Viveka Lindén, Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter – självklara val till Listan

När jag i morse läste i DN om om överläkare Viveka Lindén, vars liv slogs i spillror när hon greps misstänkt för mord eller dråp på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, blev jag både tårögd och djupt imponerad. Tårögd för att jag blev så berörd av att läsa om det helvete som hon har tvingats genomgå. Imponerad, av hennes själsliga styrka att gå vidare efter alla de kränkningar som hon har utsatts för av rättsväsendet, polisen, KS, m fl. Att Viveka Lindén trots de fortsatta hoten och kränkningar på nätet vågar gå ut med sitt namn i Sveriges största morgontidning avspeglar ett stort mod. Viveka Lindén är ett självklart val till Renew Magazines lista över inspirerande personligheter.

 

DN: JK: Polis och åklagare begick fel i barnläkarfall

DN: Friade läkaren tvingades fly hatet

 

BarnläkarfalletVi listar även Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter som i början på december kommer ut med boken,  ”Barnläkarfallet – En förnekad rättsskandal” på Albert Bonniers förlag. Feldt och von Otter berättar för DN att de försökte få journalister att granska fallet. När detta inte bar frukt gjorde de själva slag i saken. En huvudpoäng i deras bok, som alltså är resultatet av deras granskning, är de många svek de rättsvårdande myndigheterna stått för i fallet med Viveka Lindén. Även de myndigheter som efteråt har granskat rättsväsendets hantering av fallet har gjort allvarliga fel menar man.

Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter ger genom sin bok, ”Barnläkarfallet – En förnekad rättsskandal”, uttryck för ett stort samhällsengagemang, rättspatos och medkänsla. Det är därför självklart att de också kommer med på vår lista över inspirerande personligheter.

 

Åsa-Mia Fellinger

 

Lyssna också på P3 Dokumentär:

En berättelse om ett analyssvar som fick förödande konsekvenser.

 

 

2017-03-13T11:50:58+00:00