Läsning för kropp och själ 2017

Nu är det inte långt kvar tills 2017. Nytt år innebär nya böcker. Libris vårkatalog är redan här och den är full av böcker som väcker tankar, rör och berör. Nedan har vi ett urval av vårens titlar:

I skuggan av sommaren av Peter Strang

Vad händer i en människa när man får ett cancerbesked, vem vänder man sig till och hur ska man egentligen leva livet? Jakob är trettiofyra år när han får beskedet Lymfomcancer och livet ställs på sin spets. Det här är en tankeväckande roman om hur man hanterar en svår tid i livet men också en roman om kärlek och om manlig vänskap.

Peter Strang är cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Stockholms sjukhems palliativa cancersektion. Han är en uppskattad föreläsare och även författare till Så länge vi lever och Livsglädjen och det djupa allvaret samt flera läroböcker för vårdpersonal. I skuggan av sommaren är hans debutroman.

När du ler stannar tiden av Anna Pella
När Annas dotter föds andas hon inte som hon ska. Något är fel. Det visar sig snart att hon har en svår hjärnskada och att flickan som får heta Agnes har en flerfunktionsnedsättning. Anna skriver dagbok från dag ett. När du ler stannar tiden är hennes dagboksanteckningar skrivna till dottern Agnes som nu har hunnit bli tretton år och fått två småsystrar.

”Jag måste få berätta din historia. Om allt du gör i skolan och på fritiden. Om hur dina systrar och mor- och farföräldrar älskar dig. Om dina personliga assistenter som vänder ut och in på sig själva för att hjälpa dig med allt du inte klarar av. Jag måste få berätta hur vi, din pappa och jag, gått från djupaste sorg till stor klarhet när tanke efter tanke formulerats. Hur du hjälpt oss att orka vidare. Jag måste få berätta att ditt liv var värt att rädda. Och att alla de barn som fötts efter dig, och kommer att födas, också är värda att räddas, även om det för omgivningen verkar som att deras hjärnskada inte är förenlig med livskvalitet.” Anna Pella

Vänskap, böcker och mat
Goda vänner, mat, skratt – och så böcker förstås. Upplevelsen av en bok växer, och kanske till och med förändras, när man diskuterar den tillsammans med vänner.

Vänskap, böcker och mat har alla tips du behöver för att starta en egen bokcirkel och inspiration för den du kanske redan har. Förutom reportage och glimtar från bokklubbar runtom i Sverige delar bokklubbarna med sig av sina bästa recept på enkla men läckra mat- och efterrätter.

Rötter och vingar av Göran Larsson
Vi människor behöver leva med både rötter och vingar. Rötter för att kunna stå stadiga och starka. Vingar för att kunna leva helt och fullt och förverkliga våra vackraste drömmar. Många av oss känner att vi saknar det ena – och inte riktigt vågar det andra. Vi gömmer undan de vi verkligen är. Vi utvecklar strategier och spelar olika roller för att passa in, samtidigt som vi längtar efter att förverkliga oss själva. I Rötter och vingar tar författaren Göran Larsson läsaren med på en personlig resa mot identitet, integritet och självkänsla.

Göran Larsson är präst och leg. psykoterapeut.

Konsten att ta hand om ett dödsbo – spara, sälja, slänga, gråta av Susanne Vestergren.
Efter att själv ha tagit hand om två dödsbon insåg Susanne Vestergren att man skulle behöva en handbok i hur man egentligen ska göra. Att ta hand om ett dödsbo innebär en rad praktiska göromål. Tillsammans med en rad experter ger hon här råd och tips om vad man kan behöva tänka på.

 

Kärlek i våldets huvudstad av Berthil Åkerlund

Honduras betecknas som världens mest våldsbenägna land och ligger etta på FN:s lista över global mordstatistik. Huvudstaden Tegucigalpa är våldets centrum och precis här har svenskan Miriam Mondragon beslutat sig för att leva sitt liv. Hon har grundat en avdelning inom människorättsorganisationen ASJ som inriktar sig på att tillsammans med polisen utreda och gripa personer som förgriper sig på barn. Arbetet har varit otroligt framgångsrikt, men det är en farlig miljö att arbeta i och flera av Miriams medarbetare har kidnappats och mördats.

.Trots farorna har Miriam beslutat sig för att stanna. Hon lever med sin man Alexis, som själv är uppvuxen runt en av huvudstadens soptippar i ett av de allra fattigaste områdena. Och han för sin egen kamp för att rädda de av sina syskon som fortfarande går att rädda. Det här är deras historia.

I april kommer Miriam och Alexis till Sverige i samband med att boken om deras historia släpps på Libris förlag och Läkarmissionens årsstämma. De är i Sverige i två veckor och Alexis pratar svenska.

Soulfulness av Brian Draper
Det är många i vår tid som har funnit hjälp av mindfulness. Att begreppet är så enkelt att både förstå och praktisera har gjort att många lärt sig finna ett lugnare liv. Författaren Brian Draper gillar därför mindfulness men tror samtidigt att mindfulness-övningar lätt blir ett sätt att bli tillfälligt närvarande, för att sedan återgå till sitt stressade liv. Därför utmanar den här boken oss att inte bara vara mindre stressade då och då, utan att våga gå vidare och skapa ett mer närvarande liv. Draper utmanar läsaren att fortsätta vägen som leder till mindfulness för att längre fram nå soulfulness.

 

Att leda sig själv av Josefine Arenius
Det första du behöver är att förstå dig själv. Det andra är att veta hur du leder dig själv – först efter det är det dags att leda andra. Josefine Arenius poäng i När du leder är att man inte kan bli en riktigt bra ledare innan man vet från vilken utgångspunkt man själv leder. Det gäller alla åldrar, men den här boken är inriktad på unga ledare.

2017-03-13T11:50:17+00:00