Ordet är fritt …eller? Renew har besökt Bokmässan  

Bokmässans tema i år är yttrandefrihet, valt med tanke på att tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Men var går gränserna och handlar det i kulturens finrum mer om vem som skriker högst än vad som sägs. Flera har i år valt att bojkotta Bokmässan i Göteborg.

 Det är lätt att bli lite matt när en kryssar mellan montrarna på Bokmässan. Det är många röster som ska höras samtidigt. I en monter för tidskrifter talar forskaren Brian Palmer under rubriken civilkurage arrangerat av tidningen Camino, det är ett spännande ämne och han har flera intressanta exempel på lager men dränks nästan av Svenska Dagbladet som vridit på sina mickar på högsta volym i montern bredvid.

img_9542

 

Kampen om utrymmet är kanske yttrandefrihetens största hot på Bokmässan.

 

img_9495

 

Arrangörerna har också själva snubblat runt lite i var gränserna för yttrandefrihet går i årets planering. Den högerextrema tidskriften Nya Tider fick först vara med på mässan, för att sedan nekas men till sist välkomnas tillbaka igen. Ett beslut som inte landat helt smärtfritt. Under torsdagskvällen anordnade Sveriges författarförbund en manifestation med anledning av Nya Tiders närvaro. Författarna Gunnar Ardelius och Göran Greider var ett par av de hundratal som vandrade i en mänsklig kedja med förtejpade munnar runt mässgolvet och författaren och journalisten Lisa Bjurwald har valt att ställa in sina åtagande på mässan, i en debattartikel i Expressen berättar hon varför.

I östra Göteborg har syndikalistiskt forum valt att annordna en alternativ bokmässa, där besökarna utlovas en upplevelse fri från ”köpstark medelklass och rasister”.

img_9510

 

Under torsdagen besökte Lars Vilks Bokmässan med anledning av journalisten Niklas Orrenius bok ”Skotten i Köpenhamn” som till stor del handlar om konstnären Lars Vilks. Ett besök som påminde om yttrandefrihetens pris, då polisen höjde säkerheten på mässan i samband med besöket.

Men på fredagen är det mest bokentusiaster och författare som trängs.

img_9577

 

På ett podium hos Piratförlaget berättar Carolina Neurath om hur det är att ha skrivit boken Fartblinda. När intervjuaren för tredje gången pratar om hur ung hon är och ”tänk att du ändå hunnit med så mycket” istället för att koncentrera sig på boken och dess innehåll så ser även Neurath lite trött ut.

”Man får planera säger hon, det finns ju luncher och kvällar.”

img_9588 img_9557

 

Här sköljs vi över av yttrandefrihet light, deckarförfattare samsas med böcker om hälsa, hos Sveriges Radio pratar Petter om sin nya bok Remix: Tolkningar av mina texter, bredvid står deckarförfattaren Sofie Sarenbrant. Det är lättsmält och glatt.

img_9562

 

img_9583

 

Samtidigt på ETC scen läser Johan Ehrenberg högt ut sin bok där han skriver om hur det är att få veta att man inte har så många år kvar att leva. I vimlet är det svårt att ta in, kanske ett budskap som skulle göra sig mycket bättre i ett litet forum där också sorgen kan få plats. Här försvinner det i skrattsalvor från en monter bredvid.

Är Bokmässan mest ett exempel på yttrandefrihet när den försvinner i ett hav av ryggdunkar, kindpussar och ringlande signeringsköer.

Ordet är fritt…eller?

Text och bild: Johanna Litsgård Lebourne

 Instagram: johanna_lebourne

 

Just nu:

 

Ser serien Follow the money, spännande om pengar och makt. Danskarna levererar igen.  

 

Har alldeles för sent upptäckt komediserien Veep. Lysande manus, vilket prisades vid senaste Emmygalan i LA,  dessutom högaktuellt eller som huvudpersonen Julia Louis-Dreyfus själv sa i sitt tacktal. ”Jag tycker att ”Veep” har rivit ner muren mellan humor och politik. Vår serie började som politisk satir, men nu känns den mer som en nykter dokumentär.”

 

Läser: Glöm mig av Alex Schulman, modigt och smärtsamt berättat om medberoende och att växa upp med en mamma med alkoholproblem. Intervju är utlovad, håll utkik.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:18+00:00