta en titt på.

 Uppmärksamhet

Lägg ner telefonen och ge någon full uppmärksamhet. Du skulle säkert också undra över ditt eget värde om din partner eller dina arbetskamrater ignorerade dig. Prata med personen och lyssna aktivt när den pratar. Ställ frågor, intressera dig för personens behov och önskningar (även om du inte kan uppfylla dem). Var närvarande. Även om det ringer behöver du inte svara, visa att den du har framför dig är viktigast just nu.

Respekt

Få personen att känna sig värdefull vars idéer, känslor och önskemål alltid räknas och aldrig förringas. En person känner respekt för sig själva och andra när den lär sig att vad den gör, tycker och känner är viktigt. Visa din respekt genom att finnas till hands och genom att lyssna intresserat.  Som med barn, genom att respektera barnets rätt till känslor kan du lära barnet att respektera andras känslor också.  Samma med vuxna. Acceptera vad personen känner även om du tycker annorlunda.

Kärlek

Visa personer i din närhet i både ord och handling att du tycker om dem. Människor måste få känna att de är värda att älskas. När vi känner oss accepterade, respekterade och älskade av de viktigaste människorna i våra liv, känner vi oss också bekväma, säkra och trygga med andra. Barn, till exempel, som är trygga är mindre rädda för att prova nya saker och för att göra misstag. Berätta för barnet att du älskar det oavsett vad det säger eller gör – kärleken är villkorslös. Men glöm inte att göra detsamma med vuxna personer i din närhet.

 

Tänk på språket

Undvik att vara nedvärderande. Inte ens på skoj ska du säga saker som: ”du är en sådan klant” eller ”otroligt, du klarade det”.  Det kan sitta någon i rummet som tar just sådana kommentarer på högsta allvar.

 

Kritisera rätt

Kritisera beteendet istället för personer. Överdriv inte heller genom att inleda tillsägelser med ”du gör alltid…” eller ”du gör aldrig…”. Det är orättvist och knappast sant. Kritik ska användas för att lära inte för att såra.

 

 Beröm

Ge människor beröm och uppmuntran när de gjort något bra. Ge också beröm för hur någon är som person: ”du är en så snäll” eller ”jag tycker om att du verkligen försöker trots att det är svårt”. Undvik däremot att ge överdrivet beröm.  Att okritiskt överösa med superlativ kan få det verkliga berömmet att urvattnas.

Vårda dina relationer

Det stärker självkänslan att ha bra relationer till andra, både vänner, kärleksrelationer och familj. Om personer i ens familj eller närhet säger taskiga saker till varandra, kan man be dem sluta. Snackas det skit på jobbet kan man markera genom att gå därifrån eller faktiskt be personen sluta. Tänk, hur ser mina värderingar ut, vill jag vara en del av det här. Om inte, gå.

 

Peppa någon att gå utanför trygghetszonen

Ibland fastnar man i mönster eller beteende man inte vill ha. Det bästa du kan göra som vän är att peppa någon att gå utanför trygghetszonen men vara där om det misslyckas. Börja i det lilla.  Om man aldrig brukar vara den som räcker upp handen först, kan man försöka göra det på nästa lektion.  Eller så försöker man säga ifrån nästa gång någon försöker göra sig rolig på någon annans bekostnad, söka ett jobb man gärna vill ha, ringa ett samtal till någon man tycker om eller visa upp något man producerat för en kompis.

 

2017-03-13T11:50:47+00:00